Prosti čas

Pomladni oddih v idiličnem Medžimurju

17. aprila, 2023 - Oglasno sporočilo

Topli dnevi so tukaj in ni boljšega, kot da jih izkoristimo za preživljanje časa v naravi.

Bližajo se prvomajski prazniki, zato smo pripravili nekaj idej za izlete in aktivnosti na prostem. Severovzhodna hrvaška pokrajina Medžimurje, ki je letos na turističnem sejmu v Berlinu prejela priznanje Green Destinations, ponuja številne možnosti za spomladanski oddih za vso družino. Raziščite neokrnjene gozdove in vinograde ter se s kolesom odpravite na piknik v naravi. Pokrajino v neposredni bližini slovenske meje odlikujejo izvrstne jedi, ki slonijo na kulinaričnem izročilu, ter vrhunska vina. S prijatelji ali družino se odpravite na travnik, razgrnite odejo in uživajte v dobri hrani in pijači, medtem ko vas sončni žarki božajo po obrazu.

Zeleno Medžimurje obiskovalcem ponuja številne možnosti za aktivnosti v naravi. (foto Terme Sveti Martin)

Sveti Martin na Muri – idealna destinacija za prvomajske počitnice

Če jo boste med prazniki mahnili na lepše, je eden od predlogov za izlet lahko vasica Sveti Martin na Muri. Čudovito medžimursko naselje s svojimi termalnimi izviri skozi vse leto privablja številne družine. V večkrat nagrajenem resortu Terme Sveti Martin so pripravili pomladno in prvomajsko ponudbo za družine Healthy Family Fun. Poleg uživanja v bazenskem kompleksu je lokacija odlično izhodišče za pohodništvo in kolesarjenje. Bližnji gozdovi in grički z vinogradi obenem ponujajo številna mesta za popoln piknik v naravi.

V Termah Sveti Martin so pripravili posebno Healthy Family Fun ponudbo za družine. (foto Terme Sveti Martin)

Piknik sredi neokrnjene narave

Brez košare, ki se šibi pod težo dobrot, pravega piknika seveda ni. V tem času so najbolj slastne sezonske sestavine, kot so šparglji, čemaž in druge zdravilne rastline. V medžimurskih termah dajejo velik poudarek na kakovost sestavin in sodelovanje z lokalnimi pridelovalci, kar se odraža na izjemnem okusu živil. V eni od hotelskih restavracij so pripravili recept za zdravo polnovredno kosilo – slastno rižoto iz sladkega krompirja ali po hrvaško batata.

Rižota iz sladkega krompirja (za 4 osebe)

Sestavine:

pol rdeče čebule

olivno olje

400 g sladkega krompirja

240 g riža arborio

maslo

parmezan

poltrdi domači sir

sol in mleti poper

zelenjavna osnova

Rižota iz sladkega krompirja (foto Terme Sveti Martin)

Priprava: Na olju prepražite drobno sesekljano čebulo, dodajte riž in zalijte z zelenjavno osnovo. Med nenehnim mešanjem dodajte kuhan in pretlačen sladki krompir. Riž mora biti kuhan al dente. Dodajte še parmezan, po potrebi solite in popoprajte ter na koncu vmešajte še maslo. Postrezite z naribanim poltrdim domačim sirom.

Plavanje, izleti in ustvarjalne delavnice za najmlajše

Sveti Martin na Muri obiskovalcem ponuja nešteto možnosti za aktivnosti. Lahko se odpravite na sprehod ali na kolesarsko turo po slikoviti pokrajini ob reki Muri, kjer boste lahko občudovali razglede in spoznali bogato kulturno dediščino tega območja. Raziščite kolesarske poti, okrepite svoje telo z vadbo na trim stezi ali naredite nekaj zamahov v bazenu. V pomladno ponudbo Term Sveti Martin so vključili zanimive aktivnosti za otroke, kot na primer delavnico eko origamija in upcyclinga ter znanstveno delavnico na temo Leonarda da Vincija. Zeleno Medžimurje lahko raziščete tudi med izletom z vlakom ali Hop on Hop off avtobusom. Več idej za aktivnosti najdete na spletni strani www.termesvetimartin.com/sl.

Medžimurske terme obdajajo gozdovi in grički z vinogradi. (foto Terme Sveti Martin)

Naj vas topli pomladni dnevi spodbudijo h gibanju na svežem zraku. Raziščite nove kotičke, preizkusite medžimurske kulinarične specialitete in si v neokrnjeni naravi napolnite baterije.