Lepota in zdravje

Poletje je sezona enostavnih kombinacij, tudi pri koktajlih

14. julija, 2025 - Oglasno sporočilo

Poleti se stvari zgodijo spontano. Mimo pridejo prijatelji, razleže se smeh, zakuri se žar in zabava se lahko začne. Nič velikega, nič natančno načrtovanega. Najlepši so tisti sproščeni, spontani trenutki, ki jih odlično dopolni osvežujoč poletni koktajl.

Poleti se stvari zgodijo spontano. Mimo pridejo prijatelji, razleže se smeh, zakuri se žar in zabava se lahko začne. Nič velikega, nič natančno načrtovanega. Najlepši so tisti sproščeni, spontani trenutki, ki jih odlično dopolni osvežujoč poletni koktajl.

Prav takšni trenutki kličejo po koktajlih z enostavnimi recepti, za katere niso potrebna specialna barmanska orodja niti posebne spretnosti. Tokrat predstavljamo štiri klasične koktajle na osnovi penečega vina.

Veliki štirje

Hugo, mimoza, Aperol spritz in limoncello spritz so štirje izredno priljubljeni koktajli, iz katerih dobesedno veje poletje. Preglejte recepture in si pravi čas priskrbite sestavine za zmagovito osvežitev.

Hugo

Foto: Spar

Huga so se najprej domislili na Južnem Tirolskem, ko so iskali način, kako popestriti kozarec klasičnega prosecca. Dodali so mu metine liste in bezgov sirup in tako je nastala ta klasična osvežilna poletna pijača. 

Sestavine:
led
meta, 1 pest
gazirana mineralna voda, 50 ml
limeta
bezgov sirup, 20 ml
prosecco

V vinski kozarec položite pest metinih listov in ga skoraj do vrha napolnite z ledom. Dodajte bezgov sirup in gazirano vodo ter ju dopolnite s proseccom ali drugim penečim vinom. Nežno premešajte in na vrhu okrasite z rezino limete in listkom mete.

Mimoza

Foto: Spar

Izvor tega preprostega koktajla s samo dvema sestavinama je precej nejasen, vemo le, da so ga na začetku imenovali champagne orange. Mimoza je bila tudi ena od priljubljenih pijač kraljice Elizabete II. Spoznala jo je, ko je obiskala jug Francije, in jo nemudoma vzljubila.

Sestavini:
peneče vino, 20 ml
sveže stisnjen pomarančni sok, 20 ml

Visok kozarec za penino do polovice napolnite s penečim vinom po svojem izboru. Do vrha kozarca prilijte sveže iztisnjen pomarančni sok. Nežno premešajte in … To je to!

Aperol spritz

Foto: Spar

Aperol je zeliščni liker, ki sta ga brata Barbieri trgu prvič predstavila že pred več kot sto leti. Ampak čisto novo življenje je liker, ki naj bi lajšal prebavne težave, doživel kot glavna sestavina neverjetno osvežujočega spritza.

Sestavine:
led
Aperol, 30 ml
prosecco, 50 ml
gazirana mineralna voda, 10 ml
rezina pomaranče za dekoracijo

Vinski kozarec skoraj do vrha napolnite z ledom. Nato vanj vlijte Aperol in prosecco ter ju dopolnite z gazirano vodo. Nežno premešajte in okrasite z rezino pomaranče. 

Limoncello Spritz

Foto: Spar

Ta poletni italijanski klasik je čedalje močnejša konkurenca priljubljenemu Aperol spritzu. Če ga še niste poskusili – zdaj je čas!

Sestavine:
led
prosecco, 30 ml
limoncello, 30 ml
gazirana mineralna voda, 10 ml
rezina limone za dekoracijo

Kozarec za belo vino do vrha napolnite z ledom. Nato v kozarec vlijte limoncello, dodajte penino ali prosecco in na koncu dolijte malo gazirane mineralne vode. Vse skupaj nežno premešajte in okrasite z rezino limone.

Izbrane sestavine, zagotovljen uspeh

Tako kot pri jedeh tudi pri koktajlih kakovost sestavin naredi razliko. Kdor želi pripravo dvigniti še stopničko višje, lahko tukaj preveri, katere pijače za zgoraj predstavljene koktajle priporoča strokovnjak – somelje.

Foto: Spar

Do novih receptov tudi s pomočjo AI

Če radi raziskujete nove kombinacije, vam je na voljo tudi posebno spletno orodje, ki vam s pomočjo umetne inteligence izdela recepte za brezalkoholne koktajle – čisto po vašem okusu.

Foto: Spar