Lepota in zdravje

Pogreb – kaj vse moramo vedeti in urediti?

5. julija, 2024 - Oglasno sporočilo

Nihče ne razmišlja rad o koncu življenja, a vseeno je to dogodek, ki čaka slehernega izmed nas. Kaj vse moramo vedeti in urediti, če umre kdo od bližnjih?

O pogrebu in vseh aktivnostih, ki jih vključuje slovo od posameznika, običajno začnemo razmišljati, ko nekdo umre. In veliko ljudi je takrat presenečenih, koliko stvari je treba urediti pred, med in po pokopu pokojnika.

Kaj storiti, ko nastopi smrt?

Smrt je pogosto nenadna in naenkrat smo postavljeni v situacijo s katero se moramo soočiti, čeprav nas večina ne ve, kako in kaj nam je v tistem trenutku storiti.

Smrt doma

Če smrt nastopi na domu, je prvi korak čimprej obvestiti zdravniško službo. Tako bo pokojnika lahko pregledal mrliški oglednik, pregled pa mora biti opravljen v 12 do 24 urah. Pokličete lahko 112, ali pa se obrnete na bližnje pogrebno podjetje in jih kontaktirate na 24-urno telefonsko številko. Ob končanem pregledu umrlega, zdravnik izda potrdilo o smrti in poročilo o vzroku smrti. Nato lahko kontaktirate pogrebni zavod kjer bo pokojnik pokopan.

Smrt v bolnišnici ali v domu starejših

Takoj po prejemu obvestila o smrti vašega bližnjega se lahko obrnete na pogrebno podjetje v mestu, kjer bo umrli pokopan. Zagotovili vam bodo nadaljnje svetovanje in usmerjanje.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kam po najbolj zanesljive informacije?

V Sloveniji Uradni list s Kolektivno pogodbo komunalnih dejavnosti definira vse dejavnosti, ki sodijo pod njeno okrilje. Zato vse informacije, povezane s pogrebom, spadajo med komunalne storitve. To pomeni, da se glede urejanja pogreba obrnite na lokalno komunalno podjetje, kjer boste dobili najbolj zanesljive in točne informacije. Če boste informacije iskali na spletu, poiščite komunalno podjetje, ki vam mesečno izdaja pošilja položnice za opravljene storitve, povezane s porabo vode in odvozom smeti. Večina podjetij in zavihek pogrebi, pokopališka dejavnost  ali pogrebne storitve.

Pogrebne storitve opredeljuje v Sloveniji Zakonu o pogrebni in pokopališki dejavnosti. V njem piše, za kakšno vrsto pogreba se lahko odločite (pokop s krsto, pokop z žaro, raztros pepela, vojni pogreb itd. O tem, kako bo pokojnik pokopan, se odločijo svojci sami oziroma upoštevajo pokojnikovo željo (če je bila ta izražena pred smrtjo).

Pogrebna dejavnost vključuje: 

  • 24-urno dežurno službo, ki je predmet obvezne gospodarske javne službe in pogrebno dejavnost, ki se izvaja na trgu in obsega:
  • prevoz pokojnika, ki ga ne zagotavlja 24-urna dežurna služba,
  • pripravo pokojnika,
  • upepelitev pokojnika,
  • pripravo in izvedbo pogreba.

Vse te pogrebne storitve lahko izvedejo ali komunalna podjetja ali zasebna podjetja – teh naj bi bilo po zadnjih podatkih v Sloveniji več kot 70.

Preverite seznam ponudnikov pogrebnih storitev, da boste lahko izbrali vam najbližjega, in takega, ki bo učinkovito prevzel odgovornost in skrb za pokojnega vse do zaključka pogrebne slovesnosti. Seznam najdete TUKAJ

Katero dokumentacijo je treba urediti?

Ob smrti je skrb za dokumentacijo ključnega pomena, saj zagotovi korekten in celovit ter uspešen potek pogreba in postopkov ki do njega vodijo. Tako se svojci in bližnji od umrlega lahko poslovijo brez zapletov in komplikacij, ki kazijo žalni mir.

Ob predložitvi osebnih dokumentov (osebna izkaznica, potni list, lovska knjižica…) pokojnega, bo pogrebni zavod poskrbel, da boste prejeli vse potrebne obrazce za ureditev pogrebne dokumentacije (mrliški list, potrdilo in dovoljenje za pokop) in vam ob izpolnjevanju le-teh odgovarjal na vprašanja ter vas usmerjal.

Pogrebno podjetje na pristojno upravno enoto uroči dokazilo o smrti in poročilo o vzroku smrti, mrliški list (izpisek iz matičnega registra smrti) pa lahko svojci dvignejo nekaj dni kasneje, na katerikoli UE Slovenije.

Koliko stane pogreb?

Cena pogreba je odvisna od lokacije, obsega žalne slovesnosti, vrste pogreba itd. Ko urejate vse v povezavi s slovesom pokojnika, je smiselno biti previden, saj nekateri ponudniki v osnovno ceno ne štejejo na primer prevoza pokojnika do pokopališča oziroma mesta zadnjega počitka. Na ceno vplivajo tudi objava osmrtnice (spletna stran, radio itd.), cvetlični aranžmaji (cvetje, venci itd.), pevci itd.

Končni znesek celotnega pogreba je odvisen od pogrebnih storitev, za katere se boste odločili. Najpogostejši in cenovno najmanj zajeten je nedvomno osnovni pokop z žaro. Seveda je v sami organizaciji pokopa še veliko drugih akterjev in dodatkov, ki bodo končno ceno spremenili. To zajema tudi izbiro žare (ali krste), postavitev mrliškega odra na domu ali priprave vežice.

Z izbiro še dodatnih pogrebnih storitev se končni znesek organizacije in izpeljave pokopa ter pogrebne slovesnosti ustrezno viša, ponudniki pogrebnih storitev pa bodo končno ponudbo prikrojili vašim potrebam.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Katero cvetje in žalno floristiko izbrati?

Venci, ikebane, rezano cvetje, šopki … ponudba je široka, zato se je v takšnih primerih najbolje posvetovati s cvetličarno, ki bo poskrbela za žalno floristiko, kamor sodijo:

  • izbira cvetlic in zelenja,
  • oblikovanje in priprava žalnih vencev,
  • oblikovanje venčkov za žare,
  • kreacija ikeban in šopkov,
  • priprava cvetnih listov in posameznih cvetov za slovo.

Iščete svojemu domu ali pokopališču najbližjo cvetličarno, kjer bodo poskrbeli za žalno cvetje. Vse cvetličarne lahko preverite na enem mestu.

Ideje, kako urediti in vzdrževati podobo groba

Drevesnice in vrtni centri so mesto, kjer boste našli res čudovite ideje, kako urediti grob oziroma mesto za zadnji počitek. Tam vam bodo tudi svetovali, katero zelenje posaditi, da bo raslo in ne bo potrebovalo vaše vsakodnevne nege. Ker mnogi na grobove ne hodijo vsak dan, so pa to mesta, ki so pogosto precej izpostavljena soncu, jih je treba temu primerno tudi urediti. Zasaditi torej grmičevje, drevesa itd., ki so trpežna, ne potrebujejo veliko vode. Najboljše nasvete in odgovore na ta vprašanja boste dobili v vrtnih centrih.

 Žalovanje in urejanje pogrebnih storitev je za svojce stresno. Zato si olajšajte delo in poiščite ponudnike vsega, kar iščete, na enem mestu. Na portalu Moja dejavnost boste našli točno to, kar iščete.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia