Dom in vrt

Pogled, ki ga ne bom pozabila

26. junija, 2023 - Vsebino omogoča Zavarovalnica Sava

Če ste že našli idealno pasmo psa, je zelo pomembna tudi izbira pravega vzreditelja.

Odsvetujem nakup psov v pasjih farmah. Teh je tudi v Sloveniji kar nekaj, ko imajo ljudje po osem, deset tako imenovanih komercialnih psic in vzrejajo pse kot po tekočem traku. Tam težko pričakujemo, da bomo dobili socializiranega psa,” v oddaji Naše Tačke opozarja veterinar in kinolog Jože Vidic.

Z voditeljico Natašo Bešter sta se pogovarjala o tem, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu psa in kako izbrati res dobrega vzreditelja. “Treba se je pozanimati, kako vzreditelj ravna s psico. Vzgoja mladička se začne že pri psici in pomembno je, kakšne hormone izloča v stanju brejosti in po tem, ko psički enkrat pridejo na svet. Vzreditelj lahko že od zgodnje socializacije postori veliko koristnega, kar bo kasneje koristilo psu in tudi bodočim skrbnikom,” meni veterinar in kinolog.

Pri nakupu psa svetuje, da gredo bodoči lastniki mladičke večkrat pogledat: “Prvič se mladiče lahko pogleda že nekje od tretjega tedna starosti naprej. Takrat začnejo mladiči že sami jesti, takrat že vidimo njihove vedenjske lastnosti in se lahko kuža že navaja na nas.

V Zavarovalnici Sava verjamejo, da skrb za pse in mačke presega le kakovostno hranjenje, streho nad glavo in obvezne obiske veterinarja. Zato so pripravili serijo spletnih oddaj Naše Tačke, kjer Nataša Bešter s strokovnjaki iz živalskega sveta odkriva zanimive in koristne teme o kosmatincih. Obenem so za pse in mačke pripravili zavarovanje Naše Tačke, ki so ga prilagodili željam in potrebam skrbnikov. Več informacij o zavarovanju najdete TUKAJ.

Foto: Unsplash

Resnična zgodba o čokoladnem pudlju

Kot ste lahko slišali v spletni oddaji Naše Tačke, je kinolog Jože Vidic posvaril pred nakupom psa v pasji farmi. Teh je predvsem v tujini ogromno, žal se veliko teh psov znajde tudi v Sloveniji. Ti mladički so brez porekla, neznan je tako čip njihove mamice kot očeta, psički po navadi niso cepljeni in čipirani ter so precej slabega zdravja.

Pred kratkim me je močno pretresel obisk pri veterinarju, kjer je bilo osebje vidno slabe volje. Borili so se za življenje štirimesečnega čokoladnega pudlja s kugo. Kuža je bil v karanteni, zdravili so ga dva dni, dobival je močna zdravila in imel srce parajoč pogled. Gledal je skozi kletko, iskal pomoč človeka, povsem nebogljen in brez moči.

Mlade psičke se v Sloveniji običajno cepi proti kužnim boleznim pri približno sedmih tednih starosti. Cepljenje se ponovi čez en mesec. Kako je lahko ta kuža tako hudo zbolel, če pa za to bolezen obstaja cepivo?

Veterinar je pojasnil, da gre za mladička, ki so ga lastniki pripeljali iz tujine, je neznanega porekla, ni bil ne čipiran ne cepljen. Povedal je, da so vsi psi, ki pridejo v njihovo kliniko s kugo, neznanega izvora in pripeljani s tujine, večinoma iz tako imenovanih pasjih tovarn. Tam imajo psice legla drugo za drugim, mladiči nimajo pogojev za zdrav razvoj, od mamice jih vzamejo prezgodaj, ponekod že pri petih tednih starosti.

Psiček je naslednji dan poginil in postal ena mnogih žalostnih zgodb, ki so jim naši veterinarji še vedno priča. Skrbniki tistega dne niso izgubili le družinskega člana, tudi zdravljenje mladička je bilo zelo drago, čeprav je bilo zaman. Najbolj žalostno je, da je kuža zelo trpel, hudo okužbo pa bi lahko prenesel tudi na druge pse v Sloveniji ali veterini. Takšne tragične zgodbe so dokaz, da je zelo pomembna izbira pravega vzreditelja, ki lepo skrbi za mamico in za zdrav razvoj malih kepic.

Z izbiro pravega vzreditelja imamo več možnosti, da bo naš kuža zdrav in socializiran, a se tu naše delo šele začenja. Psu moramo redno in vsakodnevno izpolnjevati osnovne potrebe, na voljo mora imeti dovolj sveže vode, primerno hrano, zelo pomembna sta tudi gibanje ter mentalna zaposlitev. Prav v poletnih dneh moramo našim kosmatincem olajšati prenašanje visokih temperatur. Kako to storimo, v oddaji Naše Tačke svetuje veterinarka iz Klinike Loka Ana Hudobivnik.

Brezskrbno s sklenitvijo zavarovanja

Skrbniki psov in muck bomo vsekakor bolj brezskrbni tudi s sklenitvijo zavarovanja Naše Tačke, ki ga lahko prilagodimo svojim potrebam. Gre za prvo takšno zavarovanje v Sloveniji, ki ponuja tudi asistenco, obenem pa zavarovalnica krije veterinarske stroške, celo alternativna zdravljenja, zavaruje vse pse od 3. meseca do 12. leta starosti, mešančke, posvojenčke in tudi tako imenovane ‘nevarne pasme’. Zavarovanje vključuje tudi pravno zaščito in osebno odgovornost.

Foto: Pexels

Zavarovanje Naše tačke je sestavljeno iz petih sklopov, ki jih skrbnik sestavi po svoji meri. 

1. Pogin ali evtanazija zaradi nezgode (obvezni sklop)

Če hišni ljubljenček pogine ali je evtanaziran zaradi nezgode oziroma posledic nezgode, krije zavarovanje:

 • nakupno vrednost hišnega ljubljenčka, toda največ do višine izbrane zavarovalne vsote (maksimalna zavarovalna vrednost znaša 3000 evrov);
 • stroške kremacije (do zavarovalne vsote 250 evrov, zapisane na zavarovalni polici);
 • stroške pokopa (do zavarovalne vsote 250 evrov, zapisane na zavarovalni polici).

     2. Zdravljenje zaradi nezgode ali bolezni (izbirno)

Če hišni ljubljenček zboli ali utrpi nezgodo, krije zavarovanje vse potrebne in običajne veterinarske stroške zdravljenja hišnega ljubljenčka, nastale zaradi nezgode ali bolezni, vendar največ do izbrane višine zavarovalne vsote, določene na zavarovalni polici.

Izbirate lahko med tremi različnimi paketi, ki se razlikujejo zgolj v višini izbrane zavarovalne vsote: 1000 evrov, 2000 evrov ali 4000 evrov.

     3. Osebna odgovornost (izbirno, vendar samo, če ste sklenili 1. in 2. sklop)

Kot imetnik hišnega ljubljenčka lahko sklenete zavarovanje odgovornosti za območje kritja Cel svet in za vse pasme. Izključeni so le psi, ki so kot nevarni vpisani v register nevarnih psov.

     4. Asistenca (izbirno)

Zavarovane so asistenčne storitve za hišne ljubljenčke v primeru bolezni ali nezgode zavarovalca in njegovih družinskih članov oz. karantene zavarovalca.

Zavarovanje nudi naslednje asistenčne storitve:

 • informacije v povezavi z nastanitvijo in s sprehajanjem hišnega ljubljenčka;
 • organizacija in plačilo stroškov nastanitve hišnega ljubljenčka v hotelu za male živali ali pri skrbniku (120 evrov letno);
 • organizacija in plačilo stroškov sprehajanja hišnega ljubljenčka pri sprehajalcu psov/mačk (120 evrov letno).

   5. Pravna zaščita (izbirno)

Zavarovanje pravne zaščite krije:

 • odvetniške stroške,
 • stroške izvedencev oz. izvedeniških mnenj,
 • stroške prič, stroške tolmačev,
 • dodatne materialne stroške (fotokopiranje na sodišču ipd.),
 • sodne stroške oziroma sodne takse oziroma sodna povprečnina,
 • zagotovitev pologa varščine v višini do 100.000 evrov,
 • potne stroške na sojenje v tujini,
 • stroške izvensodnih poravnav, mediacij,
 • s sodno odločbo naloženi stroški nasprotne strani.

Pri kritju lahko izberete osnovni ali premium paket

Foto: Profimedia