Prosti čas

Poganjamo pustolovščine: najzanimivejše ceste

27. oktobra, 2023 - Oglasno sporočilo

Izbrali smo nekaj jesenskih izletniških točk, ki vas bodo očarale z naravnimi in kulturnimi lepotami pa tudi z vožnjo do cilja.

Prek Pavličevega sedla po Solčavski panoramski poti 

Foto: Petrol
Foto: Petrol

Pot z Jezerskega v Logarsko dolino čez prelaz Pavličevo sedlo je kot neprekinjen niz razglednic s podobami alpskega raja. Tu poteka državna meja med Slovenijo in Avstrijo, pa tudi ločnica med Kamniško-Savinjskimi Alpami in Karavankami. Začnite pri slikovitem Planšarskem jezeru in se usmerite proti Avstriji. Cesta se strmo vzpenja v serpentinah, razgledi na vršace pa so prav osupljivi. Prečkali boste mejno točko Železna Kapla – Bela, nato pa nadaljevali vzpon proti Pavličevemu sedlu. Na vrhu se za manjšim mejnim prehodom cesta začne rahlo spuščati na slovensko stran. Pri odcepu za Solčavo zavijte levo in se podajte na Solčavsko panoramsko cesto, ki bo s tematsko zgodbo o zmaju Lintverju in pastirčku Krištofu navdušila tudi otroke. Na turističnih kmetijah si z domačimi dobrotami privežite dušo, nato pa se odpravite proti Logarski dolini, kjer vas čaka nova galerija lepot narave. 

Ob poti doživite še: kolesarjenje, pohodništvo, plezanje in druge aktivnosti na Jezerskem, Planšarsko jezero, 12 razglednih točk na Solčavski panoramski cesti, domače dobrote turističnih kmetij.

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Mimo vinogradov in sadovnjakov

Foto: Petrol
Foto: Petrol

Pot, ki pelje v Goriška Brda, se začne s prečkanjem znamenitega Solkanskega mosta čez Sočo, ki je s 85-metrskim razponom loka največji kamniti most na svetu. Takoj za njim cesta prečka italijansko ozemlje, nato pa se začne počasi vzpenjati do Kojskega. Tam se pred nami razprostrejo bogati vinogradi, sadovnjaki in griči, pot pa vas bo vodila mimo naselij Šmartno in Dobrovo do Medane. Tu si lahko v enem od gostišč oddahnete in uživate v popolnem spoju narave in družbe. Če vas pot domov vodi proti Gorenjski ali osrednji Sloveniji, lahko avto v Mostu na Soči naložite na avtovlak in se z njim podate po znameniti Bohinjski progi. 

Ob poti doživite še: Park miru na Sabotinu, Briško hiša v Šmartnem, Vilo Vipolže, razgledni stolp Gonjače, muzejsko zbirko v Gradu Dobrovo

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Po zavojih do dežele Petra Klepca 

Foto: Petrol
Foto: Petrol

Osilnica je zaradi svoje lege ob Kolpi pravi raj za ljubitelje najrazličnejših športnih aktivnosti, med navdušenci za vožnjo pa slovi tudi po cesti, ki vodi do nje iz Kočevske Reke. Če jo pogledate iz zraka, boste takoj razumeli, zakaj se njen najslikovitejši del imenuje Strma reber ali Medvedje črevo. 19 serpentin premaguje 720 metrov višinske razlike, vsak ovinek pa odpira nov razgled na gost in skrivnosten prvinski gozd, v katerem živijo risi, medvedi in druge divje živali. V vasi Podvrh se cesta končno začne spuščati v Osilniško dolino, kjer vas najprej pozdravi lesen kip literarnega junaka Petra Klepca, nato pa ste že v Osilnici, kjer si lahko privoščite pošten oddih. 

Ob poti doživite še: vodeni pohod po poteh kočevskega pragozda, ribolov v Kolpi, grad Kostel, bunker Škrilj, kovaški muzej v Osilnici.

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps
Vaše najlepše jesenske poti poganjamo z visokokakovostnimi gorivi Q Max iz Petrola, ki zagotavljajo več prevoženih kilometrov, boljšo zaščito ključnih motornih delov in manj trdnih delcev v izpuhu. Gremo?