fbpx
Kulinarika

Pivo v kulinariki: z enostavnimi recepti do gurmanske pojedine

19. junija, 2023 - Oglasno sporočilo

Po izjemni predstavi v velikem finalu MasterChefa Slovenija, mlada in nadobudna kuharica Evita, ostaja v kulinariki. Najraje in tudi najboljše pripravlja slane jedi in v njih dodaja sladke komponente. Igra na meji med sladkim in slanim bo tudi vodilo njene bodoče restavracije.

Evitine Jakobove pokrovače

Foto: Union Premium

Sestavine

  • 4 krompirji
  • 4 Jakobove pokrovače
  • Guanciale – slanina krškopoljca
  • Slana limona (ali limonin sok in lupinica)
  • Svež čili
  • 1 steklenica Union Premium nefiltriranega svetlega piva
  • 1 jajce
  • 3 stroke česna
  • Zeliščno olje
Foto: Union Premium

Postopek

Začnemo z bolj dolgočasnim delom. Olupimo krompir. Da presekamo dolgočasje, v roke vzamemo steklenico Union Premium nefiltriranega svetlega piva, jo odpremo, naredimo kakšen požirek, da med lupljenjem krompirja lahko bolj zadovoljno žvižgamo.

Krompir kuhamo približno 20 min, oziroma dokler ni kuhan. To preverimo tako, da vanj poskusimo zapičiti vilico. Če gre lepo skozi in pri tem ne razpade, je krompir kuhan idealno. Bravo!

Močno segrejemo ponev iz nerjavečega jekla. Nanjo vržemo guanciale. Ko spusti večino maščobe in postane hrustljav, slanino vzamemo ven in jo odložimo na papirnato brisačo. Mast pustimo v ponvi. Na njej bomo namreč pekli pokrovače.

Pokrovače previdno položimo na vročo mast in jih pečemo na vsaki strani 2 minuti. Zunaj naj dobijo malo barve, znotraj naj bodo še steklene. Poberemo jih iz ponve.

Čisto na drobno, skoraj do paste nasekljamo slano limono. Če slane limone nimate, je dober nadomestek kar limonin sok v katerega nastrgane limonino lupinico. Slano limono stresemo v ponev na še vedno vročo mast. Dodamo še na drobno nasekljan čili in česen. Vse skupaj zalijemo z 1 dl Union Premium nefiltriranega svetlega piva in kuhamo približno 5 min.

Kuhan krompir odcedimo in popečemo na rjavem maslu. V malo višjo posodico damo eno jajce in 1dl zeliščnega olja (če ga nimamo, dodamo navadno oljčno olje in pest svežih zelišč). S paličnim mešalnikom jajce, olje in zelišča stepamo toliko časa, da dobimo gosto zmes. Na koncu dodamo še ščep soli in sok ene limone. Še enkrat dobro premešamo.

Za toliko truda je fino, če je krožnik lep. Vzemite kakšnega velikega, lahko ima poslikavo. Na sredino namestite popečen krompir, nanj polijete malce zeliščne majoneze. Čez položite pokrovače in jih prelijete s Premium omakco.

Ostanek piva servirate k jedi. Nalijete ga v najljubše kozarce, nazdravite in se v mislih zahvalite Eviti za res odličen recept.

Suzanine palačinke

Foto: Union Premium

Sestavine za palačinke

  • 100 g moke
  • 2 jajci
  • 300 ml mleka ščep soli

Sestavine za karamelo

  • 500 ml Union Premium nefiltriranega temnega piva
  • 200 g sladkorja
  • 100 ml smetane
  • sol

Sestavine za kremo

  • 170 g temne čokolade
  • 110 g smetane
  • 1 žlica lešnikove paste
  • 100 g praženih lešnikov (celih)
  • maslo
  • pomarančna lupinica
Foto: Union Premium

Postopek

V večji posodi stepemo maso za palačinke. Spečemo jih na maslu. Med peko palačink ne delamo nič drugega. Predvsem pazimo, da se ne zažgejo. Naj bodo lepo zlato zapečene in s čim manj temnimi pikami. Preveč pikaste palačinke niso ne zdrave, ne Suzanine.

Odpremo Union Premium nefiltrirano temno pivo. Poskusimo ga, da vemo koliko sladkosti, grenkobe in karamelnega po-okusa lahko pričakujemo že od piva samega. Sladkor v kozici segrejemo, da se stopi in postane zlato-rjav. Na karamelo v kozici počasi  zlijemo 500 ml Union Premium nefiltriranega temnega piva. Kuhamo na malem ognju, toliko časa, da se količina piva zmanjša na polovico. Vmešamo še smetano in ščep soli ter pokuhamo.

Zavremo smetano in jo prelijemo čez zmes nasekljane čokolade in lešnikove pasto. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom.

S kremo namažemo palačinke in jih prepognemo na trikotnike. V ponev damo palačinke in nekaj žlic pivskega karamela. Naribamo lupino ene pomaranče in vse skupaj pokuhamo še približno 4 min.

Postrežemo s kepico vanilijevega sladoleda in kozarcem Union Premium nefiltriranega temnega piva. K Suzaninim palačinkam na Evitin način se izvrstno poda.

Piščančja stegna z miso pasto

Foto: Union Premium

Sestavine

  • 4 piščančja stegna brez kosti a  s kožo
  • 2 šalotki
  • 3 stroke česna
  • 5 žlic sojine omake
  • 2 žlici medu
  • Sveži timijan
  • 1 maslena buča
  • maslo
  • sezamovo olje
  • sveža zelišča
  • olivno olje
  • limona
  • nariban parmezan
  • limona
  • smetana
  • 2dl Union Premium Hoppy Lager piva
Foto: Union Premium

Postopek

Stegna začinite s sojino omako in malo medu (ostalo prihranite za omako). Umijte si roke, da ne bodo lepljive in da boste lahko odprti steklenico piva. Nekaj si ga natočite v kozarec. Med kuho je vedno fino, če si malo omočite usta in brbončice pripravite na vse dobro, kar še prihaja.

Na olju prepražite šalotko, dodajte nasekljan česen, preostanek medu, pivo in sojino omako. Malo pokuhajte, da se sestavine povežejo in malo razpustijo.

V drugi kozici ali ponvi vmes specite piščanca. Pečenega dodajte k omaki.

Masleno bučo popecite na maslu. Ko dobi barvo, dodajte malo smetane, par vejic timijana, pokrite s pokrovko in malo podušite. Preden spasirate bučo, odstranite vejice timijana, sicer bo vse skupaj dobil a zoprno grenak okus.

Na koncu pripravite še pesto. V posodico dajte narezana sveža selišča, olivno olje, pest naribanega parmezana, limonin sok, sol in poper. Vse skupaj strite in dobro premešajte. Na krožnik dajte najprej bučni pire, potem pa še stegno, omako in na vrh še pesto.

Jed se odlično poda k sladko grenkemu okus Union Premium Hoppy Lagerja. Zanj izberite kakšne lepe kozarce. Na zdravje in dober tek!

Nacho čips gostija

Sestavine

  • nacho čips
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica masla
  • 150 ml mleka
  • 190 ml Premium Hoppy lager 0.0. piva
  • 1 žlica Worchesterske omake
  • 200g čedar sira
  • 100g gruyere sira
  • ščepec dimljena paprika
  • ščepec česna v prahu
  • fižol
  • paradižnik
  • kisla smetana
  • limeta
  • vejica svežega koriandra ali peteršilja
  • Nariban gruyere za posip
Foto: Union Premium

Postopek

Za spremembo, za dober sladkasto grenak okus v ustih najprej odprite steklenico Premium Hoppy lagerja 0.0. Naredite požirek, dva, in pripravite brbončice na močne okuse.

Pečico prižgete na 220 °.

Naribajte obe vrsti sira. Na srednje velike odprtine, ne preeč na drobno. Moko prepražite na maslu do zlatorjave barve in postopno in izmenično dodajajte mleko in pivo. Dodajte oba naribana sira. Prav tako postopoma. Tako siru date čas, da se lepo stali. Na koncu dodajte začimbe in po želji solite. S soljo ne pretiravate, nachosi so sami po sebi že dovolj slani. Ledvicam prihranite malo dela.

Na pekač stresete eno plast nacho chipsa, nato nacho sir, fižol, nariban gruyer in ponovno plast nacho sira. Date v pečico in pečete dokler se sir ne stopi.

Vzamete iz pečice, na vrh dajte še izdatno žlico mešanice kisle smetane, limetine lupinice in limetinega soka. Za malo svežine in harmonično bombo okusa, po vrhu potresemo še svež koriander in narezan paradižnik.

Povabite prijatelje, nachose dajte na mizo, odprite vsak svoj Premium Hoppy lager 0.0. in si povejte vse kar se vame je zanimivega zgodilo.

Foto: Union Premium