Prosti čas

Pasji mladiček prihaja v vaš dom: Kakšna je primerna hrana zanj?

18. maja, 2023 - Oglasno sporočilo

Ste pripravljeni na to, da bo osvojil vaše srce, vaš prosti čas in – vaš dom? Pasja kepica prihaja k vam domov, pred tem pa se pozanimajte, kakšna je primerna hrana zanj. Strokovnjaki v Mr. Petu svetujejo, da za rast in razvoj mladičkov nujno posezite po kakovostni hrani. In kakšno izbrati?

Foto: Mr. Pet

Kaj je zanje pomembno?

Pasji mladički potrebujejo energetsko bogato hrano s pravilnim razmerjem vitaminov in mineralov ter višjo vsebnostjo beljakovin in maščob, ki zagotavljajo zdravo rast in razvoj. Hrana za mladiče je tudi bolj kalorična, saj mali želodček ne more sprejeti ogromnih količin hrane naenkrat, poleg tega pa so mladički vedno v pogonu in tako porabijo ogromno energije.

Razmerja hranil v prehrani so zelo pomembna, zato se večina lastnikov odloča za že vnaprej pripravljeno hrano:

Suha hrana – briketi: Vsebuje zelo malo vlage, ob stiku s tekočino se ji poveča prostornina (se napihne). Kvalitetna suha hrana vsebuje večjo količino mesa, malo ali nič žit in OH.

Mokra hrana – hrana v pločevinkah (konzerve) ali vrečkah: Vsebuje veliko vlage, v obliki koščkov, juh ali paštetk. Prebavljivost mokre hrane je odvisna od kvalitete in sestave. Namenjena tudi za popestritev obroka.

Hrani posvetite dovolj pozornosti!

Izbor vrste, okusa in znamke mora biti skrben, saj boste svojemu kosmatinčku le tako zagotovili zdravo in dolgo življenje. Prehrano morate prilagajati tudi glede na zdravstveno stanje, velikost, aktivnost in presnovo vašega kosmatinčka. V kolikor ima vaš mladiček čvrst in majhen iztrebek ter nima drugih zdravstvenih težav, mu izbrana hrana najverjetneje odgovarja.

PO NASVET V MR. PET: Priporočamo vam, da za mladička ustvarite urnik hranjenja, kar vam bo pomagalo tudi pri navajanju na sobno čistočo, saj boste lažje predvideli kdaj bo čas, da kužka peljete na sprehod.

Kako zamenjati znamko briketirane hrane?

Če ste ugotovili, da psičku suha hrana, s katero so ga hranili pri vzreditelju, ne odgovarja, jo lahko zamenjate za hrano drugega proizvajalca. Izredno pomembno pa je, da hrano zamenjate postopoma, saj se boste le na tak način izognili prebavnim in drugim zdravstvenim težavam vašega mladička. Prehod naj traja približno sedem dni, pri čemer kombinirajte predhodno in novo hrano, s tem da vsak dan dodajajte vedno večjo količino nove hrane in vedno manjšo količino predhodne hrane.  Kužka med menjavo hrane podrobno opazujte (predvsem njegov iztrebek) in v kolikor opazite, da bi potreboval še počasnejši prehod, temu količine prilagajajte.

Pazite, da mladiček pridobiva na teži

Mladiček mora ob ustreznem hranjenju postopoma pridobivati tudi na teži. V kolikor temu ni tako, lahko izberete hrano z višjo vsebnostjo mesa ali pa povečate količino trenutne hrane. Če se boste odločili, da hrano zamenjate, naj vas najprej opozorimo, da izbira kvalitetnejše, beljakovinsko bolj polne hrane, lahko na začetku privede do nekaj prebavnih težav, saj organizem namreč še ni navajen na tako visoke vsebnosti novih proteinov. Priporočamo vam, da za začetek izberete mladičem prilagojeno hrano, ki vsebuje le nekoliko višji odstotek beljakovin. V primeru, da nova hrana ne zadostuje potrebam kužka, pa lahko hrano kasneje ponovno zamenjate.

Koliko obrokov na dan?

Okvirno vam priporočamo, da mladička do 4. meseca starosti hranite nekoliko pogosteje – nekje do 5 obrokov dnevno. Od 4. do približno 12. meseca starosti, oziroma do dosežene odrasle velikosti (različne pasme kužkov dosežejo odraslost pri različnih starostih), pa mladička hranite s tremi obroki dnevno. Pri odraslem psu lahko količino obrokov zmanjšate na enega do dva obroka na dan.

Priporočena količina hrane

Kadar govorimo o dnevnem zaužitju kalorij, moramo poleg osnovnega dnevnega obroka upoštevati tudi vse dodatke, ki jih kosmatinček zaužije med treningom in crkljanjem. V kolikor mladiček prejme veliko priboljškov, je potrebno zmanjšati količino osnovne hrane ali obratno. Pri briketirani hrani imate na vsaki embalaži posebne razpredelnice, ki vam povejo koliko hrane lahko vaš kužek zaužije v enem dnevu.

Foto: Mr. Pet

Kaj pa priboljški?

Priboljški predstavljajo orodje, s katerim lahko svojemu kosmatinčku izkažete naklonjenost in so odličen pripomoček pri treningu, saj služijo kot slastna nagrada za pravilno opravljen trik ali dobro opravljen trening. Pri uporabi priboljškov morate ravnati preudarno in paziti na količino, ki jo kosmatinček prejme tekom dneva, saj priboljški kužku ne smejo predstavljati več kot 10 odstotkov njegovega dnevnega vnosa hrane. Svetujemo vam, da izberete priboljške, ki vsebujejo čim več mesa in čim manj žit.

Z razširjenim znanjem o hrani in priboljških za mladičke ste sedaj dobro pripravljeni, da izberete pravo poslastico, ko boste ponovno »začutili«, da vas nekdo opazuje s prikupnimi velikimi očmi… Le pogumno in vztrajno naprej!

Po nasvet v Mr. Pet

Da vam bo lažje na vznemirljivem potovanju od mladička do odraslega psa, smo v Mr.Petu pripravili koristne nasvete, video vsebine in strokovna priporočila. Izkušnje, zbrane v naših 18-tih letih svetovanja.

Foto: Mr. Pet