Lepota in zdravje

Osvojite zrela leta z zdravo prehrano – nasveti nutricionistke

21. julija, 2023 - Oglasno sporočilo

Ali ste vedeli, da se vaše prehranske potrebe s staranjem močno razlikujejo od potreb v mladosti? Kako se te potrebe spreminjajo in zakaj je tako pomembno, da imate v zrelih letih uravnoteženo prehrano, obogateno s prehranskimi dopolnili?

Prehranske potrebe se z leti spreminjajo

Kot večina stvari v življenju, se tudi vaše prehranske potrebe s starostjo spreminjajo. S staranjem se prevzem hranil iz hrane zmanjša 1, kar pomeni, da naše telo potrebuje več hranilnih snovi za pravilno delovanje. Na absorpcijo hranil iz hrane pa lahko prispeva tudi jemanje določenih zdravil 2,3. Žal pa večina hrane, ki jo danes najdemo na trgovskih policah, ni dovolj bogata s potrebnimi hranili, zato je vnos prehranskih dopolnil v zrelih letih še posebej pomemben. 

Ključno je, da svoji prehrani v zrelih letih namenite nekaj več pozornosti. Skrb za kakovostno prehrano  bo pomagala ohranjati zdravje in vitalnost še dolgo časa. Če vaša prehrana ni dovolj raznolika ali če ne  vključuje ključnih prehranskih dopolnil, se vam lahko kaj hitro zgodi, da boste zboleli.4 Morda se boste  počutili oslabele in utrujene, kar pa se lahko stopnjuje v poslabšanje telesne funkcionalnosti. Prav tako se poveča tveganje za upad možganskih funkcij, padce, zlom kosti in druge zdravstvene zaplete. 

Uravnotežena prehrana, podkrepljena z vnosom ustreznih kakovostnih prehranskih dopolnil, je glavni dejavnik, ki lahko vpliva na izboljšanje kakovosti življenja v starosti. 
Foto: Carso
Foto: Canva Photos

Na katera hranila morate biti pozorni v zrelih letih še posebej pozorni?

Vitamini in minerali so snovi, ki jih naš organizem ne zmore proizvajati sam, zato jih moramo v telo  vnesti s hrano. 

V zrelih letih nam lahko še posebej pogosto primanjkuje vitaminov skupine B, folne kisline, vitamina  D in maščobnih kislin omega 3. 


Vitamini skupine B za zdravje možganov

Podhranjenost in nezadosten vnos vitaminov skupine B lahko prispevata k težavam z zdravjem možganov, k razvoju depresije in demence.5 V zrelih letih pride tudi do poslabšanega prevzema vitamina  B12 iz hrane. Pomanjkanje tega vitamina pa je lahko tudi posledica jemanja nekaterih zdravil. V nekaterih študijah so ugotovili, da imajo starejši, ki bolehajo za demenco, v primerjavi s tistimi, ki demence nimajo, v krvi zelo nizke ravni vitamina B12.5

Zato je v  zrelih letih priporočljivo uživati prehranska dopolnila, ki vsebujejo vitamine skupine B, z velikim  poudarkom na vitaminu B12. S tem boste poskrbeli za zdravje možganov in ohranili dobro počutje tudi  v zrelih letih. Priporočam uživanje Jamieson B kompleksa ali Jamieson Vitamina B12.

Foto: Carso
Foto: Canva Photos

Vitamin D za zdrave kosti in mišice

Starejši kot smo, večja je verjetnost za zlom kosti. Možnost za zlom kosti pa v primeru, da imate v krvi  premalo vitamina D strmo naraste.6 Če v kasnejših letih ne uživate dovolj živil, bogatih z vitaminom D  in/ali če vitamina D ne dodajate v obliki prehranskih dopolnil, je pomanjkanje tega vitamina po navedbah študij skoraj neizogibno.6

Iz zgoraj naštetih razlogov je priporočen dodaten vnos vsaj 20 mikrogramov vitamina D dnevno. S tem  boste poskrbeli za zdravje kosti in mišic ter zmanjšali tveganje za zlome kosti. Na trgu obstaja veliko različnih prehranskih dopolnil, a priporočam, da izberete kapsuleJamieson Vitamin D 1000 i.e.Jamieson Vitamin D 2000 i.e. ali Jamieson Vitamin D z vitaminom K2, ki še dodatno prispeva k vzdrževanju zdravih kosti.

Maščobne kisline omega-3 za zdravje srca in ožilja

Maščobnih kislin omega-3, omega-6 in omega-9 organizem ne zmore proizvesti sam, zato jih morate v  telo vnesti s hrano. Še posebej pomembne za zdravje srca in ožilja ter zdravje možganov so omega-3  maščobne kisline. Visoko vsebnost omega-3 maščobnih kislin najdemo predvsem v mastnih morskih ribah (tuna, sardela) in v ribjem olju. Za zadosten vnos omega-3 maščobnih kislin bi morali ribe uživati  vsaj 2-3 krat tedensko, kar je za veliko ljudi precejšen izziv.7,8 Iz tega razloga je veliko lažje in udobneje  vsakodnevno zaužiti kapsulo Jamieson Omega-3

S tem ukrepom boste poskrbeli za zdravje srca, ožilja in možganov ter prejeli vse prednosti omega-3  maščobnih kislin, tudi če v prehrano niste vključili rib. 

Ohranite vitalnost za vse življenje – poskrbite za polnovredno, raznoliko in uravnoteženo prehrano, obogateno s ključnimi prehranskimi dopolnili. Naj vaše zdravje sije z močjo pravilno izbrane prehrane. Naredite korak danes in odkrijte, kako energični in zdravi lahko ostajate tudi v starostni dobi.

Foto: Carso
Foto: Canva Photos
Avtor: Lana Krajnc, mag. inž. preh.

Vir:

  1. Donini L., Savina C., Cannella C. 2003. Eating habits and appetite control in the elderly: The anorexia of aging. International Psychogeriatrics, 15, 1: 73-87.
  2. USDA. 2020. DGA: Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025. 9th ed. Washington, U.S. Department of Agriculture, U.S. Department of Health and Human Services: 149 str. https://www.dietaryguidelines.gov/resources/2020-2025-dietary-guidelines-online-materials (6.3.2022).
  3. Schümann K. 1999. Interactions between drugs and vitamins at advanced age. International journal for vitamin and nutrition research. Internationale Zeitschrift fur Vitamin- und Ernahrungsforschung. Journal international de vitaminologie et de nutrition, 69,3: 173–178. https://doi.org/10.1024/0300-9831.69.3.173
  4. Inštitut Antona Trstenjaka. 2010b. Kakovostna starost: Revija za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje. Ljubljana, Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje: 1 str. http://www.inst-antonatrstenjaka.si/tisk/kakovostna-starost/clanek.html?ID=907 (27.12.2021).
  5. Jakus T. 2013. Prehranska priporočila in stanje prehranjenosti starostnikov. V: Prehrana starostnika – Zbornik predavanj. 32. strokovno srečanje, Debeli Rtič, 16. in 17. april 2013. Valenčič G. (ur.). Zveza društev medicinskih sester, babic in medicinskih tehnikov Slovenije, Strokovna sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v socialnih zavodih: 1-13. https://www.zbornica-zveza.si/wp-content/uploads/2019/10/ZbornikPREHRANA-STAROSTNIKA.pdf
  6. Trust W. C. 2004. Eating well for older people. London, Wordworks: 30–44. https://www.cwt.org.uk/wp-content/uploads/2014/07/OlderPeople.pdf
  7. Advice about eating fish. U.S. Food and Drug Administration. https://www.fda.gov/food/consumers/advice-about-eating-fish. Accessed March 25, 2022.
  8. Blaznik U., Gabrijelčič Blenkuš M. Uživanje rib v priporočeni prehrani. Dietetikus, 2013, letn. 15, št. 1-2, str. 3-8.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja. Priporočene dnevne količine se ne sme prekoračiti.