Tradicija, način življenja in naravno bogastvo Zagorja se odražajo v okusih in vonjih, s katerimi se lahko okrepčate. Preprostost in modrost vaškega načina življenja sta botrovali preprostim, a izdatnim jedem, katerih glavne sestavine so lokalno pridelane. Danes lahko v vrhunskih gostinskih lokalih najdete vse od tradicionalnih do sodobnih jedi, kakovost katerih izhaja iz posebne predanosti hrani in čaščenja skupnih trenutkov za mizo.
Domače zagorsko – kuhinja, ki je ne smete zamuditi
Glede na to, da ponuja obilo aktivnosti in lokacij, ki vabijo na raziskovanje, je Zagorje destinacija, ki lahko izčrpa svoje raziskovalce. Termalna kopališča, naravne lepote in kulturne znamenitosti kot so gradovi, do katerih je potrebno hoditi, so ideje, ki zahtevajo porabo energije in, povsem logično, izzivajo lakoto. Zagorci poznajo svoj kraj in način življenja, zato v svoji ponudbi že od nekdaj imajo bogate, pogosto kalorične avtohtone jedi, ki bodo nahranile tudi najbolj lačnega člana ekipe. Tisto, kar zagorski kuhinji daje največjo vrednost, je dejstvo, da se v pripravi zagorskih specialitet uporabljajo lokalni, domači izdelki.

Zaščiteni zagorski izdelki
Posebnosti zagorske kuhinje so prepoznavne na Hrvaškem in v Evropi. Seznam zagorskih izdelkov z evropsko zaščiteno označbo porekla vključuje sestavine najbolj znanih jedi tega kraja: zagorskega purana, zagorskih mlincev, zagorskega akacijevega medu in zagorskih štrukljev. Zagorski puran, vzrejen na prosti paši na prostem, v tandemu z zagorskimi mlinci, daje najljubšo tradicionalno jed Hrvaškega Zagorja – purana z mlinci. Zagorske štruklje, polnjene z domačim sirom in smetano, lahko postrežete kot predjed, glavno jed ali sladico. Za sladkanje je tu zagorski akacijev med, ki je pridobljen iz cvetov akacije z območja Hrvaškega Zagorja.


Vinorodna dežela
Griči Hrvaškega Zagorja so že dolgo prepoznavni kot vinorodna območja, kjer so tamkajšnji vinarji ustvarili vinarsko tradicijo in jo ohranjajo še danes. Milo podnebje, rodovitna prst ter predanost in ljubezen do pridelave vina so Zagorje naredili eno najbolj prepoznavnih vinskih regij v tem delu Evrope.
Posebno povezanost Zagorja z vinom ohranjajo medalje in nagrade svetovno znanih sejmov. Vina Kleti Kopjar, Kleti Bolfan Vinski Vrh ter vina Kleti Bodren so osvojila sam vrh svetovne vinske scene – Decanterjeve nagrade. Prav na tem tekmovanju je Klet Bodren do sedaj osvojila kar šest zlatih medalj.
