Prosti čas

Odpuljeni denar: o človeku, ki je izzval Wall Street

2. oktobra, 2023 - Oglasno sporočilo

Po neverjetni resnični zgodbi o delnicah GameStopa.

Od 5. oktobra bo v kinematografih film, ki je navdušil tako občinstvo kot kritike. Odpuljeni denar je bil premierno prikazan na filmskem festivalu v Torontu, kjer so ga označili za »zabaven in predrzen film, ki ga bo občinstvo nedvomno vzljubilo«, »privlačno finančno sago, ki je ni težko razumeti« in »odločen sredinec establišmentu, ki je tako prikupen, kot je je predrzen«. Film opisuje resnično zgodbo izpred nekaj let, ko se je nekaj amaterskih vlagateljev odločilo vložiti v delnice podjetja GameStop, ki je že nekaj časa propadalo in je bilo zato tarča velikih vlagateljev, ki so želeli obogateti na upadu njegove vrednosti.

Napovednik filma vzporeja razpadajoče hiše in turobna življenja amaterskih vlagateljev z bogataši z Wall Streeta in njihovim razkošnim življenjskim slogom. Glavni junak je Keith Gill (Paul Dano), običajen moški, ki vloži vse svoje in ženine življenjske prihranke v propadajočega podjetja delnice in to objavi na svojem YouTube kanalu in Reddit profilu. Ko postanejo njegove objave na družbenih omrežjih prava senzacija, se njegovo življenje obrne na glavo, ob tem pa tudi življenja vseh ljudi, ki mu sledijo. Ko pa njegovi investicijski nasveti postanejo gibanje, s katerim lahko obogatijo tudi njegovi sledilci, ogroženi milijarderji vrnejo udarec …

Režiser filma je priznani Graig Gillespie, znan po nenavadnem humorju, ki pronica v filmih, kot sta Jaz, Tonya in Cruella, ter serijah Pam in Tommy in Mike. Scenarij sta napisali Lauren Shuker Blum in Rebecca Angelo, kolegici iz scenaristične ekipe uspešnice Orange is the New Black, igralsko zasedbo pa vodi Paul Dano (Batman, Fabelmanovi, 12 let suženj), ob njem pa blestijo še Seth Rogen (Super hudo, Napumpana, Intervju, Ninja želve), Pete Davidson (Marmaduke, Odred odpisanih, Varuhi galaksije 3, Hitri in drzni X, Transformerji: Vzpon zveri), Nick Offerman (Fargo, Pam in Tommy, The Last of Us, Parks and Recreations, franšiza Lego Movie), America Ferrera (Barbie, franšiza Kako izuriti zmaja, serija Grda račka), Shailene Woodley (Majhne laži, Ferrari, franšiza Razcepljeni) in Sebastian Stan (Pam in Tommy, Črni panter, Stotnik Amerika).

Bogata zasedba vrhunskih in priljubljenih igralcev bo to neverjetno zgodbo obudila na velikih platnih od 5. oktobra. Oglejte si film v kinu in ugotovite, kako se je majhna skupina amaterskih vlagateljev spopadla z bogataši Wall Streeta in zmagala!