Med vsemi alkoholnimi pijačami je pivo tisto, ki ima najdaljšo zgodovino in ga ljudje uživajo v največjih količinah.
Odkrili so ga po naključju, ko so starodavni ljudje ugotovili, da se je fermentirano žito spremenilo v prijetno opojno pijačo. Najstarejši dokazi o pivovarstvu segajo približno 7000 let nazaj v Mezopotamijo, kjer so Sumerci zapisali prve recepte za pivo na glinene tablice.
Po starodavni pripovedi naj bi pred tisočletji Sumerci odkrili pivo tako, da je pozabljiva pekovka pustila testo za kruh na dežju. Ko je sonce ponovno posijalo, je povzročilo fermentacijo in iz zmesi se je začela razvijati pijača z alkoholom. Nekdo je nato imel pogum poskusiti to novo tekočino in tako se je začela zgodba o pivu.
V Egiptu so pivo pogosto uporabljali kot del vsakodnevne prehrane in ga vključili v verske obrede. Egipčanski delavci, ki so gradili piramide, so dobivali pivo kot del plačila, saj je bilo hranljivo in varno za pitje v primerjavi z onesnaženo vodo.
V srednjem veku so evropski menihi igrali ključno vlogo pri razvoju pivovarstva. V samostanih so izpopolnjevali tehnike varjenja piva, dodajali hmelj za boljši okus in daljšo obstojnost ter zapisovali svoje postopke, kar je pripomoglo k širjenju znanja o pivovarstvu.
Industrijska revolucija v 18. in 19. stoletju je prinesla pomembne tehnološke napredke, ki so omogočili množično proizvodnjo piva. Uvedba parnih strojev, novih tehnik hlajenja in boljše razumevanje fermentacijskih procesov je pripeljalo do enakomernejše kakovosti in večje količine piva.
V 20. stoletju je znanstveno raziskovanje še dodatno izboljšalo razumevanje sestavin in postopkov varjenja piva. V zadnjih desetletjih pa je gibanje kraft pivovarstva prineslo novo renesanso pivovarstva, kjer male, neodvisne pivovarne eksperimentirajo z različnimi okusi, sestavinami in tehnikami, kar je pripeljalo do pestre in dinamične pivovarske scene, ki jo poznamo danes.
Začetki pivovarstva v naših krajih
Po zgodovinskih virih naj bi bila prva pivovarna na območju današnje Slovenije v Loškem gradu. O njej pričajo zapisi Freisinške škofije, ki segajo v leto 1291. Pivovarna je bila del stolpa gradu in je služila prebivalcem ter obiskovalcem kot pomemben vir piva.
Precej bolj dokumentirano in splošno znano obdobje pivovarstva je pri nas iz začetka 19. stoletja, prične pa se z ustanovitvijo mengeške pivovarne leta 1818. Zapisov o zgodnjih letih pivovarne ni veliko, vendar je znano, da je kljub svoji obrtniški naravi in omejenim proizvodnim zmogljivostim z nekaj zaposlenimi že takrat presegala lokalne konkurente. To dokazuje tudi dejstvo, da so njeno pivo vozili v Ljubljano že v dvajsetih letih 19. stoletja, kar je bilo za tiste čase precej nenavadno, saj so pivovarne običajno proizvajale pivo predvsem za lastne gostilne.
Za mengeško se je leta 1825 odprla pivovarna Laško in nato leta 1864 še pivovarna Union. Slednja si je kasneje tudi pripojila mengeško in še nekaj drugih okoliških pivovarn.
V začetku devetdesetih let so se pri nas začele pojavljati manjše sodobne pivovarne, kot sta Adam Ravbar in Kratochwill, ki delujeta še danes. Prava kraft revolucija pa se je vnela pred približno petnajstimi leti s pivovarnama, kot sta pivovarna Vizir iz Črnomlja in nekdanja vrhniška (sprva slovenjgraška) Human Fish Brewery.
Dandanes je na zemljevidu slovenskega kraft pivovarstva precej pestro, predvsem v Kamniku, kjer so v zadnjem desetletju vzniknile številne mikropivovarne med katerimi so danes uveljavljene štiri (Pivovarna Mali Grad, Pivovarna Maister, Menin’c in Barut), ki vsaka na svoj način prispeva v pester mozaik lokalne pivovarske scene. Hkrati pa naj bi bil po nekaterih virih Kamnik tudi mesto z največ pivovarnami na prebivala na svetu.
Največja med njimi je Pivovarna Maister, ki kot ena vodilnih sodobnih kraft pivovarna v Sloveniji, poleg kakovostnega kraft piva opravlja tudi poslanstvo pripovedovanja zgodb o velikih Slovencih iz naše preteklosti.
Pivovarna Maister se ponaša s pestro izbiro piv, ki segajo od klasičnih kraft lagerjev in alejev do inovativnih eksperimentalnih piv. Posebno pozornost namenjajo izjemni vodi iz Kamniških Alp ter natančno izbranim hmeljem, sladom in kvasu. Ta kombinacija, skupaj s skrbno zasnovanimi recepturami, zagotavlja pivo izjemne kakovosti.
Za skupine in posameznike organizirajo vodene oglede pivovarne, kjer udeležencem predstavijo zgodbo pivovarne, jih popeljejo skozi proizvodni proces in ponudijo degustacijo piv ob spremljavi lokalnih dobrot.
MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: “PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!”