Žurnal24 priporoča
  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem
Vsebino omogoča Agragold  / 26. decembra, 2024

Novoletna Raffaello torta, kakršne še niste jedli

Ste pripravljeni, da letos gostom postrežete nekaj res posebnega? Ta božanska Raffaello torta ni samo sladica – je tak zadetek v polno, ki bo očaral vse, od najmlajših do največjih gurmanov. Zakaj se je lotiti? Ker bo vsak grižljaj tako puhast, kremast in nepozaben, da boste že med pripravo rekli: Tole moramo ponoviti!

Novoletna Raffaello torta, kakršne še niste jedli

Novo leto je čas za nekaj posebnega – in ta Raffaello torta je ravno to! Če letos želite svojim gostom postreči sladico, ki bo navdušila z okusom in izgledom, je to recept, ki ga morate preizkusiti. Ne samo, da je božanska na pogled, ampak bo s svojim prefinjenim kokosovim okusom in kremasto teksturo navdušila še tako zahtevne sladkosnede.

Tisti, ki že obožujete peko, boste uživali v ustvarjanju, medtem ko bodo začetniki presenečeni, kako preprosto je. Med slednje sodim tudi sama, zato lahko iz prve roke potrdim, da naloga ni težka. Je bil pa velik bonus te torte tudi to, da je peka predstavljala  odlično priložnost za družinsko druženje – otroci so namreč pomagali tako pri pripravi kot dekoraciji.

Zakaj ravno Raffaello torta?

Potica, piškoti in panettone – to so sladice, ki se vsaj pri nas vsako leto znajdejo na praznični mizi. Zato sem želela letos ponuditi nekaj drugačnega, novega. In ko sem na tujem spletnem portalu prebrala, da Raffaello torta ni samo sladica – ampak je izkušnja, sem vedela, da se je moram lotiti. Njena čarobnost se skriva v preprostih, a premišljenih sestavinah: puhast biskvit, kremasta kokosova krema in prefinjen pridih bele čokolade. To ni sladica, ki jo naredite “na hitro” – je sladica, ki jo ustvarjate z užitkom. Res pa je, da vam v nadaljevanju razkrijem par bližnjic.

Foto: Canva

Recept za slastno Raffaello torto

Sestavine za biskvit

6 jajc
150 g Agragold kristalnega sladkorja
150 g moke
50 g kokosove moke
1 pecilni prašek

Kristalni sladkor Agragold sem izbrala, ker je fini kristalni sladkor, ki je nadvse dobrodošel pri pripravi sladic, saj je zaradi svoje strukture zelo prijazen do priprave testa, krem, glazur itd. Hkrati pa je edini sladkor na slovenskih policah, ki je certificiran kot sladkor Brez GSO vsebnosti. Prav tako se mi zdi zelo pomembno, da podpiramo slovenska podjteja, zato vedno izberem Agragold, ki ga pakirajo v Ormožu.

Sestavine za kremo

500 ml sladke smetane
250 g mascarponeja
150 g bele čokolade
50 g kokosove moke
1 žlica Agragold sladkorja v prahu
1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Agragold sladkor v prahu je 100 % sladkor brez dodatkov, kar je primerno za vsestransko uporabo in široko potrošnjo, kjer so varni tudi tisti, ki imajo težave z alergeni. Pri sladkorju – pa čeprav se vam zdi, da je sladkor pač sladkor – je res pomembno, da izberete kakovostnega.

 

Foto: Agragold

Biskvit

Pečico najprej segrejte na 180 °C. Jajca in sladkor stepajte približno 5 minut, da dobite puhasto in naraslo maso. Nato moko, kokosovo moko in pecilni prašek presejte ter jih nežno vmešajte v jajčno zmes. Pripravljeno maso vlijte v okrogel pekač s premerom 24 cm in pecite 25–30 minut. Ko je biskvit pečen, ga ohladite.

Krema

Belo čokolado stopite nad soparo, nato pa jo pustite, da se nekoliko ohladi. Smetano stepite do čvrstih vrhov in ji dodajte mascarpone, sladkor, kokosovo moko ter vaniljev ekstrakt. Na koncu nežno primešajte še ohlajeno belo čokolado.

Sestavljanje

Ohlajen biskvit razrežite na tri enakomerne plasti. Vsako plast premažite s pripravljeno kremo. Preostalo kremo uporabite za premaz zunanjega dela torte, ki ga na koncu posujte s kokosovimi kosmiči. Za dekoracijo uporabite Raffaello kroglice.

Ohlajanje

Torto ohlajajte vsaj 4 ure, da se okusi lepo povežejo. Po želji jo lahko dodatno okrasite s kokosovimi kosmiči, Raffaello kroglicami ali izberete praznično dekoracijo po svojem okusu.

Foto: Canva

Namigi za hitrejšo pripravo

Če nimate časa za peko, lahko uporabite kupljen biskvit in se osredotočite le na pripravo kreme. Kremo lahko pripravite že en dan prej in jo hranite v hladilniku, da prihranite čas na dan sestavljanja torte. Za okrasitev uporabite kokosove kosmiče različnih velikosti, saj bo torta tako videti še bolj posebna in privlačna. Če boste torto postavili na temno podlago, pa po tej prej potresite Agragold sladkor v prahu, s čimer boste ustvarili ”zimski” videz (snežinke).

Sladica, ki postane praznična tradicija

Ko enkrat poskusite to torto, ne bo več praznovanja brez nje. Raffaello torta ni le sladica – je nekaj, kar povezuje družino in prijatelje, priložnost za ustvarjanje in uživanje v vsakem grižljaju. Letos presenetite svoje goste in jim pokažite, kako lahko peka postane del prazničnega čarobnega trenutka.


Kontakt

Styria Media si, d.o.o., Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Copyright 2025. Zurnal24 | Styria Media si

Kategorije

  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem

Partnerji

  • Žurnal24.si
  • Vreme.net
  • Med.over.net
  • Style.over.net
  • Mama.over.net
  • Recepti.over.net