Velika noč je pred vrati in verjetno že komaj čakate, da boste z družino barvali pirhe. Če morda niste imeli časa skočiti po barvo ali pa bi jim radi pokazali, kako so to delale vaše babice, potrebujete le malo domišljije in sprehod do tržnice, da bo zabava zagotovljena. Naši stari starši so namreč za barvanje jajc uporabljali zelenjavo in začimbe, s katerimi so dobili lepe in čudovito pisane pirhe.
Za barvanje ne potrebujete veliko, le posodo za kuhanje jajc, trakove, trši papir ali pa običajne elastike, ki jih ovijete okoli jajc in tako dobite čudovite okrase. Za barvanje lahko prav tako uporabite razrezane najlonske nogavice, v katere ovijete jajca.
Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko dobite različne barve jajc:
Če želite dobiti čudovito barvo jajc, jih skuhajte v posodi, v katero ste dodali narezano rdeče zelje. Za ta način potrebujete eno glavo rdečega zelja ter približno pol litra vode. Zelje narežite na debele rezine in ga dajte v posodo z vodo. Kuhajte približno 45 minut na majhnem ognju, dokler tekočina ne izhlapi.
Preostalo tekočino lahko razdelite na dva dela, v en del dodajte štiri žlice kisa. Ko se tekočina ohladi, vanjo namočite kuhana in ohlajena jajca in jih pustite tam vsaj dve uri, lahko jih pustite tudi čez noč in tako dobite temnejše pirhe z rahlo vijoličnim odtenkom.
V drugo posodo s tekočino lahko dodate žličko sode bikarbone, nato pa za nekaj ur vanjo namočite jajca. Tako boste dobili svetlo moder odtenek. Ko so jajca suha, jih premažite še z oljem, da dobijo tisti lepi sijaj.
Da dobite nežno svetlo zeleno barvo pirhov, skuhajte ohrovt, špinačo, blitvo, liste koprive in peteršilja. Uporabite lahko tudi drugo poljubno zelenje, ki ga kuhate toliko časa, da večina vode izhlapi in se preostanek obarva v svetlo zeleno. Čisto na koncu dodajte surova jajca in jih kuhajte pet do deset minut. V vodi jih pustite nekaj ur, nato pa jih dobro posušite in premažite z oljem.
V dva do tri decilitre vode dodajte dve žlici kurkume. Vodo zavrite in dodajte žlico sladkorja nato pa še skuhana jajca. Pustite jih stati nekaj ur, lahko tudi čez noč, da lupina vpije barvo. Dlje ko jajca stojijo, bolj intenzivna bo barva. Tako se lahko sami odločite, ali želite svetlo rumene pirhe ali pa oranžne.
Eno najbolj znanih živil za barvanje jajc je tudi čebula. Čebulne lupine skuhajte v vodi in dodajte žlico kisa, nato dodajte še jajca in jih pustite stati, dokler ne dobite želenega rjavordečega odtenka.
Eden najpreprostejših načinov barvanje jajc na rdečo, je, da jih potopite v češnjev sok. Za nežno rožnato barvo namakajte jajca v soku dve do tri ure, za izrazito rdečo barvo pa jih pustite stati čez noč.
Podoben učinek boste dosegli tudi, če jajca namočite v vodo, ki ste ji dodali rdečo peso. Tekočini dodajte žlico belega kisa ter jajca in jih pustite stati čim dlje.
Vzemite zamrznjene borovnice ter jih odtalite. Nato jih dajte v mešalnik in jih na drobno sesekljajte. Dodajte še vodo in žlico kisa, nato pa noter pomočite jajca in jih pustite stati toliko časa, da dobite želeni odtenek. Če jih pustite stati čez noč, boste dobili čudovit vijolični odtenek.
Hladni vodi dodajte nekaj žlic kave in premešajte vsebino. Nato dodajte jajca in vse pristavite na kuhalnik. Vsebino zavrite in kuhajte na nizki temperaturi toliko časa, da se jajca skuhajo. Po približno 15 ali 20 minutah bodo jajca postala rahlo rjava.
Za ta način potrebujete kakovostno rdeče vino, kot je to teran. Jajca dajte v posodo in jih zalijte z vinom ter zavrite. Kuhajte jih približno 15 minut na majhnem ognju. Nato posodo odstavite in počakajte, da se jajca čez noč hladijo. Tako boste dobili temno, nekoliko bordo rdečo barvo. Na koncu jajca premažite še z oljem, da dobite tisti čudoviti sijajni odtenek.