Lepota in zdravje

Največja potrditev uspeha je odločitev potrošnika za ponovni nakup

17. marca, 2023 - Oglasno sporočilo

Mlečna veriga v Sloveniji dobro deluje, lahko slišimo od predstavnikov mlekarskih kmetij, zadrug in mlekarn, pa tudi trgovcev. Vsi si prizadevajo potrošnikom v Sloveniji in širše zagotavljati kakovostno mleko in mlečne izdelke.

Njihova prizadevanja dokazuje znak »izbrana kakovost – Slovenija« in njegova različica s pripisom »kmečki«. Znak je odličen smerokaz za izbrano kakovost slovenskih mlečnih dobrot, pritrjujejo v Mlekarstvu Podjed in Ljubljanskih mlekarnah.

Potrošniki imamo na izbiro širok nabor kakovostnega mleka in okusnih mlečnih izdelkov. K temu veliko pripomorejo lokalni pridelovalci in predelovalci mleka. Pot do mlečnih dobrot se začne na mlekarskih kmetijah.

Teja Podjed iz Mlekarstva Podjed razkriva: “Skozi leta je kmetija zrasla v mlekarno. Pošteno delo, predanost kakovosti in trud so se poplačali. Postali smo prepoznavni in pridobili zaupanje strank. Največja potrditev uspeha je odločitev potrošnikov za ponovni nakup.” Ob tem še dodaja, da so izdelki s kmetije proizvedeni iz lokalno pridelanega mleka. Kmetija namreč deluje kot manjša zadruga, saj poleg predelave lastnega mleka odkupuje tudi mleko okoliških kmetij. Dnevno predelajo okoli 4000 litrov mleka v izdelke, kot so skuta, jogurti, sladka in kisla smetana ter maslo.

Mlekarne so gonilo razvoja panoge

Poleg kmetij na razvoj panoge pomembno vplivajo tudi mlekarne. Te skrbijo za stabilen odkup mleka in prispevajo k razvoju mlekarske panoge v Sloveniji. Največji igralec na slovenskem trgu so Ljubljanske mlekarne. Te letno odkupujejo več kot 200 milijonov litrov mleka od več kot 2200 slovenskih mlekarskih kmetij. Dnevno lahko v najrazličnejše mlečne izdelke, kot so jogurti, skute, smetane, maslo, siri, namazi, napitki in sladoled, predelajo kar pol milijona litrov mleka. “V naši mlekarni z vlaganji v razvoj utiramo pot inovativnim izdelkom z visoko dodano vrednostjo,” izpostavlja Maja Kalan Pongrac, vodja korporativnega komuniciranja v Ljubljanskih mlekarnah.

Preverjeno višjo kakovost potrjuje posebna označba

Vsak pridelovalec mleka in mlečnih izdelkov ima svoje posebnosti in recepture, v skupnem interesu vseh pa bi moralo biti ohranjanje visokih standardov glede kakovosti. Kakovost živil zagotavlja nacionalna shema kakovosti, imenovana »izbrana kakovost«. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje živila, ki so pridelana in predelana v Sloveniji, so višje kakovosti ter so deležna dodatnih neodvisnih kontrol certifikacijskih organov. Znak lahko potrošniki najdemo tudi na mleku in mlečnih izdelkih.

Shemi so se pridružili tudi v Ljubljanskih mlekarnah. Predstavnica podjetja Maja Kalan Pongrac ob množici raznih označb svetuje, naj potrošniki posegajo po izdelkih znanih blagovnih znamk in lokalnih ponudnikov, še posebej tistih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

Posebnost Mlekarstva Podjed je dovoljenje za uporabo znaka »izbrana kakovost – Slovenija« s pripisom »kmečki«. Ta različica znaka izkazuje domačnost, saj izdelke s tako oznako kmet ne samo pridela, ampak sam tudi predela v končni izdelek, na primer sir, maslo ali skuto. Pripis »kmečki« dobijo samo izdelki iz mleka, ki je pridelano na lastni kmetiji ali v bližnji okolici. Dodaten pogoj je tudi, da so siri proizvedeni iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka.

Potrošniki z nakupom lokalnih mlečnih živil podpiramo razvoj slovenskega podeželja in ohranjamo mlečno tradicijo. Z izbiro izdelkov iz sheme »izbrana kakovost« dobimo kakovosten izdelek in hkrati pomagamo ohranjati delovna mesta v domači živilskopredelovalni panogi. Zaključimo torej z mislijo lokalnih ponudnikov: kupujmo lokalne izdelke, uživajmo dodatno preverjeno višjo kakovost.

O projektu

Za spodbujanje uživanja lokalnega mleka in mlečnih izdelkov slovenski pridelovalci in predelovalci mleka v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo promocijsko kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« je namenjena osveščanju, da imamo v Sloveniji kakovostno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov. Potrošniki na trgovskih policah najdejo izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za izbrano kakovost, slovensko pridelavo in predelavo ter dodatno neodvisno kontrolo.

Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski živilski industriji. Naj bo torej slogan kampanje »Najboljše imamo doma« vodilo pri naših nakupih.

Advertisement