Tehnologija

Najlažja pot do neodvisnosti od cen elektrike na trgu

3. januarja, 2023 - Oglasno sporočilo

Poceni elektrika je stvar preteklosti. Zato se marsikdo sprašuje, kako postati čimbolj energetsko neodvisen od gibanja cen na trgu.

Če ste lastnik stanovanjske hiše, boste energetsko neodvisnost seveda najlažje dosegli s postavitvijo lastne sončne elektrarne. Sonce je obnovljiv vir energije, ki ga imamo v Sloveniji dovolj, saj je naša država enakomerno osončena, posledično je potencial za izkoriščanje sončne energije precejšen. Sončna elektrarna za obratovanje tudi ne potrebuje toploto, temveč le sončno svetlobo. To pomeni, da je tudi na območjih, kjer ne sije sonce nenehno, še vedno dovolj svetlobe za proizvajanje elektrike.

Kako izbrati pravo ponudbo za sončno elektrarno?

Investicija v lastni vir elektrike je zagotovo pametna odločitev, ki se vam bo, glede na trenutne cene elektrike, povrnila že v 6 -7 letih (odvisno od porabe in cene elektrike), medtem ko je življenjska doba elektrarne najmanj 30 let.

Sončna elektrarna zahteva sicer določen finančni vložek, vendar zgolj cena pri končni izbiri ne bi smela imeti ključne vloge. Na ponudbo je treba gledati celovito, saj gre za kompleksnejši, dolgotrajnejši projekt, za naložbo v prihodnost. Ključno je, da ima bodoči investitor ob sebi ne le izvajalca, temveč partnerja, ki mu bo pomagal celovito urediti vse potrebno, da bo lahko začel sam proizvajati električno energijo. Ponudba izvajalca naj poleg same montaže oz. postavitve elektrarne tako vključuje tudi pridobivanje in urejanje dokumentacije s sistemskim distributerjem, EKO skladom za morebitni kredit … Za kakovostno montažo je nujen tudi dobro pripravljen projektni načrt, torej kako bodo moduli postavljeni na streho, in ker gre za dela na višini, sta nujna tudi varnostni načrt ter zavarovanje projekta, s čimer se investitorja v primeru nesreče razbremeni kakršne koli odgovornosti.

Elektrarna v Kovorju pri Tržiču z močjo 12,75kW na letni ravni proizvede okoli 14.000 kWh, s čimer v celoti pokrijejo vso potrebo po električni energiji, tudi za delovanje toplotne črpalke. (Foto: SONCE energija)

Porabite vso elektriko, ki jo proizvedete – tudi viške

V Sloveniji za samooskrbne sončne elektrarne trenutno velja še sistem Net meteringa oz. neto meritev. To pomeni, da lastnik samooskrbne sončne elektrarne, daje električno energijo v omrežje, ko jo proizvede več, kot je potrebuje, in jo jemlje nazaj takrat, ko je proizvodnja naprave nižja od porabe. Če na letni ravni proizvede manj elektrike, kot je porabi, jo mora doplačati. Če proizvede več, kot porabi, pa presežke praviloma prepusti dobavitelju.

A to ne velja za lastnike samooskrbnih naprav, ki so vključeni v SunContract platformo, saj lahko preko nje z morebitnimi viški električne energije prosto razpolagajo – bodisi jih v novem koledarskem letu uporabijo na svojem odjemnem mestu ali jih prenesejo na drugo merilno mesto (na počitniško hišo, staršem, sosedu,… ). Pogoj za prenos na drugo merilno mesto je le, da sta obe strani vključeni v isto bilančno skupino, kar pomeni, da je njun dobavitelj elektrike SONCE energija – ekskluzivni partner platforme SunContract v Sloveniji.

Način letnega obračunavanja proizvedene in porabljene električne energije za samooskrbne elektrarne velja še samo do konca leta 2023. V kolikor bi se s svojo samooskrbo želeli v omrežje priključiti po tem sistemu, boste tako morali z investicijo pohiteti.

Storitev prenosa viškov s pridom uporabljajo tudi zaposleni pri SONCE energija. Elektrarna njihovega prodajalca, Roberta Rozmana, velikosti 17,42 kW, vsako leto proizvede 3000 do 4000 kWh viškov, ki jih prenaša tašči na drugi konec Slovenije. (Foto: SONCE energija)

Kaj če za postavitev lastne sončne elektrarne nimate primerne strehe ali zadostnih sredstev?

Tudi brez tega si lahko zagotovite energetsko neodvisnost ter posledično nižje stroške elektrike. Ena takšnih možnosti je vključitev v samooskrbno OVE skupnost. Edina, ki pri nas že podpira skupnostne samooskrbe je prav tako energetska tržnica SunContract. SONCE energija, ekskluzivni partner te edinstvene tržnice v Sloveniji, je do sedaj nanjo “priklopil” že tri vrste samooskrbnih skupnosti.

Novi stanovanjski blok v Slovenj Gradcu s prednastavljeno skupnostno samooskrbo. (Foto: SONCE energija)

SONCE energije je zanesljiv partner za postavitev vseh vrst sončnih elektrarn

SONCE energija je eden izmed največjih ponudnikov sončnih elektrarn v Sloveniji. So celovit ponudnik za fotovoltaiko: samooskrba za gospodinjstva, poslovne stranke, industrijo ter samooskrbne vasi in mesta. Njihovo delovanje je 100-odstotno usmerjeno v obnovljive vire in uporabo čiste, okolju prijazne energije. Podjetje sestavlja izkušena in perspektivna ekipa strokovnjakov z več kot 15-letnimi izkušnjami s področja energetike. So tudi ekskluzivni partner energetske tržnice SunContract, ki tako omogočajo svojim strankam njeno brezplačno uporabo za prosto razpolaganje z viški proizvedene elektrike. Za celovito energetsko prenovo pa njihove energetske rešitve vključujejo še vgradnjo toplotnih črpalk, električnih polnilnic, tudi hranilnikov energije.