fbpx
Kulinarika

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

11. novembra, 2024 - Oglasno sporočilo

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po statističnih podatkih ga Slovenci v povprečju pojemo okoli 55 kilogramov na osebo letno.

Po kruhu pa je zadišalo tudi v soboto, ko je v Ljubljani potekal že tradicionalni dogodek Naj Fala kruh, kjer so se zbrali ljubitelji peke kruha in kvašenega peciva in med več kot 30 kruhi in fokačami izbirali najboljše. Dogodek je povezovala zabavna Tanja Kocman, za glasbeno popestritev pa je poskrbel priljubljeni pevec Alex Volasko.

Foto: Fala
Dogodek je popestril zabavni Alex Volasko (Foto: Sandi Fišer, Mediaspeed).

Letošnja novost – Pizza Masterclass

Letošnjega dogodka Naj Fala kruh se je udeležil tudi priljubljeni kulinarični bloger Sašo Šketa, ki je sodeloval na Pizza Masterclassu in udeležencem razkril tudi nekaj svojih skrivnosti priprave odličnega testa za pico. Na posebni delavnici, ki sta jo vodila Aleš Rekar, vodja Sekcije picopekov Slovenije in Dominik Ocvirk, tehnolog v podjetju Lesaffre Slovenija, so se udeleženci aktivno učili osnov peke pic, priprave različnih nadevov ter odkrivali skrivnosti uspešne peke.

Foto: Fala
Udeleženci so se aktivno učili osnov peke pic (Foto: Sandi Fišer, Mediaspeed).

Zahtevno delo za štiričlansko komisijo

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali mag. Jasna Lužar, razvojna tehnologinja pri podjetju Don Don, Urška Fartelj, avtorica kulinarične spletne strani 220 stopinj poševno, mag. Mirjam Kavčič, nekdanja dolgoletna generalna direktorica podjetja Lesaffre Slovenija in avtorica knjig z recepti, ter Marko Pulko, izvršni direktor podjetja Lesaffre Slovenija, je najboljše kruhe izbirala v treh kategorijah. Kategorijama pšenični in mešani kruh ter kruh posebne vrste se je pridružila nova, in sicer kategorija fokača. Svojega favorita pa so izbrali tudi obiskovalci.

Foto: Fala
Komisija po ocenjevanju (Foto: Sandi Fišer, Mediaspeed).

Zmagovalni kruhi 2024

V kategoriji pšenični in mešani kruh je zmagovalni izdelek že četrto leto zapored pripravila Antonija Plešec. S pripravo letošnjega kruha je začela že ob treh zjutraj, da je bil kruh pred komisijo svež in rahle strukture, skorjica pa ravno prav hrustljava. Glavno nagrado v kategoriji kruh posebne vrste je prejela Vida Trupej z brezglutenskim kruhom s praženo čebulo. Zaupala nam je, da je skrivna sestavina, ki naredi njen kruh tako slasten prav čebula. Svojega favorita so izbrali tudi obiskovalci. Po njihovi oceni je bil najboljši krompirjev kruh s čebulo, ki ga je spekla Maja Kumar. »Moja ideja je bila posnemati okus praženega krompirja. Pripravila sem kar nekaj verzij, da je na koncu nastal kruh, ki je imel pravo obliko, teksturo, vonj in okus.« V novi kategoriji fokača pa je izmed petih slastnih italijanskih kruhov za najboljši izdelek poskrbel Maks Sekirnik.

Foto: Fala
Zmagovalci s Fala slončkom, strokovno komisijo in ekipo Lesaffre (Foto: Sandi Fišer, Mediaspeed).

Kruhe podarili društvu Hrana za življenje

Tradicionalno je vsem tekmovalcem čestital tudi Fala Slonček – maskota blagovne znamke Fala. Vsi tekmovalci so prejeli priznanja in praktične nagrade, ki sta jih podarila Lesaffre Slovenija in Don Don, vsak od zmagovalcev pa tudi denarno nakazilo v vrednosti 150 EUR. Dogodek je bil tudi letos dobrodelno obarvan, tekmovalne kruhe so podarili društvu Hrana za življenje (Food for Life), ki jih je razdelilo med socialno ogrožene družine.

Foto: Fala
Kruhi, ki so jih tekmovalci prinesli na ocenjevanje, so bili izvrstni (Foto: Sandi Fišer, Mediaspeed).