Dom in vrt

Mini visoka greda za vsak balkon

13. marca, 2023 - Oglasno sporočilo

Zaradi vedno višjih cen zelenjave na trgovskih policah in vedno višjega zavedanja o pomenu zdrave prehrane in samooskrbe, vedno več ljudi poskuša zelenjavo pridelovati kar doma. Visoke grede so še vedno izjemno priljubljene, saj se lahko na manjši površini pridela velika količina zelenjave in zelišč.

Vse lepo in prav, če živimo na podeželju in imamo na voljo vsaj majhen košček vrta, a kaj če te možnosti nimamo? Dobra novica je, da lahko skoraj povsod postavimo mini visoko gredo, za katero zadostuje že balkon, terasa ali pa celo širša okenska polica! Mini visoke grede so odlična rešitev za tiste, ki živijo v stanovanjih sredi mesta, pa tudi za tiste, ki velikega vrta niti ne potrebujejo in jim manjša greda povsem zadostuje.

Kaj je mini visoka greda?

Mini visoka greda je pomanjšana verzija navadne visoke grede, ki jo lahko srečamo praktično že skoraj na vsakem vrtu. Tudi njena priprava je precej bolj enostavna. Zadostuje večje korito ali lonec, zaboj od sadja ali podobno. Enostavno je tudi polnjenje, še posebej če izberemo komplet polnil COMPO.

Mini visoka greda na balkonu. (Foto: Metrob)

Prednosti mini visoke grede

  • Ne zavzame veliko prostora, zadostuje že balkon ali terasa.
  • Priprava mini visoke grede je zelo enostavna in cenovno ugodna, še posebej če se odločimo za komplet pripravljenih polnil.
  • Za manjšo visoko gredo zadostuje po ena vreča vsakega polnila, kar pomeni cenovno ugodno rešitev v primerjavi s klasično visoko gredo.
  • Z nekaj spretnega načrtovanja lahko domačo zelenjavo uživamo skozi celo leto.

Priprava mini visoke grede

Za polnjenje mini visoke grede ne potrebujete materiala kot so veje ali listje, ampak jo lahko napolnite s COMPO polnili po sistemu 1-2-3.  S primernimi in kakovostnimi polnili bo namreč vaš pridelek mnogo obilnejši, boljši in bolj zdrav. Uporaba polnil je preprosta in primerna tako za začetnike kot za izkušene vrtnarje.

Polnjenje mini visoke grede s polnili COMPO je preprosto. (Foto: Metrob)

Kako napolnim mini visoko gredo?

1. plast: COMPO BIO lesni sekanci, ki jih enakomerno razporedite in močno stisnite v spodnjo tretjino visoke grede. Tako preprečite posedanje in zagotovite stabilno zračno podlago.

2. plast: COMPO BIO vrtni kompost, ki naj zavzema drugo tretjino volumna vaše grede. Vrtni kompost oskrbi gredo s koristnimi mikroorganizmi in organskimi hranili. Rahlo ga premešajte z zgornjo plastjo (zemlja za visoke grede).

3. plast: COMPO BIO zemlja za visoke grede. Njena trajna in naravna sestava, ki ne vsebuje šote in je optimalna mešanica za toplo okolje v gredah, rastlinam omogoča zdravo rast in razvoj.

Sistem polnil 1-2-3. (Foto: Metrob)

Na koliko časa dodajam plasti?

Zaradi naravnih procesov, kot sta trohnenje in razkrajanje, se lahko visoka greda vsako leto malce posede. Pred začetkom sajenja jo vsako leto napolnimo z novim nanosom COMPO BIO zemlje za visoke grede.

Kaj lahko zasadim v visoki gredi?

V visoke grede rastline sadimo gosteje, kot v vrtne gredice. Izbira vrtnin je ogromna, zato se odločite za sebi najljubšo kombinacijo. Pazite le na pravila t.i. dobrih in slabih sosedov v vrtni gredici. Paradižnik, grah, korenje, čebula in por obožujejo sončno lego. Ob robove lahko zasadite kumare ali kapucinke, ki bodo zrasle čez rob in ozelenile zunanje stranice grede.

Kako vzdržujem visoko gredo?

Redno odstranjujemo plevel in nikar ne pozabimo na gnojenje. Vrtnine so velik porabnik hranil, zato jih je potrebno redno gnojiti. S tem jim zagotovimo enakomerno, zdravo rast in si zagotovimo večji pridelek. Priporočamo gnojenje z organskim COMPO BIO univerzalnim dolgotrajnim gnojilom, ki rastline oskrbi s potrebnimi hranili, zadržuje vodo in preprečuje zbitost tal. Hranila se postopoma sproščajo več mesecev in z njimi oskrbujejo rastline.

COMPO BIO dolgotrajno univerzalno gnojilo (Foto: Metrob)

Potrebujem poseben mesečni načrt opravil?

Osnova dobrega načrtovanja je dober mesečni načrt opravil, zlasti setev in saditev rastlin. V visoki gredi je malo prostora, zato vrtnine načrtujemo v mešanih posevkih.

S setvijo prvih vrtnin pričnemo februarja in marca; solata in redkvica sta zato nepogrešljivi. Maja bomo posadili že prve plodovke; zlasti paradižnik in paprika sta nepogrešljiva, pri tem pa je potrebno upoštevati, da potrebujeta veliko vode. Ko pospravimo spomladansko solato, lahko v juniju že posejemo korenček in por. Čez poletje lahko pod paradižnik posadimo špinačo in opravimo tudi prve setve motovilca. Septembra sadimo prezimne sorte solate, rukolo, endivijo, radič, motovilec ter blitvo. Oktobra ali novembra pa je čas za sajenje čebulčka in jesenskega česna.

Kaj najbolje uspeva v visoki gredi?

S premišljeno uvrstitvijo rastlin ter dobro pripravo visoke grede za kakovostno rast, nam bodo uspevale praktično vse rastline, ki jih bomo v visoko gredo posadili. V kolikor dodamo pa še ščepec dobre volje in ljubezni do narave, rastlin ter dela na svežem zraku in posledično dejstva, da smo nekaj ustvarili z lastnimi rokami, potem je pot do zdravega in obilnega pridelka več kot zagotovljena.