Kulinarika

Masleni parklji

4. decembra, 2023 - Oglasno sporočilo

Kulinarična zamisel za Miklavža: slastni masleni parklji.

Sestavine

Testo:

  • 1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
  • 1 vrečka kislega testa Fala
  • 800 g moke 
  • 400 g mleka
  • 150 g (skyr) jogurta
  • 100 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 2 mali žlički soli

Okras:

  • Zrna popra ali rozine za oči
  • Suhe slive ali lupinice šipka
Foto: Pexels

Priprava

Kvas Fala raztopimo v mleku in tekočino prilijemo k presejani moki, ki smo ji dodali kislo testo Fala. Dodamo ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Mešamo dovolj dolgo, da se sestavine lepo povežejo med seboj in postane testo gladko. Testo pokrijemo s folijo in ga damo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pomokan prt, ga pregnetemo, razrežemo na manjše koščke, vsakega oblikujemo v kroglico in pustimo nekaj minut počivati. Zatem vsako kroglico oblikujemo v malo debelejši svaljek in ga položimo na prt. Z robom dlani krepko stisnemo na gornji četrtini svaljka, ki naj razdeli glavo od telesa, z nožem zarežemo spodnji del na pol po dolgem in oblikujemo nogi, enako tudi na obeh straneh trupa, da dobimo roke. Na koncu zarežemo še v glavo in tako oblikujemo še roge parklja. Vse parklje prestavimo na pekač in do konca okrasimo: zrna popra ali polovičke rozin krepko vtisnemo v testo na mesto oči, s škarjami zarežemo na sredini obraza za nos, pod njim pa vtisnemo za jezik lupino večjega šipka ali del suhe češplje.

Oblikovane parklje pustimo vzhajati, nato jih premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih pri 180 °C, da se lepo obarvajo.