Super zamisel za okusen zajtrk!
Kaj potrebujete za maslene štručke z lanom?
Sestavine so naslednje:
- ½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala
- 450 g bele moke
- 180 g vode
- 125 g mleka
- 150 g vode
- 30 g kisle smetane
- 30 g olja
- 1 mala žlička sladkorja
- 1 mala žlička soli
- 70 g masla za premaz
- jajce za premaz
- drobljeni lan za posip
Priprava
Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki. Mešanici dodamo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo olje. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in razdelimo na 80 g – 90 g težke koščke. Vsak košček malenkost razvlečemo na vse strani, nato pa vse robove zavihamo proti sredini, da nakažemo obliko kroglice, zložimo na krpo z gladko stranjo obrnjeno navzgor, pokrijemo in pustimo počivati deset minut.
Zatem vsako kroglico razvaljamo v pravokotnik. Pravokotnik premažemo z raztopljenim maslom in zvijemo v štručko. Štručko še malo povaljamo ob podlago, da jo podaljšamo v želeno dolžino in jo položimo v pekač. Nadaljujemo z oblikovanjem ostalih kroglic v štručke.
Štručke pokrijemo s krpo in jih pustimo vzhajati.
Štručke premažemo z razžvrkljanim jajcem, posujemo z lanom in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno 15 minut na 200 °C, da se lepo obarvajo. Pečene štručke pokrijemo in pustimo, da se ohladijo.