Kulinarika

Mandljeva potica s pirino moko

12. aprila, 2025 - Oglasno sporočilo

Ko zadiši po praznikih in toplini doma, ni lepšega kot vonj sveže pečene potice, ki s svojo mehko sredico in bogatim nadevom pričara nasmeh na obraz. Tokratna potica ni klasična, temveč nekaj posebnega – polnjena z nežno mandljevo kremo, ki jo oplemeniti sladka smetana, limonina lupinica in kanček domačnosti.

Testo*:

  • ½  kocke svežega ali ena vrečka suhega kvasa Fala
  • 270 g bele moke (Manitoba)
  • 130 g gladke pirine moke
  • 100 g mleka
  • 90 g kisle smetane
  • 55 g olja
  • 50 g sladke smetane
  • 50 g sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 1 žlica ruma
  • 1,5 male žličke soli (8 g)
Foto: Fala
Foto: Fala

Nadev:

  • 300 g mandljev
  • 60 g sladkorja
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 3 beljaki
  • bio limonina lupinica
  • jajce za premaz

Nadev: z vrelo smetano poparimo mandlje in premešamo. Nato nadevu dodamo vse ostale sestavine in dobro primešamo, da dobimo gladko mazavo strukturo. Pokrijemo s folijo in počakamo, da se prepoji in nabrekne.

V posodo odmerimo sol, dodamo moko. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter dodamo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi. Nato prestavimo na najvišjo hitrost in mešamo tako dolgo, da postane testo gladko, svetleče se in prožno. Nato postopno dodamo olje in mešamo še toliko časa, da se enakomerno vmeša v testo, ki postane svilnato. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, nežno pregnetemo in razvaljamo v kvadrat. Razvaljano testo premažemo z nadevom in tesno zvijemo v zvitek. Zvitek položimo v pomaščen model za potico, ga pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo z razžvrkljanim jajcem, na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico.

Potico pečemo 45 minut na 180 °C, da se lepo obarva, po potrebi jo pokrijemo s folijo.

Pečeno potico pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo in stresemo iz modela ter do konca ohladimo.

Foto: Fala
Foto: Fala