Kulinarika

Makova potica z rozinami

11. decembra, 2023 - Oglasno sporočilo

Čas je, da se lotimo praznične peke!

Sestavine

Testo:

  • 1 kocka svežega ali dve vrečki suhega kvasa Fala
  • 1 vrečka kislega testa Fala
  • 750 g bele moke
  • 100 g gladke pirine moke
  • 320 g mleka
  • 180 g jogurta
  • 70 g sladkorja
  • 210 g masla
  • 4 rumenjaki
  • 2 male žličke soli

Nadev:

  • 400 g maka
  • 400 g mleka
  • 1 vanilin puding
  • 160 g sladkorja
  • 4  beljaki (nestepeni)
  • 4 žlice ruma
  • Limonin sok in lupinica
  • 200 g rozin
Foto: Profimedia

Priprava

Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, ki smo ji pred tem primešali kislo testo Fala ter damo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. V vroče mleko zakuhamo puding, ki smo ga pred tem zmešali s tremi žlicami sladkorja in 1 dl mleka. Kuhanemu pudingu primešamo rum, preostali sladkor in mleti mak, dobro premešamo in damo hladiti. Mlačnemu nadevu primešamo beljake in limonin sok.

Vzhajano testo za potico stresemo na pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo na pravokotnik, premažemo z nadevom, posujemo rozine, ki smo jih pred tem namočili v rumu in zvijemo v zavitek. Zavitek položimo v pomaščen model za potico, pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo z jajcem ali maslom, na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico.

Potico pečemo 45 minut na 200 °C, da se lepo obarva, po potrebi jo pokrijemo s folijo.

Pečeno potico pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo in stresemo iz modela ter do konca ohladimo.