Žurnal24 priporoča
  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem
Vsebino omogoča LUŠT  / 7. junija, 2023

LUŠTne ideje za poletne zabave!

Končno so tu svetli in topli večeri, ki so kot nalašč za druženja s prijatelji, sosedi, sorodniki. In ker gre ljubezen skozi želodec, vam ponujamo LUŠTne ideje, s katerimi boste naravnost navdušili vse povabljene.

Mi se mamo LUŠTno!

To je izjava, ki pove vse – in kaj je lepšega, kot izkoristiti poletne večere za klepetanje in zabavo s tistimi, ki jih imate radi in s katerimi vam je res fajn? Če bi radi svoje goste presenetili, vam ponujamo recept za osvežilen poletni brezalkoholni koktejl, katerega glavna zvezda je – ne boste verjeli – paradižnik.

Čas priprave: 15 minut/za 2 osebi

Foto: Profimedia

Brezalkoholni poletni koktejl (ki ni Bloody Mary)

Potrebujemo:

  • 2 velika sočna paradižnika LUŠT
  • 3 pomaranče
  • 1 čili papriko
  • 1 čajno žlico sladkorja
  • 1 čajni žlici olivnega olja
  • ¼ čajne žlice čilija v prahu
  • ščepec soli
  • listi sveže bazilike za dekoracijo

Priprava:

Sončna paradižnika operemo in ju razrežemo na koščke. Pomaranče ožamemo, čili papriko operemo, vzdolžno prerežemo in odstranimo semena. Paradižnik damo v mešalnik, dodamo čili papriko in pomarančni sok ter zmiksamo v gladek napitek. Začinimo s soljo in vmešamo olje. Mešanico nalijemo v lične kozarce, potresemo s čilijem v prahu in okrasimo z lističi bazilike.

Foto: LUŠT
Zakaj izbrati paradižnike LUŠT?  Ker je okusen, svež, zdrav, rdeč, sočen, polnega okusa in ker je pridelan v pristnem slovenskem okolju. Paradižnik, ki izvira iz Prekmurja, prepoznamo po izrazitem vonju ter videzu, medtem ko se njegova sredica bohoti s polno mesnato teksturo. Razvajajte se lahko z Grozdastim paradižnikom LUŠT, Malim LUŠTom, Slivovem paradižniku LUŠT, Češnjevem paradižniku LUŠT in LUŠTekom (mešanica češnjevih paradižnikov).

Poletne paradižnikove bruskete

Bruskete, ki jih je enostavno sestaviti in so sestavljene iz preprostih, klasičnih sestavin, so popolni poletni prigrizki. Čeprav jih lahko pripravljamo kadarkoli v letu, pa je najboljši čas za uživanje v tej predjedi prav poletje, ko je sveži paradižnik v vrhuncu svojega zorenja. Najboljši so seveda tisti, ki so pridelani okolju in zdravju prijazno. Da lahko sadike LUŠTnih paradižnikov v Renkovcih zasadijo že januarja, uporabljajo za ogrevanje geotermalno energijo. Pri opraševanju pa jim pomagajo čmrlji, ki so hkrati tudi ‘živi’ dokaz, da pri pridelavi ni prisotnih nikakršnih škodljivih preparatov za škropljenje.

Kje se skriva ključ do najboljše bruskete? V paradižniku!
Foto: Profimedia

Čas priprave: 15 min/za 10 kosov

Sestavine:

  • veliki sočni paradižniki LUŠT
  • 3 jušne žlice ekstra deviško oljčno olje
  • 2 stroka česna, tanko narezan
  • 1 čajna žlica soli
  • 5 listov tenko narezane sveže bazilike
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • ščep sladke rdeče paprike

KRUH: velika bageta, ekstra deviško oljčno olje, 2 stroka česna

Priprava:

V srednje veliki ponvi segrejemo olje. Dodamo česen, ki ga med občasnim mešanjem pražimo do zlate barve (2 do 4 minute). Nato ga pustimo, da se ohladi. Medtem nad skledo postavimo veliko cedilo. Paradižnike zrežemo na majhne koščke in jih pomešamo s polovičko čajne žličke soli. Pustite ga stati 5 minut, da se odteče, nato ga stresemo v veliko skledo. Paradižnikovim kockam dodamo na tanke trakce narezano baziliko, kis, rdečo papriko in preostalo sol ter premešamo, da se sestavine združijo. Dodamo česen in olje iz ponve ter ponovno premešamo. Mešanico pustimo, da se marinira vsaj 30 minut. Medtem pripravimo kruh: pečico segrejemo na 200 °C. Bageto razrežemo na centimeter debele rezine, ki jih z obeh strani premažemo z oljem in razporedimo po velikem pekaču. Rezine pečemo od 10 do 15 minut, dokler niso zlato pečene. Ko se ohladijo, jih natremo s strokom česna in razporedimo po krožniku. Pred serviranjem damo na rezine paradižnikove kocke, ki jih okrasimo s celimi listi bazilike.

 

NAGRADNA IGRA: Kaj pa vi pravite o LUŠTnem paradižniku?  Posnemite kratko izjavo s telefonom in naložite posnetek ali preprosto zapišite vaš odgovor. In že se potegujete za doživetje na največjem gradu Grad v Sloveniji in druge privlačne nagrade!
Foto: Lušt
Foto: Pinterest

LUŠTkovi ‘cakepopsi’

Simpatična poletna ideja paradižnikovih cakepopsov bo navdušila tako mlajše kot starejše jedce. Vse, kar potrebujete za pripravo, so lesena nabodala in LUŠTek – mešanica pisanih češnjevih paradižnikov. Drobneplodne in zares okusne mini paradižnike enega po enega nataknite na leseno nabodalo, ta pa potem postavite v kozarec. Šopek pisanih paradižnikovih cakepopsov bo ne samo popestril videz celotne mize, ampak simpatično nagovoril k poskušanju.

NAMIG:

Ker je LUŠTek pakiran v priročni »to go« embalaži, ga lahko vzamemo tudi na pot. Črni, rumeni in dve sorti rdečih češnjevih paradižnikov bodo obarvali naše obroke, obožujejo jih pa tudi otroci, saj so majhni paradižniki videti kot bombončki.

LUŠTna zanimivost

Med največje zanimivosti o paradižniku zagotovo sodi podatek, da se botanično gledano ta sočen rdeč plod uvršča med sadje. To pa potrjuje tudi italijanski izraz za paradižnik – pomodoro, kar v prevodu pomeni zlato jabolko.

 

Zdrave in sočne paradižnike LUŠT boste dobili v vseh večjih trgovskih centrih po Sloveniji, na njihovi LUŠTni domačiji v Renkovcih in na Osrednji ljubljanski tržnici. Če pa ste doma v Pomurju, Mariboru ali Ljubljani, si jih lahko naročite kar direktno na dom.
Foto: Lušt

Kontakt

Styria Media si, d.o.o., Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Copyright 2025. Zurnal24 | Styria Media si

Kategorije

  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem

Partnerji

  • Žurnal24.si
  • Vreme.net
  • Med.over.net
  • Style.over.net
  • Mama.over.net
  • Recepti.over.net