Dom in vrt

Kupujete toplotno črpalko?

1. septembra, 2023 - Oglasno sporočilo

Potem morate dobro poznati vsa dejstva in prihodnost razvoja teh učinkovitih ogrevalnih sistemov.

Čeprav se morda zdi drugače, se razvoj toplotnih črpalk nikoli ne ustavi. Najbolj znan pionir na področju toplotnih črpalk je bil Lord Kelvin (William Thomson), ki je leta 1852 predlagal koncept toplotne črpalke, a so bile takratne tehnologije omejujoče in niso omogočale praktične uresničitve ideje. Prva delujoča toplotna črpalka, ki se je lahko štela za predhodnico sodobnih sistemov, je bila razvita med letoma 1855 in 1857 s strani avstrijskega inženirja Petra von Rittingerja. V njegovi napravi sta se uporabljala voda in plin za prenos toplote.

Pomembno je omeniti, da se je tehnologija toplotnih črpalk razvijala in izboljševala skozi desetletja, kar je pripeljalo do številnih vrst in modelov toplotnih črpalk, ki so na voljo danes. Trendi nakazujejo smer razvoja proti kompaktnim “vse-v-enem” oziroma monoblok toplotnim črpalkam, ki so cenejše od tako imenovanih “split” izvedb toplotnih črpalk, cenejša pa je tudi montaža in zagon tovrstnih toplotnih črpalk. Še posebej je pomembno, da so monoblok toplotne črpalke bolj zanesljive, energetsko učinkovite in tišje kot klasične. Glede na napovedi vseh večjih razvijalcev in proizvajalcev toplotnih črpalk monoblok izvedbe predstavljajo prihodnost razvoja zaradi številnih prednosti, ki jih poleg cenovne dostopnosti prinaša njihova tehnološka zasnova in delovanje.

Najboljše tovrstne toplotne črpalke na slovenskem trgu so plod razvoja korejskih inženirjev iz podjetja LG. LG Therma V R32 S A+++ je ena najtišjih in ena najučinkovitejših ter cenovno dostopnejših monoblok toplotnih črpalk na slovenskem trgu. Zaradi kompaktne zasnove in tihega delovanja je primerna tudi za uporabo v bolj strnjenih naseljih. Kot najprimernejša se je izkazala tudi za ogrevanje novogradenj in toplotno izoliranih adaptacij.

Zakaj govorimo o sistemu vse-v-enem? Pri split sistemih so deli razdeljeni med notranjo in zunanjo enoto, ki sta povezani s plinsko povezavo. Pri monoblok toplotnih črpalkah pa so vsi glavni deli, torej kompresor, izmenjevalnik toplote in uparjalnik, vgrajeni v enoto izven stavbe. Ta je z ogrevalnim sistemom povezana z vodno povezavo.

Foto: Dines

Toplotna črpalka LG Therma V R32 S je tudi v Evropi in vse bolj tudi pri nas izredno priljubljena monoblok toplotna črpalka. Če bi vprašali dobro podučene investitorje, zakaj so se odločili za ta model toplotne črpalke, bi lahko njihove tipične odgovore strnili v naslednjih pet alinej:

  • Gre za eno najbolj učinkovitih naprav na trgu. LG Therma V R32 S je zasnovana za zagotavljanje izjemne energetske učinkovitosti. Njena vrednost sezonske učinkovitosti (SCOP) dosega do 4,67, kar jo uvršča v najvišje razrede učinkovitosti toplotnih črpalk.
  • Pomembno je njeno tiho delovanje. Ta model je opremljen z napredno tehnologijo, ki zmanjšuje raven hrupa med delovanjem. To je predvsem pomembno, če toplotno črpalko namestite blizu hiše ali na območju, kjer so omejitve glede hrupa ali če ne moremo drugače, blizu spalnih prostorov.
  • Pomemben je tudi okoljski vidik. LG Therma V R32 S uporablja hladilno sredstvo R32, ki ima nizek vpliv na okolje in je bolj učinkovito kot tradicionalna hladilna sredstva.
  • Cena nabave in enostavna namestitev. Monoblok zasnova zmanjšuje čas in stroške namestitve, saj ni potrebna notranja enota.
  • Napredne funkcije. Model ima številne napredne funkcije, kot so možnost ogrevanja sanitarne vode, vgrajen Wi-Fi, možnost povezovanja s solarnimi sistemi in možnost upravljanja s pametnim telefonom.

Korejski velikan LG proizvaja toplotne črpalke že več kot 40 let. Proizvodnjo klasičnih toplotnih črpalk so začeli v zgodnjih 80-ih let prejšnjega stoletja s proizvodnjo klasičnih toplotnih črpalk. Od takrat so njihove toplotne črpalke stalno izpopolnjevali in tehnološko nadgrajevali, tudi z različnimi inovacijami. Danes LG ponuja široko paleto toplotnih črpalk za ogrevanje in hlajenje bivalnih in poslovnih prostorov, ki so znani po svoji učinkovitosti in vzdržljivosti. Prvo monoblok črpalko so predstavili leta 2010 in že takrat je predstavljala velik tehnološki napredek, ki so mu konkurenti težko sledili.

Foto: Dines
Foto: Dines

Če še malo bolj podrobno preučimo to toplotno črpalko, bomo hitro razumeli LG-jeve inženirje, kako so razmišljali pri razvoju in inovacijah, ki so jih vgradili v model LG Therma V R32.

R1 kompresor se podpiše pod prvi in drugi “S” faktor toplotne črpalke

LG Therma V R32 Silent uporablja inovativni inverterski R1 kompresor, ki je zelo tih in predstavlja enega glavnih razlogov, zakaj je ta toplotna črpalka tako učinkovita in zmogljiva. Inverter tehnologija se uporablja za regulacijo hitrosti kompresorja. Pri tej črpalki deluje kompresor v razponu od 10 do 150 Hz, ki omogoča prilagajanje delovanja toplotne črpalke glede na dejanske potrebe ogrevanja prostora in sanitarne vode. Z uporabo inverter tehnologije v toplotni črpalki se lahko doseže večja učinkovitost, večji prihranek energije in bolj natančen nadzor temperature v prostoru.

Foto: Dines

Inovativnost zasnove kompresorja se kaže v tem, da pri delovanju poveča količino zraka, in ga obdela na enoto časa, kar zagotavlja hitrejše ogrevanje prostorov. Poleg tega so ga korejski inženirji zasnovali tako, da so gibljivi deli odporni proti obrabi, kar pomeni daljšo življenjsko dobo in manj vzdrževanja, zmanjšano pa je tudi tveganje za okvare in druge težave pri delovanju toplotne črpalke.

Toplotna črpalka, ki ne bo vzrok za prepir med sosedi

Zaradi vse večje priljubljenosti toplotnih črpalk so že v kar nekaj državah predpisali, da lahko zunanje enote toplotnih črpalk v strnjenih naseljih med deseto uro zvečer in šesto uro zjutraj proizvedejo največ 35 dB(A) hrupa, kar je primerljivo s hrupom, ki ga povzroča komaj slišen šum ventilatorja na prenosnem računalniku. Samo za primerjavo, “hrup” v knjižnicah lahko doseže celo 40 dB(A). Spomnimo se, da se zvok meri z logaritemsko skalo. Na logaritemski skali se povečanje glasnosti zvoka za 3 dB(A) kar šteje kot dvojno povečanje glasnosti. Na primer, zvok, ki meri 60 dB(A), je dvakrat glasnejši od zvoka, ki meri 57 dB(A), in štirikrat glasnejši od zvoka, ki meri 54 dB(A).

Foto: Dines

Ker je nivo hrupa pri LG Therma V R32 Silent samo 32 dB(A), je toplotna črpalka primerna za uporabo v občutljivih okoljih, kot so strnjena naselja stanovanjskih hiš, apartmajev ali pisarn, saj ne bo povzročila motečega hrupa. Zato je lahko od sosedove spalnice 9-kilovatna izvedba oddaljena le 4 metre, 16-kilovatna pa 5 metrov in sosedom tudi pri odprtem oknu spalnice ponoči ne bo motila spanca.

Foto: Dines

Prejemnica certifikata Quiet Mark

Toplotna črpalka LG therma V 32 S je med drugim prejela prestižni certifikat mednarodnega združenja Quiet Mark. Njihovo poslanstvo temelji na dejstvu, da po pandemijskih izzivih zdaj več časa, tudi zaradi dela od doma, preživimo doma, kjer postaja iskanje tišje tehnologije prednostna naloga. Presežek hrupa lahko poveča raven stresa, zmanjša produktivnost, moti spanec in poslabša odnose med ljudmi. Z izbiro tišje tehnologije in učinkovitih akustičnih rešitev lahko ustvarite mirno ozadje za ponovno uravnoteženje dobrega počutja doma, v službi in v vsakem bivalnem prostoru. In LG je ta izziv uspešno naslovil z novo, še tišjo toplotno črpalko.

Okoljsko trajnostno hladilno sredstvo

Therma V R32 Silent Monobloc je opremljen s hladilnim sredstvom R32, okoljsko trajnostnim hladilnikom, ki ima potencial globalnega segrevanja 675, 70 % nižji od moči R410A. S hladilnikom R32 je Therma V R32 Monoblok zelo energetsko učinkovit kot zelenejša ogrevalna raztopina.

Foto: Dines

Zanesljivo ogreva vse do zunanje temperature -25 stopinj pod ničlo

LG Therma V S se lahko pohvali s sezonskim faktorjem SCOP z vrednostjo 4,9 (A7/W35), kar jo uvršča v visok energijski razred A+++. Toplotna črpalka ima najvišjo temperaturo izstopne vode 65°C. Vgrajen ima nov toplotni izmenjevalnik s črnimi rebri za boljšo prehodnost hladilnega sredstva, ki omogoča boljšo učinkovitost in zmogljivost toplotne črpalke in zmanjšuje porabo energije. Ogreva do zunanje temperature -25°C. 100-odstotna učinkovitost delovanja je dosežena tudi pri nizki zunanji temperaturi -15°C za ogrevano vodo do 35°C oziroma do -7 za vodo, ogreto do 55°C.

Foto: Dines

Toplotna črpalka omogoča hkrati uporabo dveh ogrevalnih krogov. To pomeni, da lahko toplotna črpalka hkrati ogreva prostore in tudi sanitarno vodo. Ta možnost je zelo uporabna za domove z veliko porabo tople vode. Obstaja tudi možnost dodatne vgradnje električnega grelnika moči 3 ali 6 kW ločeno od naprave. Sicer pa so toplotne črpalke LG Therma V R32 S na voljo v enoventilatorski izvedbi nazivne moči 5, 7 ali 9 kW, v dvoventilatorski in tri-fazni izvedbi pa 12, 14 ali 16 kW.

Foto: Dines

Pametni nadzor

Toplotni črpalki je serijsko priložen sodobni in uporabniško enostaven upravljavski vmesnik s 4,3-palčnim barvnim LCD zaslonom za nadzor temperature vode in zraka, ki prikazuje delovanje toplotne črpalke tudi grafično. Omogoča tudi spremljanje uporabe energije brez dodatnega vmesnika. Toplotno črpalko lahko upravljate tudi prek Wi-Fi omrežja s pametnim telefonom in nameščeno aplikacijo LG ThinQ.

Foto: Dines

Ne pozabite na možnost pridobitve nepovratne subvencije

Želimo vas spomniti, da je za toplotno črpalko LG Monobloc »S«, možno pridobiti subvencijo EKO Sklada, v višini 20 % investicije oz. do 1.000 EUR v primeru novogradnje oz. dograjevanja obstoječega sistema, ter 40 % investicije oz. do 2.500 EUR v primeru menjave stare kurilne naprave. V občinah, ki imajo sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka pa lahko ob menjavi starega ogrevalnega sistema pridobite celo do 3.200 EUR subvencije.

Več o monoblok toplotnih črpalkah blagovne znamke LG lahko preberete na spletni strani uvoznika in distributerja za Slovenijo, podjetju Dines d.o.o. ali prelistate njihovo brošuro.

Kje kupiti toplotno črpalko LG?

Toplotno črpalko LG Monobloc lahko kupite pri vseh večjih spletnih trgovcih oziroma pri lokalnem izvajalcu ali pa kontaktirajte uvoznika Dines d.o.o., kjer vam bodo z veseljem priporočili pogodbenega izvajalca.