Novinarka portala Žurnal24 je bila postavljena pred prav poseben kuharski izziv: lotila se je priprave govejega golaža po mediteransko. A v rokavu je imela skrivnega aduta …
Polnjene paprike, golaž, paprikaš … Vse jedi, ki so nam jih nekoč kuhale babice in mame, se nam zdaj, ko smo tudi same odrasle, zdijo tako zelo zapletene za pripravo, da se jih sploh ne upamo lotiti. Prvič, že vnaprej vemo, da okus ne bo takšen, kot ga imamo v spominu iz otroštva. Drugič, v tem noro hitrem tempu življenja pogosto nimamo na voljo toliko časa, kot so ga imele naše mame in babice, ki so kuhanju namenile dolge ure in družine razvajale z okusnimi jedmi na žlico.
Izziv sprejet: Skuhali bomo golaž!
A ker je v življenju pač vedno tako, da če nečesa ne poskusiš, ne veš, ali se bo izšlo ali ne, smo se odločili, da eno od novinark iz redakcije Žurnala24 postavimo pred prav poseben kulinarični izziv. Skuhala bo goveji golaž na mediteranski način!
Ker je tudi sama mama, ki – tako kot večina modernih žensk – ob službi skrbi še za gospodinjstvo in družino ter ob vsem tem vseeno skuša najti nekaj trenutkov zase in za svoje hobije, ji včasih zmanjka časa in energije za to, da bi kuhala zapletene, tradicionalne jedi. Namen tega kuharskega izziva, ki je potekal v sodelovanju s podjetjem Podravka, je bil preveriti, ali je priprava golaža, ki vsekakor velja za eno od tradicionalnih jedi, v resnici bolj preprosta in hitrejša, kot se zdi na prvi pogled.
Iz Podravke so poslali pakete mešanic za pripravo paprikaša, golaža, sarm in polnjenih paprik ter našo novinarko spodbudili, da se preizkusi v kuhanju ene od teh tradicionalnih jedi – s spodbudnim sporočilom, da je priprava z njihovimi Fant mešanicami zares preprosta, okusen rezultat pa zagotovljen. Ali je ji uspelo? Preverite v zgornjem videu!
Kako pripraviti goveji golaž po mediteransko?
Najprej je bilo seveda treba zaviti v bližnjo trgovino po vse potrebne sestavine. Poleg vrečke Fant GOLAŽ & PAPRIKAŠ je bilo treba za goveji golaž po mediteransko za štiri osebe kupiti še naslednje:
- 600 g govejega mesa;
- 400 gramov testenin;
- 4 suhe slive;
- 4 žlice olivnega olja;
- 200 ml rdečega vina;
- sol in timijan.
Zdaj sledi tisti malce težji del … Kuhanje!
Na vročem olju popecite na kocke narezano goveje meso, ki ste ga pred tem solili. Pecite ga na visoki temperaturi, in ko dobi lepo barvo, ponev z mesom odstavite.
Popečeno meso zalijte z 200 ml vina in kuhajte toliko časa, da alkohol izpari. Nato dodajte še 700 ml vode, v katero ste umešali mešanico Fant GOLAŽ & PAPRIKAŠ. Vse skupaj dobro premešajte in kuhajte na srednji temperaturi še dodatnih 15 minut. Nato dodajte še malce vode, timijan in suhe slive ter pustite, da se vse skupaj kuha toliko časa, da se goveje meso povsem zmehča. Če boste za kuhanje uporabili ekonom lonec, si boste čas priprave golaža skrajšali.
Ko je goveji golaž po mediteransko nared, ga postrezite s sveže kuhanimi testeninami.
Pa dober tek!
Namig: Da bo vaš mediteranski golaž še bolj mediteranski, mu lahko poleg suhih sliv dodate še dve suhi figi in lovorjev list. Če nimate suhega sadja, pa namesto njega preprosto uporabite džem iz suhih sliv.