Dom in vrt

Kraljevski prestol na vašem vrtu

2. marca, 2023 - Oglasno sporočilo

Ni ga čez domač vrt!

Od posedanja ob zunanjem bazenu, gledanja filmov, piknikov, zajtrkov in čajank na prostem, do bralnega kotička, romantičnih zmenkov in otroške igre – vaš vrt je lahko pravo kraljestvo s prav vsem, kar rabite, in še več. Vsako kraljestvo pa rabi tudi svoj prestol.

Stoli z visokim naslonom nudijo ustrezno oporo za daljše sedenje in so prava izbira za jedilne vrtne garniture ali sedišča ob bazenu. (Foto: Shopbox)

Vrt je odličen kraj za sprostitev in počitek. Ne glede na to, ali ste oseba, ki se v dolgih poletnih nočeh rada druži s prijatelji in družino, ali preprosto obožujete mirna jutra ob kavici in žvrgolenju ptičev, je lasten vrt neprecenljiv dodatek vašemu domu. Izbira pravega pohištva zanj pa vam pomaga ustvariti zatočišče povsem po vašem okusu in željah. Vrst vrtnih stolov je najmanj toliko, kot je različnih možnosti uporabe vrta. Izbrati pravega se lahko zdi kot pravi junaški podvig. Z vami delimo nekaj nasvetov in usmeritev, ki vam bodo pomagali na tej pustolovščini.

Včasih ni treba veliko, da vrtna garnitura postane najbolj priljubljen kotiček doma. (Foto: Shopbox)

Do izbranega stila prek materialov

Pri izbiri vrtnih stolov bodite pozorni na prostor, ki vam je razpolago, in vzdušje, ki ga želite v vašem vrtu ustvariti. Pravi vtis boste dosegli, če se bodo kosi pohištva med seboj dopolnjevali. Pozor, to ne pomeni nujno, da morajo biti povsem enaki, naj pa se po obliki in postavitvi med seboj skladajo in ne bijejo.

Pomislite tudi na materiale, ki se bodo ujemali z vzdušjem, ki ga želite v svojem vrtu pričarati. Elegantno, sijoče kovinsko ogrodje stolov takoj asociira na moderno, prestižno bivališče premožnežev, drage hotele, čajanke v prestižnih kavarnah in luksuzne počitnice v tujini. Ratan, nasprotno, vzbuja spomine na poletne počitnice, izlete na morje in večerne zabave ob bazenu pri prijateljih. Topel estetski učinek lesenih vrtnih stolov pa lahko v vašem vrtu ustvari domačnost družinske hiše v gorah ali ob jezeru, podeželja ali pustolovskost vesternov in divjega zahoda.

Moderni ratan je odporen material, ki se dobro poda vrtu, ki je obenem tudi družabni prostor na prostem. (Foto: Shopbox)

Izpostavljenost vremenskim razmeram za vrtno pohištvo žal pomeni, da je izbira najprimernejših kosov pohištva zmanjšana za vse nežne, mehke, vodo-vpojne materiale. Naj pa to ne ustavi vašega kreativnega čuta; že igra z materiali lahko vaš vrt preobrazi v prizor naravnost s filmskega platna vaše najljubše uspešnice.

Stol, ki je lahko družinska dediščina

Preprosto vprašanje, ki si ga gre zastaviti ob iskanju trpežnega vrtnega pohištva je – ali ga lahko prepustimo na milost in nemilost zunanjim vplivom?

Tradicionalni ratan, izdelan iz palmovega ratana, ni odporen na vremenske vplive. Ratanski vrtni stoli so k sreči dandanes večinoma izdelani iz vremensko odpornega tkanega polietilena (znanega kot poli ratan). Ta material je v značilni pleteni obliki obenem udoben in odporen na vlago, četudi je lahko nekoliko bolj krhek v skrajno nizkih temperaturah. Omogoča vam predvsem, da udobje notranjih prostorov prenesete na svoj vrt.

Dva stola, mizica – in že ste iz svojega vrta popeljani v kavarno na francoskem podeželju. (Foto: Shopbox)

Obstajajo pa še številne druge možnosti. Tik, trd les, katerega naravna olja pronicajo na površje, je popoln za zunanje pohištvo. Ne gnije, ampak razvije patinast sloj, ki nudi dodatno zaščito in estetsko šarm. Njegova ključna pomanjkljivost je teža, ki pa je proti visoki trpežnosti zanemarljiv kompromis.

Aluminijasto pohištvo, nasprotno, je tipično zelo lahko. Aluminijasti stoli so izvrstna izbira za mestne balkone – predvsem tako imenovani bistro stoli. Za vetrovne kraje je aluminij manj ustrezna izbira, saj bo težje jekleno pohištvo nudilo prav tako šarmantno estetiko z večjo maso in stabilnostjo.

Nazadnje je najnovejši trend tudi sintetična ali naravna vrv, vtkana v kovinski okvir ali navita okoli sedišča. Pohištvo, narejeno s takšnim načinom tkanja, je običajno zelo dolgotrajno, predvsem pa preprosto obnovljivo, četudi bolj občutljivo za stik z ostrimi predmeti.

Kako vrtu dodamo unikatno noto

Prednosti izbire vrtnih stolov iz redne ponudbe so, da bo vaše vrtno pohištvo popolnoma usklajeno, saj je bila prav vsaka komponenta vključena z mislijo na skladnost in enovitost celotnega pohištvenega seta. Številne blagovne znamke so prav s to mislijo leta razvijale serije pohištva, kjer se vsak del popolnoma dopolnjuje z drugim.

To torej pomeni, da vam ujemajočih se vrtnih stolov ni treba iskati pri različnih ponudnikih in pohajkovati med trgovinami v iskanju komplementarnih barvnih shem.

Z modernimi jeklenimi vrtnimi stoli bodo pojedine na prostem pravi gurmanski užitek. (Foto: Shopbox)

Po drugi strani pa nekateri raje iščejo različne sloge in se o vsakem elementu vrtnega pohištva odločajo sami. Morda želite na primer star lesen gugalnik kombinirati s kovinsko čajno mizico, ali pa za moderno klubsko mizo najti šarmantno neusklajen set vrtnih stolov, ki bo vrtu dodal mero igrivosti? Morda vam bo bolj kot oblazinjena sedežna garnitura z dolgo mizo pri srcu majhen krog vrtnih taburejev ali kavarniških stolov. Brez zadržkov pokažite svojo razposajeno plat z raznolikimi kosi pohištva in nedvomno boste z njimi očarali vsakega obiskovalca vrta.

Če niste naklonjeni starim lesenim gugalnikom, a vam je privlačna njihova estetika, je udoben lesen naslonjač druga najboljša stvar! (Foto: Shopbox)

6 nasvetov za lažjo izbiro

  1. Ogled izdelka pred nakupom ni vedno mogoč, če kupujete prek spleta, zato podite pozorni na možnost vračila.
  2. Načrtujte svoj vrtni prostor, kot bi načrtovali kateri koli drug del svojega doma. Poskrbite, da del, kamor boste postavili sedala, pred tem izmerite in skicirate končno postavitev.
  3. Razmislite o različnih materialih, njihovih prednostih in slabostih. Izberite tiste, ki ustrezajo vaši estetiki in vašemu vrtu. Morda boste želeli le eno vrsto materiala ali pa vrt popestriti s kombinacijo različnih.
  4. Nikoli ne morete vedeti kako natanko bo vrt videti na koncu. To je še posebej pomembno v majhnih ali srednje velikih vrtovih, kjer je vrtno pohištvo težje zastreti ali umakniti. Kot preizkus pred nakupom vzemite katerikoli stol in sedite v različnih delih svojega vrta. Kakšen je razgled? Ali ena lokacija deluje bolje kot druga?
  5. Posezite po kakovosti, če le lahko. Morda imate določen proračun, vendar je bistvenega pomena, da poskusite dobiti najboljšo kakovost, ki jo je mogoče kupiti za vaš denar. Nakup izven vrtne sezone, na primer pozimi, vam lahko prinese prihranek.
  6. Ne bojte se sanjati: današnji pester nabor vrtnega pohištva pomeni, da lahko sami ustvarite prostor, ki ste si ga vedno želeli.
Tip stola, imenovan Acapulco, se zgleduje po mehiških dizajnih iz 50. let prejšnjega stoletja in je videti sijajno v vsakem modernem, odprtem vrtu ali ob zunanjem bazenu. (Foto: Shopbox)