Tehnologija

Končno lahko gledate filme brez zatikanja!

13. februarja, 2023 - Oglasno sporočilo

Ste vedeli, da je pravilna postavitev usmerjevalnika izredno pomembna za njegovo brezhibno delovanje? Preverite, kako ga postaviti na optimalno mesto in si s tem zagotoviti optimalni brezžični internet.

Vam glavobole povzroča zatikanje med gledanjem filmskih vsebin? Morda občasno opažate zmanjšano kakovost slike?

Brezžični internet in televizija sta danes del našega vsakdana. Vsako leto se v naših domovih znajdejo nove pametne naprave, ki za delovanje potrebujejo nemoteno povezavo z Wi-Fi omrežjem. To pa lahko vodi do preobremenjenosti in nadležnega zatikanja ravno med gledanjem najljubših serij in filmov.

Ste vedeli, da lahko z nekaj enostavnimi spremembami, ki jih lahko sami izvedete kar doma, hitro izboljšate signal?

Naj bo gledanje pretočne televizije nemoteno!

Optimalna postavitev routerja

Usmerjevalnik oziroma router naj bo približno na sredini doma. S tem bo signal čim enakomerneje porazdeljen povsod. Jakost signala z oddaljenostjo od routerja namreč pada.

Na kakovost signala lahko vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so debele stene, steklena vrata, radiatorji itn. Usmerjevalnik nekajkrat prestavite in spremljajte, katera postavitev prinese najboljše rezultate.

V sobah, ki so bolj oddaljene od usmerjevalnika, lahko namestite ojačevalce Wi-Fi signala. To so priročne male naprave, ki se ob vklopu v elektriko samodejno povežejo z routerjem.

Usmerjevalnika ni priporočljivo zapreti v omaro ali ga namestiti pod mizo. Izogibajte se tudi bližini televizorja. Signal lahko izboljšamo tudi s postavitvijo routerja na višje mesto, na primer na visoko omaro.

Zaščita usmerjevalnika z geslom

Prav vsi uporabniki brezžičnega interneta morajo svoj Wi-Fi router nujno zaščititi z dolgim in zapletenim geslom. Geslo naj bo sestavljeno iz kombinacije številk in malih ter velikih črk. Vključite lahko tudi posebne znake ali simbole, kot so zvezdica, lojtra itn.

Nezaželeni uporabniki na vašem routerju lahko povzročijo preobremenjenost signala in s tem prekinjanje, zatikanje in počasno brskanje. Z zapletenim geslom konkretno zmanjšate možnosti, da bi se na vaš Wi-Fi povezal nezaželen gost.

Menjava kanala vašega brezžičnega omrežja

Vsak usmerjevalnik deluje na določenem frekvenčnem kanalu, ki si ga sam samodejno izbere ob prvem priklopu.

V večstanovanjskih blokih ali stolpnicah lahko veliko routerjev zaseda isti kanal, kar povzroča manjšo hitrost omrežja. Izberite manj oblegan kanal in hitrost vaše brezžične povezave bo takoj večja.

Posodobitev nastavitev routerja

Programsko opremo usmerjevalnika je treba večkrat nadgraditi. Le na ta način zagotovite tako učinkovito delovanje kot tudi najboljšo varnost povezave. Večino usmerjevalnikov lahko posodobite kar sami. Navodila za posodobitev lahko najdete na spletni strani proizvajalca usmerjevalnika.

Med posodabljanjem je pomembno, da routerja ne izklapljate. Počakajte, da se posodobitev namesti v celoti.

S pravilnimi nastavitvami usmerjevalnika bo hitrost interneta boljša!

Nakup novega routerja

Če vaša Wi-Fi povezava ne dela optimalno, je morda čas za nakup novega usmerjevalnika. Veliko strokovnjakov se strinja, da je usmerjevalnik primerno zamenjati približno enkrat na vsakih pet let. Z novejšim usmerjevalnikom boste lahko optimalno izkoristili vašo internetno naročnino.

Pametna Wi-Fi Mesh mreža

Če živite v večnadstropnem stanovanju ali veliki stanovanjski hiši, je idealna rešitev za brezhibno delovanje brezžičnega interneta pametna Wi-Fi mreža Mesh, ki je na voljo pri T-2.

Mesh mreža deluje po principu prepletenega omrežja. Sestavljajo jo moduli (oz. dostopne točke), ki se sami povežejo z usmerjevalnikom in med seboj. Prav vsi oddajajo enako močan signal. V hiši ali stanovanju zato ni prav nobenega kotička, ki bi ostal brez ali s slabim signalom. Celo garaža, klet, terasa, vrt in podstrešje so tako deležni brezhibne povezave.

Priključitev mreže je enostavna, zato jo lahko skoraj vsak izvede sam brez predhodnega tehničnega znanja. Izvedljiva je brez vrtanja v stene ali potrebe po dodatnih kablih. Wi-Fi Mesh je zagotovilo, da se vam nikoli več ne bo treba razburjati zaradi nedelujočega interneta – ne glede na to, koliko uporabnikov bo priklopljenih na brezžični internet.

Prednosti pametne Mesh mreže

Vsi družinski člani bodo lahko brez zatikanja gledali televizijo, spremljali pretočne vsebine v živo s strežnika, nemoteno igrali večigralske igre, pošiljali e-pošto ali sodelovali na službeni videokonferenci. Morda želite na poletno noč s prijatelji na terasi organizirati ogled filma pod zvezdami – z Wi-Fi Mesh je to izvedljivo brez zatikanja ali poslabšanja kakovosti slike. Tudi ko boste v garaži ali kleti izvajali nov DIY projekt in pri tem potrebovali pomoč video navodil na YouTubu, bo prenos gladek.

Ko bo več uporabnikov istočasno uporabljalo aplikacije, ki za prenos potrebujejo veliko količino podatkov, bo strah pred izpadi, zatikanjem ali slabšanjem kakovosti slike povsem odveč. Vaš pametni dom bo v celoti deloval brezhibno, saj bodo pametne naprave nemoteno povezane na brezžični internet.

Preprosto do Wi-Fi Mesh

V ponudbi T-2 lahko kupite ali najamete Mesh komplet, ki vsebuje dva satelitska modula.

Po potrebi lahko module še dokupite (do največ šest). Skupaj z routerjem imate tako sedem dostopnih točk.

T-2 se lahko že več let zapored lahko pohvali z nazivom najprijaznejši operater na slovenskem tržišču.

Za zadovoljstvo naročnikov poskrbijo:

  • tehnična T-2 podpora, ki je na voljo 24 ur na dan, sedem dni v tednu,
  • izredno prijazni in strokovno usposobljeni svetovalci, ki se trudijo rešiti vsako težavo na daljavo na telefonski številki 064 064 064,
  • terenski tehniki, ki čim hitreje odpravijo morebitne težave na vašem domu,
  • T-2 internet omogoča izjemno hitro in stabilno omrežje.