Prosti čas

Ključna motivacija za učenje tujih jezikov je to, da se jih učimo zase

13. septembra, 2023 - Oglasno sporočilo

Znanje, ki najbolj odpira vrata v svet, je vsekakor znanje tujih jezikov. Starši za svoje otroke želimo, da bi imeli tovrstne veščine, vendar se večina z njimi sreča šele v osnovni šoli pri rednih predmetih. Žal pa velikokrat samo to ni dovolj, zato je smiselno razmisliti o dodatnih možnostih.

Na trgu je veliko jezikovnih šol, ki nudijo jezikovne tečaje tako za otroke kot odrasle. Ena izmed njih je svetovno znana šola Berlitz, ki se ponaša s 145 letno tradicijo in je prisotna v državah po vsem svetu. Njihova posebnost je predvsem inovativna učna metoda – Berlitz metoda, ki je prva znana metoda poučevanja s potopitvijo v tuji jezik in je povzročila prenovitev tradicionalnih načinov učenja jezikov.

Kako pa to poteka v praksi? Pogovarjali smo se z osnovnošolcem Markusom, ki nam je razkril, kako poteka njegovo učenje.

Kako dolgo se že učiš tujega jezika? Kateri jezik se učiš?

Učim se francoščino, in sicer v okviru šole že tri leta in pol.

Zakaj si se odločil za dodatno učenje tujega jezika?

Ker živim v Švici in želim iti na gimnazijo, kjer je znanje francoščine izjemnega pomena, smo se odločili za dodaten pouk jezika. Glavni razlog za to odločitev je bil katastrofalen učni program francoščine v šoli. Moje znanje tega jezika je bilo resnično zelo slabo in celo izredno enostavne stvari, kot je naročanje hrane v restavraciji, so mi povzročale težave.

Kaj ti dela pri tujem jeziku največje težave in kako si jih premostil?

Največje težave mi povzročajo nepravilnosti v francoščini. Pogosto se enostavno vprašaš: Zakaj? In odgovor na to vprašanje je: Ker lahko! Tudi velika težava je bila izgovorjava. Vendar to pride s časom. Ko se naučiš oziroma ko si že prebral dovolj tekstov, pogosto veš (ne zmeraj, ampak pogosto), kako se stvari izgovorijo.

Kako ti dodatno učenje tujega jezika pomaga v šoli? Kako pa pri drugih situacijah v življenju?

Ko potujemo z mojimi starši v francoski del Švice, se lahko umirjeno pogovarjam. Če bi šli v Francijo, mi ne bi bilo treba govoriti angleško, ampak bi se znal pogovarjati po francosko.

Ocene se bodo najverjetneje izboljšale, čeprav so bile že do sedaj zelo dobre. Največja razlika pa je vsekakor pri šolskih urah francoščine, ki so postale izredno enostavne. Tudi moja učiteljica francoščine je bila povsem navdušena nad mojim znanjem jezika.

Kako poteka tvoje učenje? Kako izgledajo učne ure?

Pri Berlitzu imam dve uri francoščine na teden pri. Pouk poteka prek spleta in sem sam z mojo učiteljico francoščine. Obravnavava učni program Berlitza, se pa tudi veliko pogovarjava. Recimo, kakšen je bil moj dan, kako je bilo v šoli, ali pa tudi, kaj sem zasledil v novicah. Kar mi pa ni toliko všeč, je domača naloga. Da moram zraven šole in pouka jezika še narediti domačo nalogo za ta dodatni pouk, je tečno. Vendar sem z vsem skupaj vseeno zadovoljen.

Foto: Berlitz

Kaj svetuješ ostalim otrokom, ki imajo težave z jeziki?

Pri meni je bila velika motivacija gimnazija.

Torej dobra motivacija je sigurno to, da delaš to zase. S tem boš ti znal en dodaten jezik, ki ti bo zagotovo pomagal naprej v življenju. V šoli, ali tudi pri iskanju službe, so jeziki velikega pomena. In četudi se ti ne da še po šoli oziroma med počitnicam učiti in si izredno demotiviran, ti bo znanje jezika izredno pomagalo!

Tudi vi lahko omogočite svojemu otroku, da bo obvladal tuj jezik. S vpisom na celoletni individualni program za otroke in najstnike prejmete do 30. septembra 2023 tudi 20 % popusta.

Foto: Berlitz