Prosti čas

Kako pripraviti pisane flancate s čokolado ali sladkornim prelivom?

13. februarja, 2023 - Oglasno sporočilo

Pustni čas je popoln za igrivo ustvarjanje v kuhinji. Pripravimo letos malo drugačne flancate – obogatimo jih s čokolado in pisanimi mrvicami, sladkosneda usta bodo navdušena!

Flancati so tisto krhko pecivo, s katerim so nas v otroških letih navduševale babice. Danes tradicionalno pustno pecivo pa lahko pripravite na malce drugačen način in poskrbite, da si bodo vaši gostje za vedno zapomnili, s čim ste jim postregli. Puhasti flancati s čokolado in sladkornim prelivom so enostavni za pripravo in še bolj odlični za postrežbo.

Foto: Kruh in potica

Sestavine:

1,5 kocke svežega ali 3 vrečke suhega kvasa Fala

½ vrečke kislega testa Fala

600 g bele moke 

150 g jogurta

150 g mleka

60 g sladkorja

50 g masla

1 pecilni prašek

4 žlice ruma

5 rumenjakov

lupinica limone

1,5 male žličke soli

Foto: Kruh in potica

Preliv:

20 dag temne čokolade

20 dag bele čokolade

6 dag kokosovega masla

pisane mrvice in sladkorčki

PRIPRAVA:

Moko presejemo in ji primešamo kislo testo Fala in pecilni prašek. Kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku, ga prilijemo k moki. Moki dodamo ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo na najnižji hitrosti in med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Nato zvišamo hitrost mešanja na najvišjo in mešamo toliko časa, da so sestavine lepo povežejo med seboj in postane  testo gladko. Posodo s testom pokrijemo s folijo in pustimo na toplem vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, pustimo nekaj minut počivati, nato pa razvaljamo na dober prst debelo. Izrežemo pravokotnike ali kvadrate, v sredini vsakega še zarežemo črto ali dve.

Flancate zložimo na rahlo pomokano krpo, jih pokrijemo in pustimo drugič vzhajati. Vzhajane flancate ocvremo v vroči maščobi; gornjo stran krofa naj bo spodaj, ko ga položimo v olje. Cvremo jih v olju na nizki vročini na eni strani v posodi s pokrovko, nato jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani brez pokrovke. Poberemo jih s penovko iz maščobe, položimo na papirnato servieto, da vpijejo odvečno maščobo.

Ko se malo ohladijo, jih okrasimo s stopljeno čokolado in posujemo okrasne sladkorčke.

Čokoladni preliv: čokolado (ločeno pripravimo obe vrsti čokolade) stopimo nad soparo skupaj z kokosovim maslom in dobro premešamo.

Foto: Kruh in potica