Težko si predstavljamo veliko noč brez kupa pisanih pirhov. Ker se praznik vztrajno približuje, verjetno že vneto iščete najboljše recepte za trdo kuhana jajca. Sedaj ne rabite več naprej iskati, saj smo za vas našli res popolnega.
Čeprav jajca jemo že od pamtiveka, šele zdaj spoznavamo, kako nujna so za naše zdravje. Verjetno ne obstaja živilo, ki ima večje hranljive prednosti kot pa jajce. Naravna superhrana vsebuje 13 različnih vitaminov in hranil v vsakem serviranju. Ker ima jajce samo okoli 74 kalorij, je tudi eno najbolj zdravih živil, ki ga lahko jeste, poroča australianeggs.org.
Jajca vsebujejo bistvena hranila za zdravo rast in razvoj otrok. So tudi eno najbolj hranljivih živil, ki jih ženska lahko uživa med nosečnostjo. So tudi odličen vir beljakovin, saj vsebujejo vseh devet nujnih aminokislin, potrebnih za zadovoljevanje potreb vašega telesa. Poleg tega so tudi naravni vir ključnih hranil, vključno z omega-3 maščobnimi kislinami, vitamini A, D, E in B12, antioksidanti in holinom.
Jajca ne vsebujejo le veliko hranil, ampak tudi aktivno pomagajo pri obvladovanju telesne teže. Zaradi nizke vsebnosti kalorij in bogatih virov beljakovin so jajca ena najboljših izbir za pomoč pri obvladovanju telesne teže. Visoka stopnja sitosti v jajcih vodi v večji občutek zadovoljstva, prav tako zmanjša željo po hrani, kar pomeni, da ne boste takoj segli po prigrizkih.
Kadar jemo jajca, se poviša stopnja hormona, ki vam daje občutek sitosti po hranjenju. Prav tako zviša stopnjo energije, spodbudi metabolizem in upočasni hitrost, s katero hrana zapusti želodec.
Jajca so polna visokokakovostnih beljakovin, zaradi česar so idealna kot del številnih različnih prehranjevalnih vzorcev, ki lahko pomagajo ljudem pri uravnavanju telesne teže. Uživanje jajc lahko tudi pomaga zmanjšati razlike v ravni glukoze, kar ima lahko velike in trajne koristi pri uravnavanju prehranjevalnih vzorcev.
Trdo kuhana jajca so odlična hrana, saj je njihova uporaba prav zares vsestranska. Ne samo, da so jajca izjemno okusa sami po sebi, ampak so odlična tudi v sendvičih, solatah in drugih obrokih. Trik za odlično trdo kuhana jajca je v tem, da jih ne prekuhate, saj to lahko okoli rumenjaka pusti siv obroč in naredi teksturo nekoliko gumijasto.
Potrebujete samo posodo s pokrovko, jajca in vodo.
Jajca položite na dno posode in jih prekrijte z mrzlo vodo. Voda naj bo približno en centimeter viška od jajc. Posodo pokrijte s pokrovko. Nato na močnem ognju zavrite jajca. Ko jajca zavrejo, odstavite posodo in pustite jajca stati v vodi od 10 do 12 minut za velika jajca. Če so jajca manjša, skrajšajte čas mirovanja, za zelo velika jajca pa ga podaljšajte.
Po preteklem času odcedite vodo in jajca takoj prelijte s hladno vodo, dokler se popolnoma ne ohladijo. Hitro ohlajanje namreč prepreči nastanek sivega obroča okoli rumenjakov.
Da bi izognili nepotrebnemu mučenju z lupljenjem trdo kuhanih jajc, uporabite jajca, ki ste jih imeli najdlje v hladilniku. Manj kot je jajce sveže, lažje ga je olupiti.
Trdo kuhano jajce olupite tako, da z njim udarite po trdi površini, nato pa jajce povaljajte med dlanmi, da lupina popusti. Najprej olupite debelejši konec jajca. Jajce dajte tudi pod hladno tekočo vodo ali pa ga potopite v skledo z vodo, da boste lažje odstranili lupino.