Lepota in zdravje

Kako pozdraviti herpes na ustnici?

1. marca, 2023 - Oglasno sporočilo

Herpes je pogosto virozno obolenje na ustnicah, ki se redko pojavi tudi na drugih predelih telesa.

Herpes je pogosto virozno obolenje na ustnicah, ki se redko pojavi tudi na drugih predelih telesa. Povzroči ga virus herpes simpleks tipa 1. Herpes na ustnici začutimo kot rdečico, srbečico in skelenje, čemur običajno sledi nastanek mehurčkov, napolnjenih s tekočino. Vsaj ena tretjina okuženih ima to nesrečo, da se jim nadležni izbruhi ponavljajo.

Foto: Enikam

Imate herpes?

Ko se enkrat okužimo, imamo virus herpes simpleks celo življenje. Prvi pojav herpesa na ustnici običajno nastane 10 do 20 dni po stiku z virusom, lahko pa šele mesece ali leta po okužbi. Pri nekaterih osebah se simptomi okužbe nikoli ne pojavijo, medtem ko se pri drugih izbruhi okužbe periodično ponavljajo. Najhujši odziv je po prvem stiku z virusom, saj mehurje in razjede na jeziku ter ustih spremljajo tudi otekle bezgavke, povišana telesna temperatura ter slabo počutje. Naslednji izbruh je običajno blažji in pojav mehurčkov na ustnici je pri večini edini znak okužbe.

Kaj sproži izbruh herpesa na ustnici?

Herpes virus v našem telesu miruje in se ob določenih zunanjih dejavnikih nenadoma reaktivira. Najpogostejši vzroki za izbruh herpesa so intenzivna izpostavljenost sončni svetlobi, povišana telesna temperatura, oslabljen imunski sistem, menstruacija ali vpliv hormonov. Pogosti sprožilni dejavnik za herpes je predvsem stres. To je tudi razlog, da se običajno pojavi prav v trenutku, ko smo v pričakovanju za nas pomembnega dogodka.

Stopnje herpesa in simptomi

Izbruh herpesa na ustnici poteka v 3 razvojnih stopnjah, ki trajajo približno deset dni. Prvi dan se na ustnici pojavijo značilni opozorilni simptomi, kot so ščemenje, srbenje, bolečina, pekoč občutek na koži. Drugi dan (druga stopnja) se razvijejo manjši in večji mehurčki, napolnjeni s tekočino, ki vsebuje viruse in je zelo kužna. Izpuščaj na ustnici spremlja močno draženje, rdečina in vnetje. Tretji dan se mehurčki razpočijo in se razvijejo v boleče razjede, ki jih obdaja vnetje ter oteklina. V tretji stopnji (med 4. in 8. dnem) se razjede počasi pričnejo celiti in nastane krasta. Približno 9. ali 10. dan se krasta se odlušči in odpade.

Foto: Enikam

Koliko časa je herpes kužen?

Virus se lahko prenese z direktnim stikom preko okužene kože, sluznice ali sline. Herpes tako lahko dobimo s poljubljanjem, dotikom kože okužene osebe ali delitvijo okuženih predmetov, kot so balzam za ustnice, jedilni pribor ali britvice. Herpes na ustnici je najbolj nalezljiv v drugi stopnji razvoja, ko je mehurček počen ter ostane nalezljiv pet dni po zadnjem zagonu izpuščaja. Zavedati se je potrebno, da se virus lahko prenese tudi preko okužene osebe, ki v času prenosa ne kaže simptomov. Prva okužba s tem virusom se običajno pojavi že pred 20. letom starosti, raziskovalci so namreč odkrili protitelesa proti virusu pri kar 80 % mladostnikov.

Kako preprečiti ponoven izbruh herpesa na ustnici?

Tako, da zmanjšamo stik z zunanjimi dejavniki, ki herpes reaktivirajo. Kadar so izbruhi pogosti in se pojavijo tudi na ostalih delih telesa, je potrebno obiskati zdravnika, ki za zdravljenje virusa predpiše protivirusno zdravilo v obliki tablet. Na voljo so tudi izdelki brez recepta, ki pomagajo pri celjenju ter olajšajo neprijetne simptome na koži in ustnici. Pri obravnavi je pomembno hitro ukrepanje ter nanos ustreznih izdelkov, ki omejijo napredovanje herpesa. OXILVER® Skin Gel za kožo 30 ml  z aktivnim kisikom deluje blago antiseptično, prodre v področje izbruha okužbe ter vzpodbudi regeneracijo prizadetega dela ustnice. Dodana hialuronska kislina in Aloe vera zagotovita ustrezno vlago in elastičnost, potrebno za pospešeno celjenje in mehčanje nastale kraste.