Šolske počitnice se zaključujejo in tako se vaši otroci počasi vračajo v šolske (ali vrtčevske) klopi. Življenje se tako znova vrne v ustaljene tirnice – vendar ne brez izzivov.
Otroci so v šolah in vrtcih izpostavljeni številnim bakterijam in virusom, povečana interakcija z vrstniki v zaprtih prostorih pa dodatno ustvarja idealne pogoje za širjenje okužb in prehladov 1. To lahko vodi do pogostejših bolezni, ki ne vplivajo le na zdravje otrok, ampak povzročijo tudi dodatne skrbi in stres za starše.
Prilagajanje urnikov, organiziranje varstva in občasna potreba po bolniški zaradi otrokove bolezni je nekaj, kar lahko postane zelo obremenjujoče. Zato je v tem času še posebej pomembno, da starši poskrbijo za krepak imunski sistem svojih otrok in jih s tem zaščitijo pred okužbami.
Katera hranila so za zdravje otrok še posebej pomembna?
Eden izmed najučinkovitejših načinov za podporo zdravja otrok je zagotavljanje ustreznega vnosa vitaminov, mineralov in drugih pomembnih hranil. To lahko seveda dosežemo z raznovrstno prehrano, bogato s sadjem, zelenjavo, polnozrnatimi žitaricami, kakovostnimi viri beljakovin in nenasičenimi maščobami. Vendar pa lahko pri otrocih zaradi izbirčnosti pri hrani 2, hitrega tempa življenja, neuravnoteženih prehranskih navad 3 in prekomerne telesne mase4 pride do pomanjkanja nekaterih vitaminov, mineralov ali drugih hranil.
Multivitamini, železo in cink
Če vas skrbi, da vaš otrok s hrano ne zaužije dovolj vitaminov in mineralov vam priporočam, da poskrbite za nakup kakovostnih prehranskih dopolnil.
Vitamini, kot so A, C, D in E, skupaj z minerali, kot so cink, železo in kalcij, igrajo ključno vlogo pri krepitvi imunskega sistema, normalnemu razvoju kosti in zob ter splošnem počutju otrok 5.
Železo je bistveno za kognitivni razvoj 6,7 in preprečevanje anemije, cink pa podpira delovanje imunskega sistema, rast in celjenje ran 8.
Klasična prehranska dopolnila so zaradi svoje oblike, velikosti, okusa in načina uživanja za otroke precej neprivlačna, zato priporočam, da za njih izberete prehranska dopolnila v obliki, ki jih bodo enostavno in z veseljem zaužili. Odlična izbira so na primer žvečljivi multivitamini Jamieson, ki jih bodo otroci z veseljem pojedli, saj so privlačnih oblik in v štirih naravnih okusih pomaranče, grozdja, maline in češnje. Žvečljivi vitamini Jamieson so odlična izbira tudi za starše, ki imajo težave z izbirčnimi ali neješčimi otroci.
Vitamin D
Vitamin D je ključnega pomena za močan imunski sistem in zdrave kosti, vendar ga veliko otrok, še posebej v zimskih mesecih, ne zaužije dovolj. V jesensko/zimskem času se za otroke (in odrasle) priporoča uživanje prehranskih dopolnil z vitaminom D 9. Otrokom so še posebej všeč žvečljive tablete z vitaminom D Jamieson, ki so zabavnih oblik in odličnega sadnega okusa.
Kot alternativa klasičnim tabletam omogočajo enostavno in prijetno jemanje prehranskih dopolnil. Za najmlajše otroke pa se zaradi lažjega doziranja in varnejšega uživanja priporoča Jamieson vitamin D v obliki kapljic.
Mlečnokislinske bakterije
Poleg vitaminov in mineralov imajo tudi mlečnokislinske bakterije pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja otrok. Le-te podpirajo zdravo črevesno mikrofloro, kar je ključnega pomena za močan imunski sistem 10. Zdravo črevesje je namreč prva obrambna linija v boju s patogeni, ki vstopajo v telo skozi prebavni trakt. Dodajanje prehranskih dopolnil z mlečnokislinskimi bakterijami je zelo pomembno tudi v primeru, ko otrok uživa antibiotična zdravila, saj le-ta uničijo tudi ugodne mikroorganizme, kar lahko privede do pojava driske in vnovične okužbe s patogeni 11.
Zdrava črevesna mikrobiota po najnovejših študijah 12 vpliva tudi na kognitivni razvoj otrok, saj se v zadnjih letih ugotavlja, da je naše črevesje tesno povezano z našimi možgani.
V izogib prebavnim težavam, šibkemu imunskemu sistemu otrok in kognitivnim težavam otrok, priporočam dodajanje koristnih bakterij v obliki prehranskih dopolnil. Otrokom bodo zagotovo všeč Jamieson Flora Biotik, žvečljive tablete z okusom jagode in Jamieson Flora Biotik, žvečljivi bonboni z okusom maline, ki so zaradi svoje formulacije primerni tudi za potovanja. V primeru, da otrok uživa antibiotična zdravila, naj izdelek zaužije 2-3 ure pred antibiotičnim zdravilom.
Omega-3 maščobne kisline
Omega-3 maščobne kisline so bistvenega pomena za optimalen razvoj možganov, oči in živčnega sistema pri otrocih. Še posebej pomembne so v zgodnjih letih, saj prispevajo k boljšemu kognitivnemu razvoju, koncentraciji in spominu 13,14. Vnos teh maščob lahko pri otrocih predstavlja svojevrsten izziv, saj so naravni viri omega-3, kot so ribe, otrokom pogosto manj privlačni zaradi njihovega vonja in okusa. Zato so Jamieson žvečljivi bomboni z omega-3 v okusih limone ali pomaranče odlična rešitev, saj prekrijejo neprijeten ribji okus in tako otrokom omogočajo prijetnejše zaužitje omega-3 maščobnih kislin.
Poskrbimo za zdravje otrok skozi vse leto!
Še kako pomembno je, da starši proaktivno poskrbite za zdravje svojih otrok. Krepitev njihovega imunskega sistema s pomočjo uravnotežene hranilno bogate prehrane, rednega gibanja in ustreznih prehranskih dopolnil, lahko zmanjša tveganje za pogoste bolezni in pomaga ohraniti otrokovo dobro počutje skozi celo leto. Jamieson linija žvečljivih vitaminov in mineralov je zasnovana za lažje in prijetnejše uživanje in pripomore k okusnemu vzpostavljanju rutin, kar pozitivno vpliva na vsa področja otrokovega delovanja. Rutine so namreč zelo koristne za otroke, saj jim dajejo občutek varnosti in predvidljivosti.
Z ustrezno skrbjo za zdravje otrok lahko zmanjšate stres, ki spremlja vsako bolezen, in zagotovite, da bo šolsko leto potekalo brez nepotrebnih težav. V jesenskem času je še posebej pomembno, da otrokovo prehrano v primeru neješčnosti in izbirčnosti dopolnimo s kakovostnimi in okusnimi prehranskimi dopolnili. Jamieson, zaupanja vredna blagovna znamka, nudi odlične izdelke, ki združujejo 360° KAKOVOST z neprekosljivim okusom. Njihova oznaka 360° KAKOVOST zagotavlja, da dobite le najboljše – čiste sestavine, zanesljiva jakost formulacije, varnost izdelkov in učinkovitost izdelkov, ki jim lahko ZAUPATE! Jamieson izdelke odlikuje odličen okus, preverjen izvor in enostavno uživanje, kar zagotavlja odlično podporo zdravju vaših otrok.
Lana Krajnc, mag. inž. Preh. (Salus, d.d.)
- Kurt G. & Serdaroğlu H. U. 2024. Prevalence of Infectious Diseases in Children at Preschool Education Institutions and Stakeholder Opinions. Children (Basel, Switzerland) 11, 4: 447. https://doi.org/10.3390/children11040447
- Taylor C. M., Northstone K., Wernimont S. M., Emmett P. M. 2016. Macro- and micronutrient intakes in picky eaters: a cause for concern?. The American journal of clinical nutrition, 104, 6: 1647–1656. https://doi.org/10.3945/ajcn.116.137356
- The Royal Children´s Hospital Melbourne, Kids Health Info, Nutrition – school-age to adolescence. Povzeto po: https://tinyurl.com/mrychfx9 (avgust 2024).
- Calcaterra V., Verduci E., Milanta C., Agostinelli M., Todisco C. F., Bona F., Dolor J., La Mendola A., Tosi M., Zuccotti G. 2023. Micronutrient Deficiency in Children and Adolescents with Obesity-A Narrative Review. Children (Basel, Switzerland). 10,4: 695. https://doi.org/10.3390/children10040695
- National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements, Dietary Supplements for Immune Function and Infectious Diseases, Fact Sheet for Health Professionals. Povzeto po: https://ods.od.nih.gov/factsheets/ImmuneFunction-HealthProfessional/ (avgust 2024).
- Lozoff B., Jimenez E., Wolf A. W. 1991. Long-term developmental outcome of infants with iron deficiency. The New England journal of medicine, 325, 10: 687–694. https://doi.org/10.1056/NEJM199109053251004
- Murray-Kolb L. E., Beard J. L. 2007. Iron treatment normalizes cognitive functioning in young women. The American journal of clinical nutrition, 85, 3: 778–787. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.3.778
- Read S. A., Obeid S., Ahlenstiel C., Ahlenstiel G. 2019. The Role of Zinc in Antiviral Immunity. Advances in nutrition, Bethesda, 10, 4: 696–710. https://doi.org/10.1093/advances/nmz013
- Holick M. F. 2006. High prevalence of vitamin D inadequacy and implications for health. Mayo Clinic proceedings, 81,3: 353–373. https://doi.org/10.4065/81.3.353
- Weizman Z., Asli G., Alsheikh A. 2005. Effect of a probiotic infant formula on infections in child care centers: comparison of two probiotic agents. Pediatrics, 115, 1: 5–9. https://doi.org/10.1542/peds.2004-1815
- Szajewska H., & Kołodziej M. 2015. Systematic review with meta-analysis: Saccharomyces boulardii in the prevention of antibiotic-associated diarrhoea. Alimentary pharmacology & therapeutics, 42, 7: 793–801. https://doi.org/10.1111/apt.13344
- Bonham K. S., Fahur Bottino G., McCann S. H., Beauchemin J., Weisse E., Barry F., Cano Lorente R., Huttenhower C., Bruchhage M., D’Sa V., Deoni S., Klepac-Ceraj V. 2023. Gut-resident microorganisms and their genes are associated with cognition and neuroanatomy in children. Science advances, 9,51. https://doi.org/10.1126/sciadv.adi0497
- González F. E., Báez R. V. 2017. IN TIME: IMPORTANCE OF OMEGA 3 IN CHILDREN’S NUTRITION. IN TIME: IMPORTÂNCIA DOS ÔMEGA 3 NA NUTRIÇÃO INFANTIL. Revista paulista de pediatria : orgao oficial da Sociedade de Pediatria de Sao Paulo, 35, 1: 3–4. https://doi.org/10.1590/1984-0462/;2017;35;1;00018
- Sherzai D., Moness R., Sherzai S., Sherzai A. 2022. A Systematic Review of Omega-3 Fatty Acid Consumption and Cognitive Outcomes in Neurodevelopment. American journal of lifestyle medicine, 17, 5: 649–685. https://doi.org/10.1177/15598276221116052