Lepota in zdravje

Kako ostati močen, ko v tvoje življenje vstopi diagnoza raka?

2. novembra, 2023 - Oglasno sporočilo

Vsi pravijo, da moraš biti samo močen, a za tem je pogosto praznina. Kako torej ostati močen sredi zdravljenja z občutki negotovosti in strahu za prihodnost?

Oktobra se že leta tradicionalno govori o preprečevanju in boju proti raku dojk in drugim rakavim obolenjem. Vse bolj pa se osredotočamo tudi na pomen podpore duševnemu zdravju bolnic in njihove družine, prijateljev ter ljubljenih. Ob soočenju z diagnozo maligne bolezni, obolele pogosto najprej zgrabi občutek groze, preplavijo jih strah in negotovost ter občutek izgubljenosti. Kaj reči, kaj storiti, kako pomagati, ne da bi bolnega obremenili s svojo skrbjo in pozornostjo?

Foto: Bodi Tu
Foto: Bodi Tu

O vsem tem smo se pogovarjali s Heleno Rozman in Saro Gorišek, ki sta preživeli raka dojke, danes pa pomagata drugim bolnicam, da se lažje soočajo s temi težkimi trenutki. Helena in Sara sodelujeta v kampanji Bodi tu, v kateri ob nasvetih psihologov in psihoterapevtov opozarjata na pomen duševnega zdravja pri bolnikih in njihovih svojcih.

“Bulico sem zatipala med igro z otrokoma in takoj sem stopila v stik z zdravnico, ki je trdila, da sem premlada, vendar smo naredili punkcijo in dobila sem diagnozo. Svet se mi je podrl, ker sem imela doma dva majhna otroka, vendar sem hitro prišla k sebi in se pripravila na pot okrevanja. Najpomembneje mi je bilo, da so mož, otroci in sorodniki ob meni, da se lahko držimo za roke in razmišljamo o lepih časih. To mi je dalo moč,” je povedala Sara v videu, ki si ga lahko v celoti ogledate na strani Bodi TU.

Kako ohraniti optimizem in ostati pogumen?

Najpomembneje je imeti podporo ljudi, ki ti bodo stali ob strani, ko bo najtežje, da pa vse to zmoreš, moraš biti odprt v komunikaciji s svojim okoljem in ne sme te biti sram prositi za pomoč. Nekomu bo največ pomenilo, da z bližnjimi pogleda dobro serijo, nekaterim bo pomagal pogovor s člani društev, ki so vse to že prestali, nekaterim bo ob strani stal delodajalec ali sodelavec, za druge bo to psiholog, spet druge pa prijatelj, ki bo enkrat ali dvakrat na teden pospravil hišo, opravil nakupe in poskrbel za ostala gospodinjska opravila. Nismo vsi enaki, zato ni pravega recepta za podporo. Vsi pa se strinjajo v enem: modre besede niso potrebne, le prisotnost in obljuba, da smo tu.

“Moja prijateljica je zdravnica in vedela je, kaj me čaka. Pomagala mi je ohraniti občutek, da sem še vedno lepa in ženstvena, sešila mi je čudovite kapice in se mi pomagala pripraviti na izpadanje las. Skupaj sva veliko jokali, a sva se skušali prebiti skozi vse, kar se je dalo,” je za akcijo Bodi tu povedala Helena.

Foto: Bodi Tu
Foto: Bodi Tu

Podpora je zelo potrebna tudi svojcem bolnikov, ki jih je tudi strah in imajo nove obveznosti in vloge, psihologi pa jim svetujejo enako: naučite se sprostiti in prosite za pomoč prijatelje, ki niso v ožjem krogu bolnika, ustvarite svoj krog podpore. Za konkretnejše nasvete psihologov in psihoterapevtov obiščite stran https://www.budidobrobudice.com/si/bodi-tu. Poleg strokovnih nasvetov lahko tam najdete tudi videe žensk, ki so to bitko že prestale, pa tudi njihovih bližnjih, ki so jim bili pri tem največja opora.

Projekt “Bodi TU” je del Cedevitine platforme “Bodi DOBRO. Bodi CE,” ki skozi strokovne vsebine uči, kako se optimistično soočiti z vrsto življenjskih izzivov.

Poleg omejene serije okusa Pink Grapefruit, ki je na voljo v simbolični roza embalaži, Cedevita donira sredstva Združenju Europa Donna Slovenija, ki skrbi za duševno in fizično zdravje bolnic z rakom dojk v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji.