Tehnologija

Kako izbrati prenosnik za šolarje?

23. januarja, 2023 - Oglasno sporočilo

Če so včasih bili dovolj svinčnik, barvice in zvezek, danes ni več tako. Vsak šolar za uspešno opravljanje nalog potrebuje tudi spodoben računalnik. Dobro je, da ta poleg urejanja besedil, zmore tudi obdelavo kakšnih zahtevnejših nalog, kot je urejanje slik in videoposnetkov.

Da se ne ujamete v past prehitrega nakupa, predlagamo, da o potrebah in željah dobro premislite, se o izbiri pogovorite z otrokom in pregledate ponudbo, ki je na voljo. Prenosniki imajo vsaj tri ključne značilnosti, o katerih se je dobro opredeliti pred odločitvijo za nakup: velikost, disk in baterija. Procesor, tipkovnica, velikost pomnilnika in priključki so prav tako pomembni, a smo lahko pri teh značilnostih nekoliko manj zahtevni, če je proračun, ki smo ga določili nekoliko manjši.

Kaj je najbolj optimalna izbira za šolarje?

Večji zaslon pomeni bolj udobno uporabo in boljši izkušnjo pri gledanju filmov ter igranju igric. Prav tako vpliva na velikost tipkovnice in sledilne ploščice. Vendar pa bo vaš šolar večji prenosnik tudi težje prenašal s seboj. Optimalna izbira naj bi bili tisti s 13 do 15-palčnimi zasloni. Za osnovnošolsko rabo po povsem dovolj, če izberete 256 GB SSD disk. Za večje število fotografij, videoposnetkov in programov pa svetujemo SSD disk z velikostjo 512 GB. Če je le mogoče in ne presega vašega proračuna, izberite prenosnik z baterijo, ki zdrži vsaj 3 ure, da ga bo lahko vaš šolar uporabljal tudi na poti. Za običajne šolske naloge bo več kot dovolj Intelov procesor Core i3 ali 5 ali katera od nekoliko bolj ugodnih različic te zmogljivosti. Poleg solidnega procesorja ne pozabite na delovni pomnilnik in prostor za shranjevanje. 4 GB delovnega pomnilnika je minimum, še bolje pa bo, če jih ima vsaj 8. Prenosnik naj ima tudi različne možnosti za povezovanje (USB, HDMI, Wi-Fi, Bluetooth ipd.).

Kakšne so cene?

Cena prenosnikov s priporočenimi značilnostmi za šolsko rabo se začne nekje od 350 € za bolj osnovne modele. Ti sicer niso slabi in bodo dovolj za pisanje domačih in seminarskih nalog ter urejanje fotografij in videoposnetkov. Gotovo pa niso tako zmogljivi kot nekoliko dražje različice. V vsakem primeru imejte v mislih, da prenosnega računalnika ne kupujete le za leto ali dve, zato priporočamo, da razmislite tudi o tem, kaj bo vaš šolar potreboval kasneje.