Dom in vrt

Kako izbrati pravo velikost postelje?

4. septembra, 2023 - Oglasno sporočilo

Optimalna izbira postelje glede na vaše potrebe in življenjski slog.

Postelja je osrednji del vsake spalnice in ključna za kvaliteten spanec. Prava izbira postelje pa je odvisna ne le od osebnega okusa, temveč tudi od dimenzij prostora in potreb uporabnikov. Od enojnih postelj za posameznike do kraljevskih razsežnosti za tiste, ki si želijo pravega razkošja; različne velikosti postelj omogočajo prilagodljivost vsaki spalnici.

Različne velikosti postelj

Vsakdo nas ima različne potrebe glede spanja in postelje. Različne velikosti postelj nam omogočajo, da izberemo tisto, ki je za nas najbolj primerna.

1. Enojna postelja

Enojna postelja je idealna za posameznike, ki živijo sami ali potrebujejo dodatno ležišče v sobi za goste. Primerna je tako za otroke kot odrasle, saj nudi dovolj prostora za udoben spanec ene osebe. Običajno v širino meri od 80 do 90 cm in v dolžino 190 do 200 cm.

2. Francoska postelja

Francoska postelja je odlična vmesna možnost med enojno in zakonsko posteljo. Primerna je za spanje ene odrasle osebe skupaj z otrokom, začasno spanje dveh odraslih oseb ali za tiste, ki želijo več prostora zase. V širino se običajno giblje med 140 in 160 cm, v dolžino pa je standardna mera 200 cm.

3. Zakonska postelja

Zakonska postelja je zasnovana za spanje dveh oseb. Z več prostora kot francoska postelja parom omogoča udobno spanje brez občutka utesnjenosti. Standardne dimenzije se gibljejo med 160 in 180 cm v širino in 200 cm v dolžino.

4. Kraljevska postelja

Kraljevska postelja je luksuzna izbira za vse, ki si med spanjem želijo imeti resnično veliko prostora. Idealna je za pare ali za družine, ki rade ob vikendih preživijo jutranje ure skupaj v postelji. V širino običajno meri od 180 do 200 cm ali več, v dolžino pa standardnih 200 cm.

Foto: PunKufer

Individualnost pri izbiri postelje

Nakup postelje oziroma posteljnega okvirja je več kot le odločitev glede na velikost ali obliko; je odraz osebnega stila, navad spanja in celo življenjskega sloga posameznika. Vsaka oseba je unikat, prav tako pa so unikatne njene navade spanja. Medtem ko nekdo najde udobje v spanju na boku, drugi lažje zaspi na hrbtu, spet tretji pa se morda vsako noč veliko obrača in premetava. Ključno je, da se vsak posameznik, tudi, kadar si posteljo z nekom deli, med spanjem počuti udobno in varno. Pomembno je razumeti, da primarna funkcija postelje ostaja zagotavljanje udobja in podpore telesu med počitkom. S pravilno izbiro postelje tako pripomoremo k boljšemu kakovosti spanca in s tem tudi kakovosti življenja.

Foto: PunKufer

Kako določiti pravilno dolžino in širino postelje?

  • Dolžina: Da vam bo v postelji resnično udobno, je pomembno, da izberete pravo dolžino. Upoštevajte svojo višino ter dodajte dodatnih 10-15 cm.
  • Širina: Lezite na hrbet, dvignite roke nad seboj pravokotno na ležišče in jih nato položite tako, da jih razširite na vsako stran. Priporočena širina ležišča za eno osebo je razdalja od enega komolca do drugega. Pri izbiri zakonske postelje je najbolje, da izračunu za oba partnerja dodate nekaj centimetrov rezerve.

Izbira postelje je ključna za kakovosten spanec. Pri tem je predvsem pomembno upoštevati dimenzije in zagotoviti, da bo postelja udobna in funkcionalna za vaše potrebe, zato se pred nakupom vselej posvetite tudi natančni izmeri prostora, da si zagotovite pravo prileganje in udobje. Z upoštevanjem zgoraj navedenih nasvetov boste lažje našli posteljo, ki bo ustrezala vašemu slogu spanja, telesu in prostoru v spalnici.