Dom in vrt

Kako izbrati pravo toplotno črpalko?

6. februarja, 2023 - Oglasno sporočilo

Energetska kriza, posledica katere so visoke cene energentov in s tem visoki stroški ogrevanja domov, je marsikoga prisilila v razmislek o tem, kako dolgoročno zagotoviti zadostno toplotno udobje po sprejemljivih cenah.

Pogled v prihodnost pa ni povezan zgolj s stroški in udobjem, vse več nas razmišlja tudi o vplivu na okolje, saj se podnebne spremembe dogajajo tu in zdaj. S pravimi odločitvami lahko prav vsak od nas prispeva vsaj delček k zmanjšanju ogljičnega odtisa oziroma k razogličenju in s tem k varovanju okolja.

Če želimo streti več orehov hkrati, torej zmanjšati račun za ogrevanje, povečati udobje in energijsko učinkovitost, ob tem pa še prispevati k razogličenju, je odgovor kot na dlani. Ena izmed najbolj učinkovitih rešitev je toplotna črpalka.

Foto: Daikin Altherma

Zakaj? Temu v prid govori več dejstev. Prvo je, da toplotne črpalke niso namenjene zgolj ogrevanju, z njimi lahko domove poleti tudi hladimo in pripravljamo toplo sanitarno vodo. Drugo dejstvo je, da so toplotne črpalke vse bolj učinkovite, hkrati pa rabijo bistveno manj energije, da zagotovijo zadostno oziroma želeno količino toplote za ogrevanje kot drugi ogrevalni sistemi, ki jih poganjajo drugi energenti. Ob tem ne gre spregledati dejstva, da je večji del energije, ki jo pretvorijo v toploto, iz obnovljivih virov, torej iz okolice, zato je njihov ogljični odtis bistveno manjši kot pri drugih sistemih ogrevanja. Vse našteto pa zaokroža dejstvo, da so toplotne črpalke v stanovanjskih hišah vse bolj razširjene in vse bolj pogosta izbira.

Učinkovitost toplotne črpalke izhaja iz tehnologije njenega delovanja. Naprava toploto odvzema iz okolja pri nižji temperaturi in jo pri višji oddaja v ogrevalni sistem. Uporabnik pri tem plača le energijo, ki je potrebna za dvig temperature okolice, ta pa je brezplačna, saj jo največkrat zajema iz zraka. 

Na ta način se zmanjša količina končne energije, to je tiste, ki jo kupimo, in poveča količina koristne energije, to je tiste, ki jo porabimo v svojih domovih za ogrevanje, pripravo sanitarne vode in tudi hlajenje.

Foto: Daikin Altherma

Čeprav izjemno veliko dejavnikov govori v prid toplotnim črpalkam, pa to ne pomeni, da lahko izberemo katero koli in da bodo učinki pri vseh enaki oziroma takšni, kot jih pričakujemo. Vedno se je dobro držati pravila, da izbiramo med najsodobnejšimi tehnološkimi rešitvami, saj toplotno črpalko kupujemo za naslednjih 20 in več let. Vodilo pri izbiri naj bodo poleg visoke učinkovitosti tudi zanesljivost delovanja, visoka raven zmanjšanja CO2 emisij in tiho delovanje. To so cilji in zaveze, ki jih je v ospredje svojega delovanja postavil Daikin, vodilni razvijalec in proizvajalec toplotnih črpalk na svetu.

Kakovost tehnologije delovanja najbolj razširjenih toplotnih črpalk zrak-voda se kaže skozi njihovo učinkovitost delovanja pri različnih temperaturah zunanjega zraka. Velja, da z nižjimi zunanjimi temperaturami pada učinkovitost naprave, zato so pri Daikinu razvili toplotne črpalke nove generacije Altherma 3, ki so sposobnejše zagotavljati višjo raven učinkovitosti celo pri nizkih zunanjih temperaturah.

V primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi Daikinova toplotna črpalka dovaja ustrezno zmogljivost toplote in vroče vode tudi pri ekstremno nizkih temperaturah, do -28 °C. Zmogljivosti gretja pa se ohranjajo na podobnih ravneh tudi vse do -15 °C zunanje temperature. Ti obratovalni dosežki so možni zahvaljujoč originalni Daikinovi tehnologiji.

Foto: Daikin Altherma

Pri izbiri prave toplotne črpalke je pomembno tudi, kolikšno temperaturo izstopne vode, torej tiste, ki kroži po ogrevalnem sistemu, omogoča. To je še posebej pomembno, če načrtujemo zamenjavo starega ogrevalnega kotla z novo toplotno črpalko v obstoječi hiši.

Daikinove toplotne črpalke omogočajo temperaturo izstopne vode do 70 °C, podobno kot stari kotel, toda brez uporabe dodatnega pomožnega električnega grelnika. Sistem tako ne deluje samo v novogradnjah, temveč je tudi združljiv z obstoječimi radiatorji in cevovodi v starejših stavbah, zato zamenjava radiatorjev ni potrebna.

V obstoječih hišah lahko novo toplotno črpalko prigradimo k obstoječemu ogrevalnemu sistemu, ki je, kot že rečeno, lahko tudi radiatorsko, kompatibilne pa so seveda tudi s talnim ogrevanjem ali kombinacijo obojega.

Po vgradnji kakovostne in pravilno izbrane toplotne črpalke, pri čemer je poleg učinkovitosti pomembna predvsem ustrezna moč naprave, lahko stroške ogrevanja občutno zmanjšamo. Zmanjšali pa bomo tudi naš ogljični odtis, saj bodo emisije CO2 vse do 70 odstotkov manjše od emisij, ki nastajajo pri uporabi starih ogrevalnih kotlov. 

Foto: Daikin Altherma

Pomemben vidik pri odločitvi za toplotno črpalko zrak-voda je tudi hrup, ki ga lahko povzroča zunanja enota. A skrb je odveč, nove generacije Daikinovih toplotnih črpalk so bistveno tišje. Zasnovane so tako, da je raven zvoka manjša, njihovo delovanje je skoraj neslišno. V načinu standardne ravni zvoka je zvočni tlak na oddaljenosti treh metrov enak 38 dBA. Za lažjo predstavo, to je tišje od ščebetanja ptic in približno enako ravni zvoka v knjižnici.