Prosti čas

Kako izbrati pravo električno kolo?

19. julija, 2023 - Oglasno sporočilo

Zagotovo ste se že nemalokrat znašli v prometnem zamašku in razmišljali o tem, kako bi se temu lahko na eleganten način izognili. Kako bi lahko premagovali daljše razdalje, ki so prevelik zalogaj za hojo, se izognili uporabi avtomobila ter se ob tem nadihali svežega zraka in se vseeno ne preveč utrudili? 

Rešitev je na dlani – prehitite promet z električnem kolesom, sodobnim prevoznim sredstvom, ki v zadnjih letih postaja vse bolj priljubljeno. 

Sodobna supermoč v gibanju 

Električna kolesa nam omogočajo, da z lahkoto premagamo daljše razdalje, klance in upor vetra, cilj pa (namesto izmučeni) dosežemo prijetno utrujeni in brez pretiranega znoja.  

Električna kolesa niso le hiter način prevoza, temveč ponujajo tudi prilagodljivost. Z njimi se lahko odpravite na daljše vožnje po podeželju ali pa skočite po opravkih v mesto. Med vožnjo se boste lahko prebijali skozi prometno gnečo hitreje kot s katerimkoli drugim prevoznim sredstvom. 

Za ta namen so posebej oblikovana mestna električna kolesa, ki se s svojim dizajnom in zmogljivostnimi specifikami odlično znajdejo na vseh mestnih površinah. 

Pa ne samo to – električna kolesa pripomorejo tudi k ohranjanju našega planeta. Medtem ko svoj avtomobil pustite doma in se namesto tega odpravite na zeleno vožnjo s kolesom, v okolico oddajate manj izpušnih plinov ter hrupa.

Foto: Kolesa Newbike
Foto: Kolesa Newbike

Da bo torej z nakupom električnega kolesa v vaših rokah oziroma bolje rečeno v vaših nogah, prava supermoč, pa je potrebno nekaj razumevanja njihovega delovanja in zmogljivosti. 

Razumevanje moči in zmogljivosti električnih koles

Različna električna kolesa prihajajo z različnimi močmi motorjev in zmogljivostmi baterij, kar lahko vpliva na njihovo delovanje in ustreznost za različne namene ter potrebe. Razumeti je potrebno:

1.    Moč motorja

Moč motorja določa, kako hiter in močan je lahko pospešek vašega električnega kolesa. Močnejši motorji lahko omogočajo hitrejše vožnje in lažje premagovanje klančin.

2.    Vrsto pomoči – “pedal-assist” kolesa

Električna kolesa se razlikujejo glede na način delovanja motorja. 

Na pedal-assist (Pedelec) kolesih motor nadzoruje vaše pedaliranje. Senzor zazna hitrost in silo pedaliranja ter temu primerno določa moč motorja, ki se samodejno izklopi pri zaviranju. 

Kolesa z večjo močjo, imenovana S-Pedelecs, imajo motor z močjo nad 250 vatov, ki se ne ustavi, ko dosežemo 25 km/h, zato so običajno registrirana kot motorna kolesa. Power-on-demand kolesa pa uporabljajo sistem, kjer se moč motorja nadzoruje z ročico na krmilu, podobno kot pri skuterjih ali motornih kolesih.

3.    Zmogljivost baterije

Zmogljivost baterije določa, kakšno razdaljo lahko premagate do vnovičnega polnjenja. Večja kot je zmogljivost baterije, dlje časa lahko kolesarite brez polnjenja.

Vzdržljivost baterije je odvisna od mnogih dejavnikov, vključno z zmogljivostjo baterije, močjo motorja, terenom, na katerem kolesarite, vašo telesno maso in celo temperaturo okolja.

Da bi optimizirali življenjsko dobo baterije in dosegli največji domet, pa je pomembno, da za svojo baterijo ustrezno skrbite. 

Foto: Kolesa Newbike
Foto: Kolesa Newbike

Priporoča se redno polnjenje, pravilno shranjevanje (v suhem prostoru z zmernimi temperaturami, saj ekstremne temperature, tako nizke kot visoke, lahko škodujejo bateriji in zmanjšajo njeno življenjsko dobo), preprečevanje popolne izpraznitve in redno vzdrževanje (če opazite, da baterija ne zadrži polnjenja ali da se hitro izprazni, jo dajte pregledati strokovnjaku).

4.    Težo kolesa

Težja kolesa lahko za pospeševanje in vzdrževanje hitrosti zahtevajo več energije, kar pa lahko vpliva na zmogljivost baterije.

5.    Nastavitev asistence

Večina električnih koles omogoča prilagajanje ravni pomoči, ki jo motor daje med pedaliranjem. Nekatera kolesa imajo celo različne načine vožnje, kot so ‘Eco’, ‘Normal’ in ‘Sport’.

Razumevanje teh dejavnikov vam bo pomagalo izbrati električno kolo, ki najbolje ustreza vašim potrebam in željam. In med kakšnimi vrstami lahko izbirate?

Izberite kolo glede na svoje potrebe

Električna kolesa prihajajo v številnih oblikah in velikostih, vsako pa je prilagojeno različnim vrstam voženj in uporabnikov. Zato je ključno, da izberete tisto, ki najbolje ustreza vašemu življenjskemu slogu. 

Mestna električna kolesa

Če večino časa preživite v mestu in iščete udoben ter hiter način prevoza, je mestno električno kolo prava izbira za vas. Ta kolesa so oblikovana za mestne vožnje, s kolesi, ki se dobro obnesejo na trdih, ravnih površinah, in robustnim okvirjem, ki lahko prenese udarce mestnega prometa. 

Foto: Kolesa Newbike
Foto: Kolesa Newbike

Mnoga imajo tudi dodatne funkcije, kot so nosilci za torbe ali košare, ki vam omogočajo prenašanje stvari med vožnjo po mestu.

Gorska električna kolesa

Če ste pustolovski tip in se radi podate na terenske vožnje, potem so gorska električna kolesa kot nalašč za vas. So robustnejša, z večjimi, širšimi pnevmatikami, ki se dobro obnesejo na neravnih in grobih površinah. Električni motor vam pomaga premagovati klančine in razdalje, ki bi bile sicer veliko bolj naporne.

Transportna električna kolesa

Transportna električna kolesa so inovativna vozila, ki se uporabljajo za prevoz tovora ali potnikov. Glavne prednost je seveda enostaven in poceni način prevoza tovora oziroma oseb.

Treking električna kolesa

Si želite doživeti čar kolesarjenja v čudoviti naravi, skozi slikovite hribe in doline? Potem so treking električna kolesa popolna izbira za vas, saj imajo lastnosti, ki bodo zadovoljile vaše želje.

Treking električna kolesa so trpežna, zanesljiva, udobna in obenem športna.

Zložljiva električna kolesa

Izjemno priročna in praktična so zložljiva električna kolesa, saj so primerna za različne namene, kot je vožnja v službo ali raziskovanje mest med potovanji. 

To vrsto kolesa odlikuje posebna prednost, saj jih je mogoče hitro in enostavno zložiti ter spraviti v prtljažnik avtomobila. Prav tako so odlična izbira za tiste, ki redno vozijo v službo, saj jih je mogoče preprosto zložiti in vzeti na javni prevoz ter nato shraniti na delovnem mestu.

Izbor pravega električnega kolesa je odvisen predvsem od vaših osebnih potreb in želja. Upoštevajte svoje vozne navade, teren, po katerem se najpogosteje vozite, in udobje, ki ga pri vožnji pričakujete. Prav tako se prepričajte, da je električno kolo prave velikosti za vas, saj lahko to bistveno vpliva na udobje in varnost vožnje. 

Električna kolesa so fantastičen način, kako se hitro, udobno in zeleno prebiti skozi mestno gnečo ali se podati na daljšo kolesarsko avanturo. Zato ne odlašajte in se  pridružite električni revoluciji!