Dom in vrt

Kaj morate vedeti pred nakupom zunanjega senčila za vaš dom?

19. aprila, 2023 - Oglasno sporočilo

V pasje vročih dneh, ki nam jih v izobilju prinašajo poletja zadnjih let, si vsakdo želi prijetne in hladne sence. Ta je osnovno zavetje pred žgočimi sončnimi žarki in če nimamo sreče z naravno senco, ki jo nudijo drevesa, si lahko pomagate z različnimi senčili.

Tende nad neštetimi balkoni in terasami, tako zasebnimi kot poslovnimi – še posebej priljubljene so pri gostincih – videvamo že desetletja in so brez dvoma najpogosteje uporabljena fiksna rešitev zasenčevanja. Tende po montaži sicer ne morete več prestavljati, se pa odlikuje po prilagodljivosti, saj je uporabnik tisti, ki z spreminjanjem dolžine odvite tende določa količino sence. Platna tend so odporna na vremenske vplive, saj ne prepuščajo vode in UV-žarkov. Nekatere sodobne tende so tudi motorizirane, imajo senzor, ki jih v primeru premočnega vetra zapre, in LED osvetlitev, zato so za uporabo še bolj preproste.

Foto: Punkufer.si

Vrtovi, terase, balkoni in drugi domači odprti prostori so med ljudmi vse bolj priljubljeni, za marsikoga pa celo nujni za udobno ter prijetno bivanje. Tudi ko smo zunaj, si želimo zaščite pred močnimi, škodljivimi sončnimi žarki in drugimi vremenskimi vplivi. Zato so se tende uveljavile kot pomemben del našega sodobnega življenjskega sloga. Ta senčila so namreč odličen način za ustvarjanje prijetne sence in osnovnega zavetja na terasah, balkonih, vrtovih in drugje. Obstaja več različnih vrst tend, ki se razlikujejo po načinu namestitve, materialu, iz katerega so izdelane, obliki in funkcijah. Namenjene so tako zasebnim kot poslovnim uporabnikom in so lahko izjemno koristne za vse, ki želite svoj zunanji prostor izkoristiti v polni meri. Zgodovina umetnih senčil sicer sega že več tisoč let v preteklost, ko so jih za zaščito pred močnim soncem uporabljali že stari Egipčani in Perzijci.

Pri izbiri tende upoštevajte različne dejavnike, kot so velikost in oblika prostora, kjer boste tendo namestili, pa želeni način uporabe, kakovost materialov, način namestitve in vzdrževanja, estetski vidik in nenazadnje seveda cena. Prav tako je pomembno razmisliti o tem, kako boste tendo uporabljali in koliko časa imate namen preživeti v njeni senci oziroma kako pogosto jo boste uporabljali. V naslednjih odstavkih si bomo pobliže ogledali različne vrste tend ter predstavili njihove prednosti in slabosti. Poleg tega bomo podali nekaj nasvetov, kako izbrati pravo tendo za vaše želje in kako jo namestiti ter vzdrževati, da boste lahko dolgo uživali na svojem vrtu ali terasi.

Foto: Punkufer.si

Tenda je vrsta senčila, ki se uporablja za zaščito pred soncem, dežjem in drugimi vremenskimi vplivi na terasah, balkonih, vrtovih in drugih odprtih prostorih. Tende lahko pritrdimo na steno ali jih postavimo na stojalo, odvisno od modela in načina namestitve. So izjemno uporabne, saj nam omogočajo, da uživamo v prostoru na prostem v različnih vremenskih pogojih. Poleg tega tende pred škodljivimi vplivi sonca, dežja, snega in drugih vremenskih dejavnikov ščitijo tudi naše pohištvo, rastline in druge predmete.

Posebej priljubljene in koristne so tende v poletnih mesecih, ko sonce pripeka, in v deževnih obdobjih, ko nas ščitijo pred padavinami. Poleg tega omogočajo, da svoj zunanji prostor, če to želimo, uporabljamo tudi v zgodnji pomladi ali pozni jeseni, ko so temperature še precej nižje.

Med različnimi vrstami tend, ki jih je mogoče kupiti na tržišču, lahko izpostavimo rolo tende, tende s fiksnim okvirjem, zložljive tende, paviljoni in še kaj. Vsaka vrsta tende ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da si jih dobro ogledate, jih pretehtate in naposled izberete tisto, ki bo najbolje ustrezala vašim potrebam.

Foto: Punkufer.si

Tende so običajno sestavljene iz okvirja in tkanine, ki ga prekriva. Okvir je običajno izdelan iz aluminija, jekla ali lesa, tkanina pa je lahko izdelana iz različnih materialov, kot so poliester, akril, bombaž in PVC. Nekatere tende omogočajo tudi samodejno odpiranje in zapiranje s pomočjo daljinskega upravljalnika; takšne tende za delovanje seveda potrebujejo še vir napajanja oziroma električne energije.

Pri nakupu tende je smiselno upoštevati uvodoma že omenjene dejavnike: obliko, material in način montaže. Velikost tende mora biti primerna za vaš prostor ali za del prostora, ki ga želite zaščititi pred soncem in dežjem, oblika in barva pa bosta odvisni predvsem od osebnega okusa in nemara od barvne sheme, ki jo prostor, kamor boste namestili tendo, že ima. Izberite kakovosten in trpežen material tkanine, da vam bo tenda lahko dobro in dolgo služila. Če je le mogoče, naj bo čimbolje zaščiten proti vremenskim vplivom (impregnacija, zaščita pred ultravijoličnimi žarki in podobno).

Foto: Punkufer.si

Razmislite tudi o tem, ali želite tendo z ročnim ali električnim upravljanjem. Električne tende so sicer dražje, vendar so bolj priročne in za odpiranje ter zapiranje ne terjajo nobenega napora, pač pa le pritisk na tipko upravljalnika. Upoštevajte tudi način čiščenja in vzdrževanja tende.

Izbira prave tende za vaše potrebe je ključnega pomena, saj vam bo zagotovila učinkovito zaščito pred soncem in drugimi vremenskimi dejavniki. Najprej določite, kje boste tendo namestili in kaj od nje pričakujete. Če imate majhen balkon, bo za vas smiselna izbira rolo tende, medtem ko boste za večjo teraso morda potrebovali tendo s fiksnim okvirjem. Dovolj pozornosti namenite tudi drugim dejavnikom, kot so kakovost materialov, cena, garancija, način namestitve in vzdrževanja ter estetski vidiki, ki jih morate upoštevati, če želite, da se tenda prilega vašemu prostoru in plemeniti njegovo estetsko vrednost.

Foto: Punkufer.si

Različni senčniki in baldahini so bili zelo priljubljeni že v antični Grčiji in Rimu, saj so tedaj predstavljali simbol bogastva in prestiža. V srednjem veku so bila senčila še vedno zelo priljubljena in v pogosti uporabi v kraljevih palačah ter cerkvah. V renesansi so senčila in baldahini naposled postali bolj razširjeni, saj so jih začeli uporabljati tudi v mestih in podeželskih območjih. Široko priljubljene pa so tende postale v 19. stoletju, ko so izdelali prve primerke iz jekla in platna. Po drugi svetovni vojni so se še bolj razširile, saj so postale dostopne tudi manj premožnim in so se že uporabljale na različnih lokacijah, kot so restavracije, hoteli, bari in zasebne hiše.

Foto: Punkufer.si

Dandanes so tende in vrtna senčila na voljo v najrazličnejših oblikah in velikostih, ki ustrezajo vsem okusom in željam. So nepogrešljiv del sodobnega življenjskega sloga in izjemno uporabna senčila, ki nam omogočajo, da na prostem uživamo v različnih vremenskih pogojih. S kakršno koli tendo se boste že zaščitili pred žgočim soncem, ne pozabite na osvežitev v obliki hladne pijače in vaši poletni dnevi bodo tudi pri visokih temperaturah veliko bolj znosni.