Dom in vrt

Jesenska kombinacija rjuh in posteljnine za popoln jesenski ambient!

30. oktobra, 2023 - Oglasno sporočilo

Ko tla okrasijo prvi jesenski listi in se dnevi postopoma krajšajo, ni boljšega občutka kot pa se v hladnejših večerih zaviti v toplo ter udobno posteljnino. In če ta odseva bogate in tople barvne tone te čudovite sezone, je občutek še toliko lepši.

Od čudovitih rdečkastih in oranžnih tonov do mehkih in toplih materialov – preverite, kako lahko z nekaj našimi nasveti svojo spalnico preobrazite v pravo oazo jesenske topline.

Vsaka barva ima svojo energijo in vpliv na naše razpoloženje. Ko izbiramo barve posteljnine za jesensko obdobje, izberimo tiste, ki odražajo toplino, udobje ter naravne lepote te sezone:

  • Bordo rdeča – ta globok odtenek rdeče prostoru daje globino, občutek razkošja in intimne. Ko se boste ovili v posteljnino te barve, boste občutili toplino in varnost.
  • Gorčično rumena – kot zlato jesenskih listov, gorčično rumena v spalnico prinaša občutek topline in svetlobe. Ta barva deluje kot sončni žarek in spodbuja občutek sreče ter optimizma. Kot dodatek jo lahko izberete za prevleke okrasnih vzglavnikov ali pa za jogi rjuho.
  • Temno zelena – spominja na gozdne odtenke in prinaša občutek miru, harmonije in ravnovesja. Ker ovijanje v temno zeleno posteljnino lahko pripomore k občutku povezanosti z naravo, kar je idealno za pomirjujoč spanec, je ta barva kot nalašč za otroško posteljnino.
  • Bež/rjava – ta nevtralni in topel odtenek oreščka v spalnico prinaša občutek stabilnosti in zemeljskega udobja. Ta barva lahko deluje kot nevtralna podlaga, na katero lahko dodate druge živahne jesenske barve. Predstavljajte si jogi rjuho v bež ali rjavi barvi, ki je obdana z okrasnimi blazinami v gorčično rumeni ali bordo rdeči barvi. Ta kombinacija ustvarja globino in toplino.
Foto: Munh.si

Materiali, ki grejejo hladnejše noči

S prihodom jeseni se znižajo tudi zunanje temperature, kar nas kar kliče po zamenjavi posteljnine za toplejšo. Seveda je material, iz katerega je posteljnina, tisti, ki igra ključno vlogo pri zagotavljanju udobja in toplote.

Za jesensko obdobje so idealni:

  • Flanel – poznan po svoji izjemni mehkobi in sposobnosti zadrževanja toplote, je flanel odlična izbira za posteljnino, ki vas bo grela ob hladnejših jesenskih nočeh.
  • Bombaž – bombaž je zaradi svoje izjemne zračnosti in mehkobe eden izmed najbolj priljubljenih materialov za posteljnino. Bombažne posteljnine so lahke, a hkrati tudi dovolj tople za hladnejšo sezono.
  • Žamet – ta material je kot nalašč za dodajanje občutka razkošja v vaši spalnici. Njegova gladka in mehka tekstura je idealna tudi za odeje in dekorativne blazine. Otroške posteljnine iz tega materiala so kot nalašč za sladek spanec najmlajših.
  • Jersey – če iščete nekaj med flanelom in bombažem, je jersey prava izbira. Ta material je raztegljiv, mehak in udoben, zato je priljubljena izbira za jogi rjuhe in otroške posteljnine.

Vzorci, ki odražajo jesensko pokrajino

Jesen je čas, ko nas narava obdari s svojimi najbolj čudovitimi slikami in v nas prebuja občutke nostalgije, udobja in topline. In ti občutki so še posebej pomembni v prostoru, namenjenem počitku ter regeneraciji.

Padajoči listi so eden izmed najbolj značilnih simbolov jeseni. Njihova raznolika paleta barv, oblik in tekstur je lahko čudovita inspiracija tudi za vzorce na posteljnini.

Ne glede na to, ali se odločite za abstraktne ali bolj dobesedne upodobitve jesenskih motivov, vam vzorci na posteljnini lahko služijo kot most med notranjim prostorom vaše spalnice in zunanjim svetom.

Foto: Munh.si

Ustvarili bodo občutek povezanosti z naravo, hkrati pa dodali estetski čar, ki bo zagotovo pomirjal tudi otroke – otroška posteljnina s prelepimi barvitimi listki in ježki je lahko čudovit dodatek za otroško sobico.

Dodatki za popolno jesensko atmosfero

Popolno jesensko atmosfero v spalnici (pa tudi v drugih prostorih) lahko dosežemo z dodajanjem nekaj premišljeno izbranih elementov, ki ne samo da dopolnjujejo barve in vzorce naše posteljnine, ampak v prostoru ustvarjajo tudi edinstven občutek topline, miru, nostalgije in sprostitve.

Dodajte dekorativne blazine različnih dimenzij, tekstur in vzorcev, s katerimi boste ustvarili zanimivo dinamiko prostora. Prižgite svečke s toplimi vonjavami, kot so cimet, jabolko ali buča, saj ne samo da prinašajo toplino in svetlobo, ampak s svojimi vonji v prostoru pričarajo občutek domačnosti.

Foto: Munh.si

Razmislite o postavitvi sveč na nočno omarico ali poličko, kjer bodo varno oddajale svoj mehak sijaj.

In ne pozabite tudi na stene. Jesenske umetniške slike, okrasne svetilke ali celo viseče dekoracije (suhi listi in veje) lahko vaši spalnici dodajo edinstven in zanimiv vizualni element ter se lepo dopolnjujejo z vašo jesensko posteljnino.

Ko govorimo o preobrazbi našega doma v jesenskem obdobju, pogosto pomislimo na preurejanje dnevne sobe ali jedilnice, toda spalnica je prav tako pomembna. Z izbiro prave posteljnine, jogi rjuh in ostalih dodatkov lahko ustvarite pravo jesensko oazo, ki bo poskrbela za prijetno sprostitev po dolgem dnevu. Torej, čas je, da vaša spalnica zasije v vseh jesenskih barvah in vas vsak večer pozdravi z objemom topline!