Prosti čas

Je res človek tisti, s katerim se pogovarjamo?

27. septembra, 2023 - Oglasno sporočilo

V kina je prišel najboljši znanstvenofantastični film tega leta.

Foto: Blitz Slovenija

“Niso ljudje, Maya. Samo program so.”

(Joshua, The Creator)

27. septembra je na velika platna kinematografov po Sloveniji, v distribuciji Blitz Filma, prišel najbolj pričakovani znanstvenofantastični film tega leta – KREATOR (The Creator). Film govori o vojni med človeško raso in silami umetne inteligence.

Napovednik filma:

Sredi vojne med človeško raso in silami umetne inteligence je Joshua (John David Washington), bivši agent specialnih enot, ki žaluje zaradi svoje žene (Gemma Chan), rekrutiran, da najde in ubije Kreatorja, skrivnostnega arhitekta napredne tehnologije umetne inteligence. Kreator je namreč razvil orožje, ki bi lahko končalo vojno, hkrati pa uničilo celotno človeško raso. Joshua in njegova ekipa elitnih operativcev potuje po sovražnikovem ozemlju, v črno osrčje, ki ga zaseda umetna inteligenca. Tam odkrijejo, da je orožje, ki ga morajo uničiti, pravzaprav umetna inteligenca v obliki majhnega otroka.

V samem središču filma KREATOR je umetna inteligenca ter njene potencialne koristi in nevarnosti za človeštvo, ki je trenutno tudi ena izmed najbolj aktualnih tem današnje družbe. Režiser filma Gareth Edwards je povedal, da je film nastajal kar nekaj let, vendar pa je njegova premiera ravno v času, ko se kot družba intenzivno ukvarjamo z vprašanji povezanimi z umetno inteligenco –  kaj pomeni biti človek, ali ima UI zavest, vprašanja dobrega in slabega med umetno inteligenco in ljudmi. V filmu Kreator protagonist potuje skozi futuristično vojno območje in začne se spraševati, kaj je sploh resnično. Kot družba smo ravno na tej točki, ko se sprašujemo, enako vprašanje. Je res človek tisti, s katerim se pogovarjamo?

Foto: Blitz Slovenija

Režiser filma, Gareth Edwards, ki ima za seboj kar nekaj uspešnih filmskih projektov, se ne spomni, koliko je bil star, ko je prvič videl film Vojna zvezd, spomni pa se, da je bila to zanj skoraj religiozna izkušnja. V hipu je vedel, kaj bo počel do konca življenja – snemal filme. In med drugimi je ironično posnel tudi Rogue One. Idejo za Kreatorja pa je dobil med potovanjem po ameriškem Srednjem zahodu, ko je med neskončnimi polji visoke trave zagledal nenavadno tovarno z japonskim logotipom. Zamislil se je, kaj bi lahko proizvajali v tej tovarni, sredi ničesar. Glede na to, da je po naravi znanstvenofantastični navdušenec, je takoj pomislil na robote. Pomislil je, kako bi se počutil robot, ki bi iz te tovarne pobegnil in prvič stopil na prostrana polja, začutil travo pod nogami ter prvič videl nebo in svet. Kaj bi si mislil? Kaj bi naredil? Tako se je rodil začetek filma Kreator.

Da bi režiserjevo vizijo prestavili na velika platna, je produkcija prepotovala več kot 16.000 km na 80 različnih lokacij v osmih različnih državah, vključno s Tajsko, Vietnamom, Kambodžo, Nepalom, Japonsko, Indonezijo, Združenim kraljestvom in ZDA.

V filmu bomo videli tudi pestro in nadarjeno igralsko ekipo. V glavnih vlogah igrajo John David Washington (Joshua), Madeleine Yuna Voyles (Alphie), Gemma Chan (Maya), Allison Janney (polkovnica Howell) in drugi.

Ekipo za kamero pa sestavljajo režiser / ko-scenarist / producent Gareth Edwards, ko-scenarist Chris Weitz, producentka Kiri Hart, producenta Jim Spencer, p.g.a. in Arnon Milchan, izvršni producenti Yariv Milchan, Natalie Lehmann, Nick Meyer in Zev Foreman, direktor fotografije / ko-producent Greig Fraser, ASC ACS, direktor fotografije Oren Soffer, vodja scenografije James Clyne, montažerji Hank Corwin, ACE, Joe Walker, ACE in Scott Morris, glasbo je napisal Hans Zimmer, glasbeni nadzornik je Gabe Hilfer, oblikovalca zvoka Erik Aadahl in Ethan Van Der Ryn, nadzornika vizualnih efektov Julian Levi in Jay Cooper ter kostumograf Jeremy Hanna.

KREATOR (The Creator) je na voljo za ogled v vseh kinih po Sloveniji.

Sledite nam na: Facebook          YouTube             Instagram