Tehnologija

Izkoristite ugodno jesensko priložnost

19. oktobra, 2023 - Oglasno sporočilo

Povečajte dnevno svetlobo v prostoru in odprite pogled v nebo.

Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih prostorih. Raziskave namreč kažejo, da v njih preživimo kar 90 % svojega časa. Ravno zaradi tega je izjemno pomembno, da poskrbimo za ustrezno in kakovostno osvetlitev. Ob tem je treba poudariti, da samo eno okno velikokrat ne zadostuje, ampak je treba izbrati ustrezno kombinacijo več strešnih oken.

Kakovostna osvetlitev prostora je povezana s količino dnevne svetlobe, ki pride vanj skozi okna. Od nje je odvisno naše počutje, učinkovitost opravljanja vsakodnevnih opravil, osredotočenost pri delu in učenju ter preživljanje prostega časa in počitka. Prav tako imamo v Sloveniji pravilnik za osvetlitev stanovanj in stanovanjskih stavb, ki določa, da morajo biti bivalni prostori osvetljeni z vsaj 20 odstotki okenskih površin glede na tlorisno površino. Tako je ob načrtovanju novega doma ali prenovi obstoječe mansarde nujen tudi načrt naravne osvetlitve prostorov. Izkoristite dnevno svetlobo in svež zrak ter spoznajte 10 korakov do energijsko učinkovite mansarde.

Foto: VELUX ACDC

Strešna okna prepuščajo obilico dnevne svetlobe

Pri pripravi načrta naravne osvetlitve prostorov lahko velikokrat kar hitro ugotovimo, da eno strešno okno ne bo zadostovalo. Poleg velikosti strešnih oken je pozornost potrebno nameniti tudi zunanjim oviram in vplivov, kot so bližina okoliških stavb, dreves, nadstreškov, ki lahko prav tako omejijo vpad svetlobe v prostor. Več dnevne svetlobe, prostorno notranjost, čudovite razglede, ob tem pa tudi vrhunsko estetskost prinašajo različne kombinacije strešnih oken VELUX. Strešno okno namreč prepušča dvakrat več dnevne svetlobe v primerjavi z vertikalnim oknom enake velikosti, medtem ko okno na ravni strehi osvetli prostor do trikrat bolje v primerjavi s vertikalnim oknom.

Foto: VELUX ACDC

Kombinacija strešnih oken je odvisna od namembnosti prostora

Postavitev in kombinacija strešnih oken sta odvisni od namembnosti prostora in vprašanja, kaj želimo z njimi doseči. Na voljo je široka paleta različnih kombinacij, med katerimi se lahko odločamo – od Dvojčka VELUX, dveh strešnih oken, ki sta postavljeni drugo ob drugem, do VELUX DUO, nove inovativne rešitve, ki ustvarja vtis, kot da sta strešni okni združeni v eno, saj med njima ni špirovca. Ta kombinacija je idealna za spalnice, medtem ko je za velike prostore primernejši Trojček VELUX, ki zagotavlja edinstven panoramski razgled na zunanjo okolico. Na voljo je tudi kombinacija treh strešnih oken v enem okvirju. V dnevnih sobah se še posebej odlično obnese Četvorček VELUX, impresivna kombinacija štirih strešnih oken, ki daje mogočen občutek odprtosti in svetlosti prostora. Na voljo pa so tudi strešni balkon (ustvarja odprto in večjo notranjost v enako velikem prostoru) in izhod na teraso (edinstvena rešitev v obliki strešnih balkonskih vrat, ki omogoča dostop do terase).

Foto: VELUX ACDC

Kako se zaščiti pred zunanjim hrupom?

Kar 15 % Slovencev je izpostavljenih hrupu, kar vodi v težave s spanjem in posledično koncentracijo. Ob načrtovanju naravne osvetlitve prostora ne smemo pozabiti na to, da je potrebno ustvariti mirnejšo notranjo klimo in preprečiti vstop zunanjega hrupa, ki ga največkrat povzročajo promet ali vremenski pojavi. Tako je izjemnega pomena, da izberemo tudi ustrezna senčila, ki poleg tega, da izboljšajo izolativnost, omogočajo tudi nadzor svetlobe, ki vstopi skozi strešna okna. Priporočljivo je, da senčila dobro zatemnijo prostor in tako omogočajo miren spanec tudi podnevi, kar je še posebej koristno v otroških sobah, kadar počivajo naši najmlajši.

Izkoristite jesensko akcijo – prejmite senčilo Siesta za 1 EUR

Zdaj imate odlično priložnost za nadgradnjo enega strešnega okna z dvema, tremi ali več strešnimi okni. Poleg tega, da se čas namestitve ne bo bistveno podaljšal, se bo pa močno povečala dnevna svetloba v prostoru in odprl pogled v nebo, imate zdaj idealno priložnost, da izkoristite ugodno jesensko akcijo. Pri nakupu vsaj treh strešnih oken VELUX za poševno streho skupaj z izdelki za vgradnjo in zunanjim senčenjem (npr. zunanje mrežasto senčilozunanja roleta SOFTali zunanja roleta ALU) boste lahko od vključno 3. 10. do vključno 12. 11. 2023 kupili ročno upravljano notranje senčilo Siesta (DKL) v želeni barvi za samo 1 EUR (v dimenziji in številu, ki ustrezajo kupljenim strešnim oknom). Več o jesenski akciji preberite na naslednji povezavi: www.velux.si/akcija

Foto: VELUX ACDC