Posel

Izberi študij, ki odpira vrata do dobro plačanih in iskanih poklicev

13. marca, 2023 - Oglasno sporočilo

20. marca se zaključi prvi prijavni rok na fakultete. Mladi imajo tako le še nekaj dni časa, da se odločijo, kateri študij bodo izbrali. Pobližje in v praksi smo si ogledali panogo, kjer se odpirajo nadpovprečno plačane in iskane karierne priložnosti. To je logistika.

Logistika = panoga priložnosti

Logistika in oskrbovalne verige so temelj današnjega poslovnega okolja in ustvarjajo odlične karierne priložnosti. Kot razlagaprof. dr. Maja Fošner, dekanica Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru, »imajo logisti danes eno izmed najpomembnejših vlog v poganjanju svetovnega gospodarstva in se uvrščajo med najbolj iskane in najbolje plačane poklice. Naši diplomanti zasedajo ključna delovna mesta v slovenskih in tujih logističnih organizacijah ali oddelkih.«

Tak primer je Benjamin Herman, diplomant visokošolskega in magistrskega študijskega programa na Fakulteti za logistiko UM in projektni manager v podjetju Comark d.o.o. Zaupal nam je, zakaj se je odločil prav za to panogo: “Logistika ima velik vpliv na gospodarski razvoj v vsaki državi. Moderna logistika temelji na holističnem in sistematičnem razmišljanju. Prav zaradi uporabe multidisciplinarnega, večfunkcijskega pristopa je ta dejavnost v meni postopoma vzbujala veliko zanimanje in interes.”

Izberi LOGI(STI)KO in se vpiši v prvem prijavnem roku!

(Foto: Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru)

Prevzemi znanje, skladišči izkušnje in dostavi rešitve prihodnosti. Izberi panogo prihodnosti, izberi logistiko!

Vpiši se v prvem prijavnem roku, ki poteka do 20. marca 2023.

Več informacij o prijavno-sprejemnem postopku.

Svojo izkušnjo nam je zaupala tudi Linda Luršak, diplomantka Fakultete za logistiko, danes pa zaposlena v podjetju Crane ChemPharma & Energy: »Logistika ti odpira poti in omogoča, da se razvijaš v tisti smeri, ki te resnično zanima. Po končanem študiju nisi omejen zgolj in samo na eno panogo, ampak se lahko preizkusiš na različnih področjih, saj je logistika vpletena v čisto vse procese oskrbovalnih verig,« in dodaja »v logistiki se vedno znova srečujemo z novimi trendi, inovacijami, spremembami na globalni ravni. Dolgčasa v logistiki ni in to je bil glavni razlog za moj vpis na FL UM.«

Linda je v podjetju Crane ChemPharma & Energy odgovorna za točnost izdobavljenih materialov. Kar pomeni, da skrbi, da je pravo blago, na pravem mestu, ob pravem času, ob pravi ceni ter seveda pravi količini. (Foto: Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru)

Študiraj digitalno, v praksi in v trendu

Fakulteta za logistiko UM, ki se nahaja v Celju, je edina akademska institucija v Sloveniji specializirana za področje logistike in oskrbovalnih verig. Omogoča širitev znanja in kompetenc tako doma kot v tujini, kar vpliva na razvoj podjetnega posameznika, sposobnega prebojnih idej na področju logistike.

Fakulteta študentom posreduje znanja s področij podjetništva, inoviranja, aktualnih in novih tehnologij na področju logistike, omogoča praktično delo v laboratorijih, delo na projektih, izmenjave v tujini in praktično usposabljanje pri delodajalcu.

K temu pritrjuje tudi Benjamin Herman, ki se je v zadnjem letniku dodiplomskega študija odločil, da bo izkoristil vse, kar mu fakulteta lahko ponudi: “In od takrat se mi je življenje obrnilo na glavo, v dobrem smislu, seveda. Odločil sem se, da nadaljujem šolanje na magistrskem študijskem programu. V drugi polovici študija sem tako postal aktivni član študentskega sveta, se udeležil izmenjave Erasmus v Würzburgu v Nemčiji, sodeloval pri različnih raziskovalnih projektih v podjetjih itd. Spoznal sem, koliko fakulteta dejansko nudi študentom, če so le-ti pripravljeni vložiti malo svojega dodatnega časa in truda.”

Benjamin je že v času študija je dobil številne priložnosti tako za razvoj karierne poti kot svoj osebni razvoj. Danes je  kot projektni menedžer zaposlen v logističnem podjetju Comark, specializiranem za projektne oz. izredne tovore. (Foto: Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru)

Visoka zaposljivost in nadpovprečne plače

Po uradnih informacijah Zavoda RS za zaposlovanje je trenutno zaposlenih kar 97,74 % diplomantov logistike. Obetavne so tudi njihove plače. Zaposleni v logistiki so plačani krepko nad slovenskim povprečjem.

Ena fakulteta, štirje študijski programi

Na Fakulteti za logistiko UM izvajajo štiri študijske programe, in sicer visokošolski strokovni študijski program GOSPODARSKA IN TEHNIŠKA LOGISTIKA, univerzitetni študijski program LOGISTIKA SISTEMOV, magistrski študijski program LOGISTIKA SISTEMOV, doktorski študijski program LOGISTIKA SISTEMOV.Na visokošolskem študijskem programu LOGISTIKA SISTEMOV študenti osvojijo znanje logističnih procesov in sistemov. Spoznajo organizacijo procesov oskrbnih mrež, logistične tehnike in tehnologije, optimizacijske metode v logistiki, planiranje in vodenje logističnega sistema.

Univerzitetni študijski program LOGISTIKA SISTEMOV je namenjen ambicioznim, inovativnim in kreativnim posameznikom, ki imajo radi vsakodnevne logistične in poslovne izzive. V prvi vrsti so to gimnazijci, vsekakor pa tudi posameznikom, ki si želijo vodstvenih pozicij in odgovornega dela v hitro spreminjajočem se okolju.

Na magistrskem študijskem programu LOGISTIKA SISTEMOV študentje pridobijo vse kvalifikacije, ki so potrebne, da je neka organizacija odporna na nestanoviten globalen trg. Namenjen je tistim, ki se želijo soustvarjati razvoj svetovne logistike, delovati v mednarodnih okoljih in velikih korporacijah ali pa voditi srednja in velika slovenska podjetja.