Pred trgovinami Hofer – v večini trgovin vsak dan, v nekaterih pa nekajkrat tedensko – poteka tiha, a pomembna akcija. Prostovoljci humanitarnih organizacij pobirajo presežno hrano, jo skrbno razvrstijo in jo še isti dan dostavijo ljudem, ki jo najbolj potrebujejo.
Samo Slovenska filantropija je v prvi polovici leta na območju Ljubljane razdelila več kot 73 ton hrane in tako pomagala 1.895 ljudem. Na Gorenjskem pri pobiranju presežne hrane sodeluje več kot 100 prostovoljcev iz devetih organizacij, ki so v prvi polovici leta razdelili več kot 76 ton hrane in poskrbeli, da je v številnih domovih dišalo po toplih obrokih, ki si jih ljudje sicer ne bi mogli privoščiti.
Med razdeljenimi živili so predvsem sveže sadje in zelenjava, kruh, pekovski izdelki ter živila suhega sortimenta, pa tudi hlajeni in zamrznjeni izdelki ter jajca. Pri prevzemu in razdeljevanju hrane se strogo upoštevajo higienski in varnostni standardi, da je vsa hrana kakovostna in varna za uživanje.
Mesečno pomagajo 20.000 socialno ogroženim
Razdeljevanje hrane poteka v okviru iniciative Danes za jutri in projekta Hrana na dobri poti, ki ga Hofer izvaja v sodelovanju z različnimi humanitarnimi organizacijami od leta 2017, ko se je pridružil projektu Donirana hrana pod okriljem Lionsov. »Za marsikoga to ni le hrana, ampak občutek varnosti. Vsaka vrečka zelenjave ali hlebec kruha pomeni eno skrb manj. Cilj tako ni le razdeljevanje hrane, ampak tudi sporočilo, da v stiski ljudje niso sami,« pravijo pri Hoferju.
| Ste vedeli? Hrano Iz 93 trgovin Hofer po Sloveniji pomoči potrebnim razdeljuje okoli 900 prostovoljcev iz več kot 35 humanitarnih organizacij. Več kot 20.000 posameznikom v stiski mesečno razdelijo okoli 130 ton presežne hrane. Hofer iz 85 % svojih trgovin hrano donira prav vsak dan. |

Skupna odgovornost
Na svetu letno zavržemo milijardo ton hrane na ravni gospodinjstev, gostinstva in trgovin, je zapisano v poročilu UNEP Food Waste Index Report 2024 Programa Združenih narodov za okolje (UNEP), v Sloveniji pa 79 kilogramov hrane na prebivalca, kažejo podatki Statističnega urada RS za 2024. Od tega je 36 % še užitne. Projekti, kot je Hrana na dobri poti, tako niso pomembni le zaradi pomoči ljudem v stiski, ampak tudi zaradi zmanjševanja okoljskega bremena, ki ga prinaša zavržena hrana.
Hofer medtem v svojih trgovinah skrbi za manj zavržkov z optimizacijo naročanja, dobro logistiko in sistemom skladiščenja za ohranjanje svežine. Izdelke pred potekom roka uporabnosti pocenijo, presežno hrano, ki je še primerna za uživanje, pa donirajo pomoči potrebnim. Kupce dodatno spodbujajo z oznako »Je rok potekel? Pogosto uporabno dlje.«, ki pomaga preprečevati nepotrebno zavrženo hrano.
Diskontni trgovec verjame, da je vsak korak k zmanjšanju zavržene hrane pomemben in da lahko skupaj dosežemo veliko več. Morda je prav danes dan, ko tudi vi iz ostankov v hladilniku ustvarite topel obrok in pomagate, da bo hrane manj v smeteh in več na krožnikih.
