December je čas, ko se na bogato obloženih mizah znajdejo vse mogoče sladice, od piškotov do bogatih tort. A če nimate časa ali volje za peko, nič ne de, kajti za vas smo preverili pestro ponudbo sladkih dobrot, ki jih v letošnjem decembru ponuja SPAR. Tisto, kar je najbolj pritegnilo našo pozornost, je bil veličasten panettone s pistacijo.
December je zaradi prihajajočih praznikov nedvomno tisti mesec v letu, ko pečemo veliko več kot sicer. Naši domovi zadišijo po cimetu, a letos pri mnogih doma diši po … pistaciji. Družbena omrežja so polna takšnih in drugačnih sladic iz pistacije. Zdi se, da je ta celo povsem izpodrinila tradicionalne decembrske sestavine, kot so jabolka, pomaranče in cimet.
Pistacija je nedvomno najbolj vroč trend v kulinariki ta hip. Dubaj čokolada, polnjena s hrustljavo pistacijevo kremo, torte s pistacijo, celo v sladoledu, krofih in rogljičkih jo najdemo. A tisto, kar je med nakupovanjem sladkih dobrot v SPAR-u najbolj pritegnilo našo pozornost, je bil veličasten SPAR PREMIUM panettone s pistacijo.
Tisto, kar nas je pri SPAR PREMIUM panettonu s pistacijo navdušilo, je bila kombinacija mehkega, puhastega testa in bogatega okusa. Že ko smo ga rezali, nas je presenetil vonj po svežih pistacijah, ki je obljubljal nepozabno gurmansko izkušnjo.
In res, okušanje kolača panettone je bilo pravo darilo za naše brbončice. Testo je izjemno puhasto, rahlo in ravno prav sladko, kar skupaj s pistacijami ustvari popolno ravnotežje okusov. Pistacije so enakomerno razporejene v notranjosti, kar zagotavlja bogat in kremast priokus ob vsakem grižljaju. Nezanemarljivo vsekakor tudi ni dejstvo, da je SPAR PREMIUM panettone s pistacijo brez umetnih barvil ali konzervansov, kar pomeni, da uživate v pristnem in kakovostnem izdelku.
Panettone s pistacijo je odlična izbira tako za samostojen prigrizek kot za sladico ob glavnih obrokih. Ne glede na to, ali ga boste postregli ob kavi, čaju ali kot sladico po večerji, zagotovo bo osvojil vse prisotne.
Panettone je tradicionalna italijanska sladica, ki se običajno pripravlja za božič in novo leto. To je rahlo, sladko pecivo, ki ima obliko visoke, široke skodelice, in je narejeno iz kvašenega testa, v katerem so prisotni sladkor, maslo, jajca, moka in kvas.
Najbolj klasičen panettone je tisti s suhim sadjem, kot so rozine, kandirana pomaranča in limona. Včasih ima ta slasten kolač dodane tudi oreščke ali čokoladne koščke, lahko pa ima tudi čokoladno, vaniljevo ali kakšno drugo tekočo sredico.
Dandanes poznamo namreč zares veliko različic te tradicionalne italijanske sladice, a vsem je skupna značilna lahka, zračna tekstura, kar je rezultat dolgega kvašenja in postopne rasti testa. Panettone je tudi pečen v posebni obliki, ki mu daje značilno višino.
Zgodovina kolača panettone je obkrožena z različnimi legendami in teorijami, vendar je najbolj sprejeta zgodba o njegovem nastanku ta, da izhaja iz Milana, kjer naj bi ga prvič pripravili v 15. stoletju. In to ‘po nesreči’.
Ena najbolj priljubljenih zgodb o nastanku sladice panettone sega v obdobje renesanse. Po tej legendi naj bi bil panettone ustvarjen za milanskega vojvodo Ludovica Sforzo, ki je v času božiča na večerjo povabil številne plemiče in dvorjane. A v kuhinji, kjer so pripravljali dobrote za to pomembni praznično večerjo, ni šlo vse po načrtih. Mladi kuharski pomočnik naj bi slučajno zažgal glavno sladico.
Da bi rešil situacijo, je nato na hitro pripravil novo sladico z ostanki sestavin, ki jih je našel v kuhinji: sladkor, maslo, jajca, moka in suho sadje. Ta ‘rešitev’ je bila tako okusna, da je postala izredno priljubljena in znana kot “pan de Toni”, kar v prevodu pomeni ‘Toni-jev kruh’, po imenu kuharja. Tako se je povsem slučajno, iz nuje in iznajdljivosti mladega kuharskega pomočnika, rodila ta dandanes nadvse priljubljena sladica, ki slovi daleč zunaj meja Italije.
Druga tradicionalna božična sladica, vsaj med Slovenci, je zagotovo potica. Pekle so jo že naše babice in mame, zato ne preseneča, da se njene priprave vsaj v veselem decembru lotijo tudi novodobne gospodinje. Poleg klasične, orehove potice, so zadnja leta priljubljene tudi kakšne bolj moderne različice, kot je kokosova potica, čokoladna potica ali potica s suhim sadjem. A zgodi se, da ob vseh obveznostih preprosto zmanjka časa za domačo praznično peko.
Tukaj vam na pomoč priskoči SPAR, ki ima ta veseli december pripravljen gurmanski izbor prazničnih sladic, ki bodo poskrbele za čarobne praznike. Izbirate lahko med različnimi vrstami potic in že omenjenih kolačev panettone ter še med mnogimi drugimi sladkimi dobrotami.
Najrazličnejše rulade, pekovsko pecivo v kosih ter takšne in drugačne torte, pa Chefova božična pletenica in številne čokoladne dobrote, vključno z najbolj zaželeno čokolado ta hip, Dubaj čokolado, vas bodo navdušile s svojo sočnostjo in bogatim okusom ter vam hkrati prihranile peko, za katero v veselem decembru pogosto zmanjka časa ali pa volje.