Božič je pred vrati in kot vsako leto se tradicionalno babice, dedki, vnuki, bratje in sestre zberemo za isto mizo, saj tekom leta ni veliko takšnih priložnosti. A priprava praznične pojedine, sploh za večje število ljudi, je lahko zamudna in tudi precej draga. V nadaljevanju preberite, kako letos brez posebnega truda in velikih stroškov pripraviti okusno gurmansko božično večerjo s kar petimi hodi.
“Vsako leto se 24. decembra zvečer moja in moževa družina tradicionalno zbereta pri nas doma. Obiščejo nas torej najini starši in moževa brata z družinami. Takšno praznično srečanje je mojim otrokom postalo tako zelo všeč, da so moj predlog, da bi morda letos to preskočili in imeli praznično večerjo sami, torej brez babic, dedkov, stricev, tet, bratrancev in sestričen, brez pomislekov zavrnili. Pa saj ne, da meni to naše tradicionalno druženje ni všeč, ampak name pade priprava večerje za 15 ljudi,” z nami deli 40-letna Eli, ki zagotovo v tem razmišljanju ni sama.
Za začetek morate vedeti, iz česa je večerja s petimi hodi sploh sestavljena. Takšna pojedina se običajno začne s hladno predjedjo, ki se nadaljuje s toplo predjedjo. Sledi glavna jed, nato pa kakšna lahka, manjša jed, na primer sirna plošča ali solata. Na koncu seveda pride na vrsto še sladica.
Bodite letos malce drugačni in namesto slovenske klasike, mesno-sirnega narezka, uvodoma postrezite nekaj drugega.
Na primer gurmanske namaze, kot so bakala s tartufi ali olivami, pašteta iz krškopoljskega prašiča, lososov namaz, vegetarijanski lečin tatarec, ki jih postrežete na kruhu z bučno prgo in drožmi ali na kruhu z ocvirki.
Namig: Na popečenem kruhu bodo vsi okusi namazov prišli še bolj do izraza. In če želite hladno predjed dodatno popestriti, zraven namazov postrezite še kakšne v kisu ali olju vložene specialitete, kot so vložene artičoke ali šampinjoni, grški feferoni, sušeni paradižniki …
Zakaj bi zapravljali čas s kuhanjem domače juhe, če lahko kupite slastno kremno juho Uroša Štefelina, ki jo samo pogrejte in vaša predjed je pripravljena. Izbirate lahko med tremi različnimi: česnovo, fižolovo juho ter ješprenovo juho z zelenjavo.
Se vam zdi juha preveč očitna oziroma preprosta izbira za toplo predjed? Nič ne de, druga možnost, ki bo zagotovo navdušila goste, so topli domači skutni štruklji, pod katere se je prav tako podpisal vsem dobro znan chef Uroš Štefelin. Odločite se lahko za skutne štruklje s suhimi slivami ali pa za kombinacijo suhih sliv in pehtrana. Tretja možnost pa so skutni štruklji z lešniki in suho hruško.
Celo glavne jedi vam letos, zahvaljujoč SPAR-u, ni treba dolgo kuhati ali peči. Izbirate lahko namreč med zares kakovostnimi in okusnimi, že vnaprej pripravljenimi jedmi, kot so svinjska rebra, marinirana v BBQ omaki, Chefov piščanec, polnjen z dimljeno panceto, brusnicami in s kostanjem, telečjo pečenko, polnjeno z jurčki in dimljeno slanino. Kot prilogo pa lahko zraven postrežete slastno slano pito z dimljeno postrvjo in špinačo, pito s piščancem in papriko ali pa vegetarijansko različico pite z zelenjavo in šampinjoni. Druga možnost priloge pa so pirini ravioli s siri ali kakšne druge vrste ravioli.
Preden postrežete sladico, lahko goste presenetite še s četrto prehodno jedjo, ki naj bo porcijsko majhna in po sestavi lahka, saj predstavlja most med glavno jedjo in sladico. Za četrti hod so tako več kot naročene različne vrste sirov, kot so brie, gorgonzola, cheddar, ovčji ali kozji sir, ki jih lahko popestrite s svežim sadjem, oreščki in marmeladami. Lahko pa za prehodno jed izberete tudi solate, kot sta na primer ameriška solata in solata iz morskih sadežev.
Večerjo je treba zaključiti na sladek način, a pogosto je prav sladica tista, ki gostitelju vzame precej časa – sploh če se loti peke kakšne posebne božične torte, potice ali rulade. Tudi tukaj vam na pomoč priskoči SPAR, saj imajo v letošnji praznični ponudbi številne sladke dobrote, tudi najbolj vročo čokolado ta hip – dubajsko čokolado –, ki je lahko uvertura v glavno sladico. Pri izbiri le-te pa morda koristen namig: cimet in jabolka so ‘out’, letošnji decembrski hit so sladice s pistacijo.
Če hočete svoje goste še dodatno navdušiti in jim postreči nekaj, kar je po zadnjih kulinaričnih trendih, potem na mizo postavite Chefovo torto z okusom višnje in pistacije ali panetone s pistacijo. Če ste ljubitelji sladoleda, pa lahko brbončice razvajate s SPAR PREMIUM mlečnim sladoledom s pistacijevo pasto.
Seveda pa boste v SPAR prazničnem katalogu našli tudi bolj tradicionalne sladice, kot so orehova in pehtranova potica, praznični kolač s suhim sadjem, ročno izdelane čokoladne praline ali vaniljeve rogljičke. Pa to še zdaleč ni vse, zato aktualen katalog z gurmanskimi dobrotami prelistajte TUKAJ!
Gurmanske praznične jedi se prileže poplakniti tudi z ustreznimi pijačami, seveda v zmernih količinah. SPAR je poskrbel tudi za to, da bo vsak vaš hod pospremljen z ustrezno pijačo, kot so aperitivi ob predjedi, vino ob glavni jedi in digestivi ob sladici. Najmlajši pa bodo lahko ob odlični hrani uživali v zimskih okusih čajev ali slastnih sadnih sokovih.
V predprazničnih dneh je v nakupovalnih središčih in predvsem v živilskih trgovinah pogosto gneča, kar je za nekatere ljudi precej moteče. Rešitev je preprosta: vsa živila oziroma sestavine, ki jih potrebujete za svojo praznično gurmansko večerjo, lahko preprosto kupite prek spletne trgovine SPAR ONLINE, hrano pa vam bodo dostavili na dom!
Da pa bo vaš spletni nakup še lažji in hitrejši, so v SPAR-u za vas pripravili posebno kategorijo izdelkov iz aktualnega decemrskega kataloga specialitet. Tako le poklikate, kar želite kupiti, in SPAR dobrote bodo, zahvaljujoč hitri in zanesljivi dostavi, kmalu pri vas doma.