Lepota in zdravje

Fizioterapevtsko zdravljenje reaktivnega artritisa

21. decembra, 2023 - Oglasno sporočilo

Ali ste kdaj doživeli vnetje sklepov kot odziv na preteklo okužbo v telesu? Ali se zavedate, da reaktivni artritis ne vpliva le na sklepe, ampak tudi na oči, kožo in sečila?

Reaktivni artritis je vnetje sklepov, ki se razvije kot odziv na preteklo okužbo v drugem delu telesa, običajno v prebavilih ali sečilih. To vnetje lahko prizadene sklepe, oči, kožo in sečila. Pogosto se pojavi nekaj tednov po preboleli nespecifični okužbi, ki je pogosto spregledana.

Simptomi reaktivnega artritisa vključujejo bolečine, otekline in omejeno gibljivost sklepov, še posebej kolen, gležnjev in stopal. Poleg tega lahko pride do vnetja oči (konjunktivitis), kožnih sprememb in težav z sečili.

Bolečine v sklepih lahko trajajo več kot eno leto, nezdravljeno stanje pa privede do trajnih sklepnih poškodb. V nadaljevanju vam bomo razkrili, kako vam lahko v kliniki Medicofit pomagamo doseči svobodno gibanje brez bolečin in omejitev, ki jih prinaša reaktivni artritis.

Foto: Medicofit

Kakšne simptome povzroča reaktivni artritis?

Reaktivni artritis običajno začne svoj potek po okužbi sečil, prebavil ali dihal, pri čemer je okužba včasih blaga ali celo brez očitnih simptomov. Približno polovica bolnikov ima zgodovino prejšnje okužbe, zato je natančna anamneza ključnega pomena pri pravilni postavitvi diagnoze.

Po okužbi sledi obdobje brez težav, ki traja do štirih tednov, nato pa se začnejo pojavljati prvi znaki artritisa. Splošni simptomi so običajno blagi, s rahlim dvigom telesne temperature. Pri redkih bolnikih se lahko telesna temperatura močno dvigne, spremlja pa jo utrujenost in hujšanje.

Sklepno vnetje pri reaktivnem artritisu je običajno omejeno na nekaj sklepov, predvsem na spodnjih okončinah, kot so kolena, gležnji in sklepi stopal. Vneti sklepi so boleči, omejeni v gibanju in zjutraj pogosto okoreli.

Ali ste vedeli, da lahko reaktivni artritis prizadene tudi druge dele telesa? Pogoste so bolečine v stopalu, predvsem zaradi plantarnega fasciitisa ali vnetja Ahilove tetive. Pojavijo se lahko tudi spremembe na koži in sluznicah ter pekoče uriniranje.

Simptomi se običajno izboljšajo v nekaj mesecih, vendar lahko pri nekaterih posameznikih postanejo kronični (dolgotrajni) – v primeru, ko pacienti odlašajo z rehabilitacijo.

Zdravljenje se prilagaja simptomom vsakega posameznika, pri čemer terapija običajno vključuje kombinacijo zdravil in ključno fizioterapevtsko rehabilitacijo.

Zdravljenje reaktivnega artritisa v kliniki Medicofit

Fizioterapija je nepogrešljiv del zdravljenja artritisa, zato smo v kliniki za fizioterapijo Medicofit, razvili celostni program zdravljenja, ki je sestavljen iz štirih faz: diagnostična terapija, akutna fizioterapija, postakutna kineziologija in preventivna kinezioterapija.

Foto: Medicofit

Diagnostična terapija

Diagnostični postopek se prične s celovito oceno vašega zdravstvenega stanja s strani fizioterapevta diagnostika. Postopek vključuje temeljito analizo simptomov, funkcionalnih sposobnosti ter preteklih poškodb sklepov.

Nato se izvede klinični pregled sklepov, kjer fizioterapevt poišče morebitne spremembe v barvi kože, prisotnost izpuščajev, morebitne deformacije, mišično atrofijo ter omejitve gibljivosti.

Poseben poudarek je na preverjanju gibljivosti in moči mišic ter oceni bolečine med gibanjem, saj so vneti sklepi pogosto bolečinsko zavrti.

Lahko se priporočijo tudi slikovne diagnostične metode, kot so rentgensko slikanje, magnetna resonanca ali ultrazvok. Na podlagi rezultatov diagnostičnega pregleda bomo za vas  pripravili individualiziran načrt zdravljenja, ki bo ustrezal vašim specifičnim potrebam.

Akutna fizioterapija

Na začetku zdravljenja vas sprejmejo izkušeni fizioterapevti, specializirani za obravnavo bolečin v sklepih. V akutni fazi zdravljenja se osredotočamo na zmanjšanje bolečine, vnetja ter izboljšanje gibljivosti, pri čemer vsem odsvetujemo dolgotrajno imobilizacijo, saj lahko povzroči številne negativne učinke na sklepe, mišice in celotno telo.

Cilji fizioterapevtskega zdravljenja vključujejo lajšanje bolečin, izboljšanje vsakodnevnih aktivnosti, zmanjšanje oteklin in preprečevanje poškodb sklepov. Uporabljamo raznolike terapevtske metode, vključno s specialnimi vajami, manualno terapijo, trigger-point terapijo ter vajami za povečanje gibljivosti sklepov in mehkih tkiv.

Fizioterapevtske naprave, ki jih uporabljamo, pomagajo pri celjenju tkiv okoli sklepov ter izboljšanju prekrvavitve. V kliniki Medicofit se poslužujemo naprednih terapij, kot so TECAR WINTECARE, SUMMUS laser, ultrazvočna terapija, 6D action in visokotonska elektrostimulacija HiTOP, kar omogoča učinkovitejše zdravljenje reaktivnega artritisa.

Ko dosežemo zadostno olajšanje bolečin, se osredotočimo na izvajanje fizioterapevtskih vaj, ki pomagajo krepiti mišice okoli sklepov in izboljšati pravilno izvajanje gibov. V primeru aktivnega vnetja priporočamo tudi kratek čas ne-obremenjevanja, da zmanjšamo vnetje in omejimo pritisk na vnete sklepe.

Celostna obravnava v kliniki Medicofit je zasnovana za zagotavljanje najboljšega možnega zdravljenja in izkušnje za naše paciente.

Foto: Medicofit

Postakutna kineziologija

Za ohranjanje zdravih sklepov je ključnega pomena redno gibanje in krepitev mišic, kar lahko dosežemo s pomočjo prilagojenega programa vadbe, ki ga pripravijo strokovnjaki kineziologije.

Pri vadbi se posebno pozornost posveča povečanju stabilnosti sklepov, utrjevanju mišic okoli sklepov ter izvajanju vaj, ki omogočajo polno gibljivost sklepov. Pravilna izvedba vaj je ključnega pomena, še posebej, če imate težave s sklepi, saj lahko napačna tehnika povzroči dodatne poškodbe.

Kineziologi vam bodo tudi podali informacije o vaši bolezni, kar je nujno za vzdrževanje pravilne telesne mehanike pri vsakodnevnih aktivnostih, s ciljem ohranjanja celovitosti sklepov.

Vadbena rutina obsega redno aerobno dejavnost, ki se prilagaja kardiovaskularnemu stanju posameznika. Krepilne vaje so usmerjene v mišice okoli prizadetih sklepov, s ciljem izboljšanja sistema podpore sklepov. Raztezne vaje in vaje za gibljivost pa se izvajajo za preprečevanje atrofije mišic.

Preventivna kinezioterapija

Po uspešnem zaključku terapije in umiritvi bolezni, naši pacienti nadaljujejo s postrehabilitacijskim programom, ki je zasnovan za ohranjanje optimalne funkcije sklepov in preprečevanje morebitne ponovitve bolezni.

Poudarek preventivnega programa je na krepitvi mišične moči ter izboljšanju celotnega telesnega stanja, kar ugodno vpliva na vse vaše sklepe. S takšnim preventivnim pristopom učinkovito preprečujemo nove poškodbe.

V kliniki za fizioterapijo Medicofit, Ljubljana dosledno sledimo najnovejšim smernicam za zdravljenje reaktivnega artritisa in hkrati zagovarjamo celostno izboljšanje vašega zdravja in počutja.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA!


Viri in literatura

Interna medicina (6. izd., p. XXXVIII, 1693). (2022). Medicinska fakulteta; Buča.

Bardin, T. (2018). Reactive arthritis. The Microbiome in Rheumatic Diseases and Infection, 275–284. https://doi.org/10.1007/978-3-319-79026-8_20

Jubber, A., & Moorthy, A. (2021). Reactive arthritis: a clinical review. The journal of the Royal College of Physicians of Edinburgh51(3), 288–297. https://doi.org/10.4997/JRCPE.2021.319

Wendling, D., Prati, C., Chouk, M., & Verhoeven, F. (2020). Reactive Arthritis: Treatment Challenges and Future Perspectives. Current rheumatology reports22(7), 29. https://doi.org/10.1007/s11926-020-00904-9

Hannu T. (2011). Reactive arthritis. Best practice & research. Clinical rheumatology25(3), 347–357. https://doi.org/10.1016/j.berh.2011.01.018

Cheeti A, Chakraborty RK, Ramphul K. Reactive Arthritis. [Updated 2023 Jan 2]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499831/