Šport

Fitnes za starejše

24. januarja, 2023 - Oglasno sporočilo

Fitnes za starejše je vadba, ki krepi telo, bistri um, izboljša gibljivost in spodbuja zdravje kosti. Katere oblike vadbe so tiste najboljše za starejše?

Tudi v tretjem življenjskem obdobju je fitnes eden izmed temeljev zdravega načina življenja.

Kako poteka fitnes za starejše, katere so tiste najučinkovitejše naprave za vadbo in katere prednosti sploh prinaša?

Zakaj je fitnes za starejše tako priporočljiv?

Prednosti fitnesa za starejše je praktično nešteto. Med njimi najdemo:

  • krepitev imunskega sistema;
  • izboljšano družabno življenje in zmanjšanje občutka osamljenosti;
  • krepitev kosti, mišic in izboljšanje gibljivosti;
  • zmanjšano tveganje za možgansko kap in srčne bolezni.

Še več, redna vadba lahko celo podaljša vašo pričakovano življenjsko dobo.

Fitnes je primeren tudi, če vas pestijo težave, kot so bolečine v določenih predelih telesa in hitra utrujenost. Vadbo lahko namreč prilagodite svojim razmeram.

Prednosti fitnesa za starejše. (Foto: Hervis)

Telovadba doma ali v fitnes centrih – kaj izbrati?

Vadbo v fitnes centrih lahko izvajate individualno, s pomočjo osebnega trenerja ali v skupini – za čim večjo raznolikost lahko te tri načine vadbe tudi kombinirate.

Za začetnike jevadba v skupini ali pod nadzorom osebnega trenerja najboljša odločitev. Tako boste najlažje spremljali svoj napredek in zagotovili, da so vaje res primerne za vaše telo ter da gibe izvajate pravilno.

Če vam prostor dopušča, si lahko mini fitnes center ustvarite kar doma. Za to pravzaprav potrebujete veliko manj prostora in finančnega vložka, kot si morda predstavljate. Zgolj nekaj prostih kvadratnih metrov v sobi, kjer vas nihče ne bo motil, in naložba v nekaj osnovnih pripomočkov za vadbo – npr. podloga za jogo, set uteži in nekaj elastik (trakov) za vadbo – bo dovolj.

Katera fitnes naprava je najprimernejša za starejše?

Na vprašanje, katera fitnes naprava je tista najprimernejša za starejše, ni enostavnega odgovora. Ta bo namreč odvisen od vaše telesne pripravljenosti, zmogljivosti ter ciljev, ki ste si jih zadali.

V fitnes centrih je po navadi najbolj zasedena naprava sobno kolo. Moderna sobna kolesa so odlična za starejše ljubitelje vadbe. Pri vadbi sodelujejo prav vse skupine mišic, tako na nogah, rokah, hrbtu in trebuhu. Opremljena so z merilnikom srčnega utripa, merijo tudi čas, razdaljo, hitrost in še več. Vadbo lahko popestrite, saj lahko hkrati spremljate televizijo ali poslušate radio.

Prav tako je za telovadbo starejših v udobju lastnega doma primeren tudi steper. Z njim krepite mišice nog in zadnjice ter izboljšate kondicijo in prekrvavitev nog. Ker ne zasede veliko prostora, je odličen tudi za vse v manjših stanovanjih.

Joga za starejše

Joga s seboj prinaša številne prednosti skozi celotno življenjsko obdobje – tudi v starosti.

Povezujejo jo s številnimi pozitivnimi učinki, kot so:

  • krepitev mišic,
  • blagodejen vpliv na imunski sistem, srce in pljuča,
  • bistveno izboljšanje gibljivosti,
  • izboljšana telesna drža,
  • spodbujanje zdravja kosti,
  • boljša prekrvavitev.

Redni trening joge se priporoča tudi v pozni starosti.

Izvajate jo lahko doma ali v fitnes centrih – potrebujete le primerno podlogo za jogo.

Joga za starejše (Foto: Hervis)

Žoga za vadbo

Ta odličen rekvizit za vadbo je izjemno raznolik, saj hkrati krepi mišice rok, nog, zadnjice in trebuha. Posebej priporočljiv pa je prav za starejše ljubitelje vadbe.

Vaje z žogo bodo povečale vašo stabilnost in ravnotežje telesa ter izboljšale vašo držo.

So idealen pripomoček za stabilizacijo hrbta in zato nadvse primerne za vse starejše, ki se srečujejo z bolečinami v križu in hrbtenici. Vadba s fitnes žogo je odličen, a ne pretežek izziv za starejše.

V trgovinah Hervis so vam na voljo žoge za vadbo v različnih barvah in premerih.

Velikost žoge izberete glede na svojo telesno višino, vaje pa so lahko izjemno raznolike. Pomembno je, da jih prilagodite svojim sposobnostim in začnete s tistimi najosnovnejšimi.

Set uteži

Uteži niso namenjene le mladim ljubiteljem fitnesa, ampak jih lahko za vadbo uporablja prav vsak.

Še več, če nimate dostopa do fitnes centra, je nakup uteži odličen temelj vsake domače vadbe. Za starejše so uteži eden izmed najboljših načinov za krepitev mišic celega telesa.

V Hervisu so vam na izbiro najrazličnejše uteži, ki jih lahko kupite posamezno ali v setu.

Za domačo vadbo so izjemno primerne kettlebell uteži, ki so prevlečene z neoprensko gumo; ta prepreči poškodbe tal, ko utež odložimo na tla.

Oblačila in obutev za fitnes

Oblačila za fitnes morajo biti predvsem udobna in zračna.

Izogibajte se majicam ali hlačam, ki utesnjujejo in v katerih se ne počutite prijetno.

Udobne hlače (npr. trenirka, pajkice …) in široka majica so oblačila, v katerih bo vadba prijetnejša ne glede na to, ali boste vadili v fitnes centru ali doma.

Tudi obutev naj bo primerna vaši športni dejavnosti. Za vadbo na sobnem kolesu ali tekalni stezi so priporočljivi lahki športni copati, ki podpirajo vaše podplate in ščitijo gležnje.

Primerna oblačila in obutev po ugodnih cenah najdete v trgovinah Hervis po vsej Sloveniji. Če niste prepričani, kako izbrati tisto najboljšo opremo, pa vam prodajni svetovalci v Hervisu z veseljem priskočijo na pomoč.