Tehnologija

Dobra sončna elektrarna je odvisna predvsem od kakovostnih komponent

28. junija, 2023 - Oglasno sporočilo

Če so solarni paneli srce sončne elektrarne, so njeni možgani zagotovo razsmerniki (inverterji) in optimizatorji moči.

V času, ko še nikoli ni bilo glasnejših pozivov k ukrepanju na področju obnovljivih virov energije, predstavlja sončna energija največji potencial. Ta čista in trajnostna energetska rešitev ne koristi le našemu okolju, ampak je tudi najbolj ekonomična izbira.

Sistem SolarEdge inverterjev za sončno elektrarno moči 700 KWp na strehi podjetje Yaskava v Kočevju, visokotehnološki tovarni industrijskih robotov. (Foto: Sonce.com)

Zanesljiv dobavitelj je odličen partner

V Sloveniji nam ta globalni premik ni tuj, saj številna gospodinjstva in podjetja pospešeno sprejemajo sončno revolucijo. Povečano povpraševanje, ki traja že par let, izraziteje pa od lanskega leta, občutijo tudi v podjetju SONCE energija, kjer z dolgoletnimi izkušnjami strankam zagotavljajo kakovostno in celostno izvedbo sončne elektrarne.

Obenem pa se zavedajo, da za izvedbo varne, zanesljive in najučinkovitejše sončne elektrarne, potrebujejo kar najbolj kakovostne komponente. Zato pri SONCE energija v predanem zagotavljanju odličnosti sodelujejo z vodilnimi proizvajalci na področju solarnih komponent.

Eden teh je tudi SolarEdge, inovativno izraelsko podjetje, ki je že vrsto let njihov zanesljiv dobavitelj in poslovni partner. Dolgoročno in plodno sodelovanje jim zagotavlja hitre dobavne roke ključnih solarnih komponent. Tako lahko svojim strankam nudijo hitrejšo izvedbo projekta in tudi lažje urejanje morebitnih garancijskih zahtevkov.

Kaj počnejo možgani sončne elektrarne?

Pri SONCE energija se zavedajo, da za najbolj optimalno delovanje sončne elektrarne niso potrebni le kakovostni solarni paneli. Ključnega pomena so tudi razsmerniki (inverterji) in optimizatorji moči, ki si jih lahko predstavljamo kot možgane sončne elektrarne. Kaj pa te komponente sploh ‘počnejo’?

Razsmernik (ali inverter) spreminja enosmerni električni tok, ki ga proizvajajo solarni paneli, v izmenični električni tok, ki ga lahko uporabimo ali oddamo v omrežje. Razsmernik je ključen del vsake sončne elektrarne, izbira pravega razsmernika pa poveča učinkovitost in končni izkoristek. Obenem lahko tudi zmanjša stroške vzdrževanja in zagotovi zanesljivo delovanje celotnega sistema.
Optimizator moči je naprava, ki jo lahko priključimo na solarni panel, ter s tem optimiziramo izhodno moč in povečamo učinkovitost tega panela. Optimizatorji moči uporabljajo tehnologijo, ki se imenuje ‘sledenje točki največje moči’ (MPPT). S tem v realnem času spremljajo največjo moč vsakega solarnega panela in uravnavajo napetost, preden jo posredujejo razsmerniku. Najbolj so učinkoviti pri objektih z razgibano streho in delno ali večjo osenčenostjo.
Na strehi zdravstvenega doma Radeče je postavljena sončna elektrarna moči 112 kWp, ki bo proizvedla cca 120 MWh električne energije letno in s tem pokrila potrebe po elektriki za mestno jedro Radeč. (Foto: Sonce.com)

Maksimalni prihranki, povečana varnost in popoln nadzor

Solarne komponente in napredne rešitve podjetja SolarEdge omogočajo, da svojim strankam zagotovijo:

  1. Maksimalne prihranke

Višji izkoristki posamičnih solarnih panelov poskrbijo za maksimalno izkoriščen potencial vaše sončne elektrarne. Prava izbira komponent pa pripomore tudi k nižjim stroškom vzdrževanja.

  • Večjo požarno varnost

Napredne komponente zagotavljajo, da se napetost nizov modulov takoj po izklopu razsmernika, zmanjša na varno raven. Omogočajo izklop elektrarne ob zaznavi kakršnekoli napake (tudi le na enem modulu) in hitro prekinitev toka niza in znižanje napetosti vodnikov do varne napetosti.

  • Popoln nadzor

Monitoring na ravni modula vam zagotavlja popoln nadzor in preglednost, 24 ur na dan in 7 dni v tednu. Poleg tega omogoča odpravljanje težav na daljavo in stroškovno učinkovito vzdrževanje, saj lahko tehniki že pred prihodom na objekt določijo slabo delujoč ali okvarjen modul.

Skupnostna samooskrba na strehi samskega doma v Celju s sončno elektrarno moči 158 kWp je prav tako podprta s SolarEdge razsmerniki in optimizatorji. (Foto: Sonce.com)

Na podlagi več kot 3000 uspešno opravljenih projektov in z bogatimi 20-letnimi izkušnjami v energetiki lahko pri SONCE energija brez dvoma potrdijo, da je podjetje SolarEdge njihov odličen partner. Kaj pa vi, ste že našli pravega partnerja za kakovostno in celostno izvedbo sončne elektrarne?

SONCE energija je eden vodilnih podjetij sončnih elektrarn z najdaljšo tradicijo in celovito ponudbo za fotovoltaiko: samooskrba za gospodinjstva, poslovne stranke, industrijo ter samooskrbne vasi in mesta. Podjetje sestavlja izkušena in perspektivna ekipa strokovnjakov z več kot 20-letnimi izkušnjami s področja energetike. So tudi ekskluzivni partner energetske tržnice SunContract, ki omogoča neposredno trgovanje z elektriko med proizvajalci in končnimi porabniki, samooskrbam pa prosto razpolaganje z viški proizvedene elektrike. Za celovito energetsko preobrazbo njihove energetske rešitve vključujejo še vgradnjo toplotnih črpalk, električnih polnilnic in hranilnikov energije.

Za več informacij iz strani njihovih svetovalcev jim pošljite sporočilo preko spletne strani ali jim pišite na prodaja@sonce.com.