Žurnal24 priporoča
  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem
Vsebino omogoča Maestro  / 19. decembra, 2025

Dišeči prazniki: kako narediti tradicionalne jedi še bolj slastne?

V tem članku z vami delimo preproste, a izjemno dišeče praznične recepte, ki očarajo z okusom, toplino in tistim občutkom doma – skrivnost pa se skriva v pravih začimbah.

December je čas, ko kuhinja postane srce doma. Ko zadiši po pečenju, kuhanju in druženju in se radi vračamo k preverjenim receptom. Te pa lahko dvignemo, če jih nadgradimo z novimi kombinacijami, ščepcem drznosti in dobrimi začimbami.

Prav tu vstopi Maestro – strokovnjak za začimbe z več kot 70-letno tradicijo na slovenskem trgu. Blagovna znamka, ki ji zaupa skoraj polovica Slovencev in ki že desetletja dokazuje, da je življenje lahko sladko in slano. In da lahko kuhate kot Maestro.

V nadaljevanju delimo z vami recepte, ki vam ne bodo vzeli veliko časa, bodo pa pustili velik vtis. Primerni so za praznične dni, sproščena druženja in trenutke, ko želite goste razvajati brez stresa. Skupni imenovalec? Zimske začimbe Maestro, ki dišijo po domu, toplini in praznikih.

Sladki pečen krompir s kurkumo in dimljeno sladko papriko Maestro

Sladki krompir je v prazničnem času hvaležna priloga ali samostojna jed – topel, nasiten in vsestranski. Kurkuma in dimljena paprika mu dodata barvo, globino in rahlo dimljen značaj, ki lepo uravnoteži sladkobo.

Sestavine:

  • 2 večja sladkega krompirja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 čajna žlička Maestro kurkume
  • 1 čajna žlička Maestro dimljene sladke paprike
  • sol po okusu
  • svež timijan ali peteršilj (po želji)

Postopek: Sladki krompir operite, olupite (ali pustite lupino) in narežite na krhlje. V skledi ga zmešajte z oljem, kurkumo, dimljeno papriko in soljo. Razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in pecite pri 200 °C približno 30–35 minut, da lepo porjavi in postane mehak. Pred serviranjem potresite s svežimi zelišči.

koktejl, začimbe, božič. pijača, prigrizek Foto: Profimedia

Slastna pečena jabolka s cimetom, muškatnim oreščkom in klinčki

Pečena jabolka so ena tistih preprostih prazničnih sladic, ki vedno znova presenetijo. So topla, dišeča in ravno prav sladka, obenem pa popolna rešitev, ko želite porabiti jabolka, ki so že nekoliko mehkejša ali manj privlačna za grizenje. Med peko se vonji cimeta, klinčkov in muškatnega oreščka razširijo po celem domu in ustvarijo pravi praznični občutek.

Sestavine:

  • 6 večjih jabolk (odlična izbira tudi za starejša jabolka)
  • 2–3 žlice sladkorja ali medu
  • 1 čajna žlička Maestro cimeta
  • ščepec Maestro muškatnega oreščka
  • 3–4 Maestro klinčki (rahlo strti)
  • 30 g masla
  • 1 dl vode ali jabolčnega soka
  • po želji: pest rozin ali nasekljanih orehov
koktejl, začimbe, božič. pijača, prigrizek Foto: Profimedia

Postopek: Jabolka operite in jim izrežite peščišče, da nastane odprtina. Zložite jih v pekač. V skodelici zmešajte sladkor ali med, cimet, muškatni orešček in strte klinčke. Z mešanico napolnite odprtine v jabolkih, na vrh vsakega dodajte košček masla. V pekač prilijte vodo ali jabolčni sok, da se jabolka med peko ne izsušijo. Pecite pri 180 °C približno 30–40 minut, da se jabolka zmehčajo in rahlo karamelizirajo.

Jabolka postrezite topla – samostojno ali z žlico vaniljevega sladoleda oziroma stepene smetane. Preprosta sladica, ki vedno pusti praznični vtis.

Kuhano vino z ingverjem in kajenskim poprom

Kuhano vino je nepogrešljiva zimska spremljava, a z dodatkom ingverja in ščepcem kajenskega popra dobi tisto globino, ki pogreje še tako mrzle večere.

koktejl, začimbe, božič. pijača, prigrizek Foto: Profimedia

Sestavine:

  • 1 l rdečega vina
  • 2–3 žlice sladkorja ali medu
  • 1 čajna žlička naribanega Maestro ingverja (ali v prahu)
  • ščepec Maestro kajenskega popra
  • 1 pomaranča (rezine)
  • 1 cimetova palčka Maestro
  • 3 Maestro klinčki

Postopek: Vse sestavine segrevajte na nizki temperaturi (ne zavrite). Ko vino lepo zadiši, ga odmaknite z ognja in pustite stati 10 minut. Precedite in postrezite vroče. Za dodatno praznično noto lahko pred serviranjem v kozarec dodate tanek rez svežega ingverja ali pomarančno lupinico, ki poudari aromo pijače.

Praznični koktejl z brinovimi jagodami

Eleganten, aromatičen in ravno prav poseben.

Sestavine:

  • gin ali brezalkoholna alternativa
  • tonik
  • 4–5 Maestro brinovih jagod
  • rezina limete ali pomaranče
  • led

Postopek: Brinove jagode rahlo stisnite, da sprostijo aromo. Dodajte jih v kozarec z ledom, prilijte gin in tonik ter okrasite z rezino limone, pomaranče ali limete. Preprosto, a božansko na pogled in okus.

koktejl, začimbe, božič. pijača, prigrizek Foto: Profimedia

Hrustljave palčke s kumino

Palčke so slane, hrustljave in ravno prav drugačne. Odlične za grizljanje ob kompotu, kuhanem vinu ali koktejlu.

Sestavine:

  • 1 zavitek listnatega testa
  • 1 jajce
  • 1 čajna žlička Maestro kumine
  • ščepec soli

Postopek: Testo razvaljajte, premažite z razžvrkljanim jajcem, posujte s kumino in soljo. Izrežite palčke ali katerokoli poljubno obliko (srčke, kroge itd.), jih položite na pekač in pecite pri 190 °C približno 12–15 minut, da postanejo zlato rjave.

koktejl, začimbe, božič. pijača, prigrizek Foto: Profimedia

Naj zadiši po praznikih – z Maestro začimbami

Vsa skrivnost prazničnih jedi ni v zapletenih receptih, temveč v pravih začimbah. Tistih, ki dišijo po domu, druženju in zimi. Maestro z bogatim asortimanom in dolgo tradicijo ostaja zanesljiv sopotnik v kuhinji – tako za sladke kot slane trenutke.

Iščete ideje, recepte ali pa zgolj navdih? Vse boste našli TUKAJ.  

Kontakt

Styria Media si, d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Kategorije

  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem

Partnerji

  • Žurnal24.si
  • Vreme.net
  • Med.over.net
  • Style.over.net
  • Mama.over.net
  • Recepti.over.net
  • Tačka.over.net

Copyright 2025. Zurnal24 | Styria Media si