Dom in vrt

Daikin praznuje 100 let inovacij ogrevanja in hlajenja

28. marca, 2024 - Oglasno sporočilo

Že 100 let skupina Daikin na svetovne trge prinaša rešitve za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje in čiščenje zraka, ki so pripravljene na prihodnost.

Zgodbo skupine Daikin so vedno oblikovali prelomne ideje, tehnološke inovacije in predani ljudje. Začelo se je leta 1924, ko je mlad japonski inženir Akira Yamada s 15-člansko ekipo v Osaki ustanovil podjetje za proizvodnjo hladilnikov za letalske motorje. Danes, 100 let pozneje, skupina Daikin na svetovne trge prinaša rešitve za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje in čiščenje zraka, ki so pripravljene na prihodnost. Več kot 96.000 zaposlenih v 173 državah nadaljuje dediščino vodilnih tehnologij podjetja za nizkoogljično ogrevanje in hlajenje, hkrati pa zagotavlja najvišjo raven udobja.

Foto: Daikin

Od pionirja do svetovno vodilne skupine na področju ogrevanja in hlajenja

»Če se ozremo nazaj na našo 100-letno zgodovino, lahko vidimo, kako so se začetki pionirja razvili v globalno vodilno podjetje za inovacije ogrevanja in hlajenja. To je zgodba predanih ekip, 700 Daikinovih strokovnjakov samo v srednjeevropski regiji, neštetih partnerjev in cenjenih strank. Družba se danes sooča s pomembnimi izzivi, ki jih obravnavamo z usmerjenostjo v rešitve in inovacijami. Naša današnja strast do tehnologije se osredotoča na rešitve za prihodnost za razogljičenje ogrevanja, hlajenja in klimatizacije zraka,« pravi Carl Lievens, generalni direktor Daikin Central Europe, odgovoren za trg 16 držav v srednjeevropski regiji.

Daikinove japonske korenine

Akira Yamada je s svojim inovativnim duhom leta 1924 postavil temelje za vzpon svetovne blagovne znamke v svetovno vodilno skupino podjetij v industriji HVAC – tako so na Japonskem leta 1935 prvič proizvedli fluoroogljikov plin. Šlo je za uspeh, ki je odločilno vplival na Daikinov vodilni položaj tako proizvajalca klimatskih naprav kot edinega podjetja na svetu, ki je razvilo in proizvedlo klimatske naprave ter hladilna sredstva. Leta 1936 je raziskava fluoroogljikovih hladilnih sredstev privedla do prvega klimatiziranega vlaka za japonsko električno železnico Nankai. Samo dve leti kasneje, leta 1938, je bil dostavljen prvi japonski hladilni sistem, ki je uporabljal fluoroogljikova hladilna sredstva.

Toplotne črpalke, prihodnost trajnostnega ogrevanja

Daikin je v stanovanjskem sektorju industrijo navdušil že leta 1951 s predstavitvijo revolucionarnega “Mifujiratorja”, prve paketne klimatske naprave. Ta inovacija je omogočila avtomatiziran nadzor nad kompresorjem, kondenzatorjem in ventilatorjem ter tako zagotovila udobje brez primere. Nato je Daikin leta 1958 predstavil prvo paketno klimatsko napravo, ki je temeljila na tehnologiji toplotne črpalke, s čimer je postavil temelje za svojo trenutno vodilno vlogo na področju stanovanjskih toplotnih črpalk. »Leta 2006 smo predstavili prvo generacijo toplotne črpalke zrak-voda Daikin Altherma in tako postali danes vodilni proizvajalec hidravličnih toplotnih črpalk v Evropi. Da bi izpolnili visoke zahteve naših strank, nenehno širimo naš portfelj za stanovanjsko uporabo,« pravi Markus Haas, generalni direktor Daikina Avstrija.

Več kot 50 let v Evropi

Daikin se že več kot 50 let zavzema za percepcijo “Izdelano v Evropi z japonsko odličnostjo”. Tako je leta 1973 japonski proizvajalec odprl svojo prvo tovarno za sestavljanje klimatskih naprav majhne zmogljivosti in vodno hlajenih hladilnih enot v Ostendu v Belgiji. Od takrat Daikin razvija, proizvaja in distribuira rešitve za ogrevanje in hlajenje neposredno v Evropi. Zaradi velikega povpraševanja je bilo treba razširiti proizvodne zmogljivosti, ki danes združujejo 12 proizvodnih lokacij v Evropi in dve na Bližnjem vzhodu. Do konca leta 2024 bo na Poljskem zaživela tovarna toplotnih črpalk. Glede na povpraševanje na trgu bo Daikin zmožen prilagoditi proizvodne zmogljivosti v Evropi na skupno do enega milijona toplotnih črpalk na leto in tako podprl pot do ogrevanja brez fosilnih goriv po vsej Evropi. Poleg tega bo letos  Daikin v novi stavbi v Gentu v Belgiji odprl razvojni center za regijo EMEA, od koder bodo vodene globalne raziskave in razvoj tehnologij toplotnih črpalk ter trajnostnih rešitev za hlajenje.

Širitev v hlajenje komercialnih stavb se je začela pred približno desetimi leti: z namenom pokrivanja celotne hladilne verige je Daikin Europe leta 2016 kupil Zanotti in Tewis, leta 2018 Hubbard in leta 2019 AHT Cooling Systems. Najnovejše inovacije v tehnologiji hladilnih sistemov so prišle leta 2023 z Daikin Inverter Monoblock za komercialne hladilnice in hladilno enoto Exigo za tovorna vozila v transportnem hlajenju.

Daikinove celovite rešitve za razogljičenje ogrevanja, hlajenja in prezračevanja komercialnih stavb

Na področju celovitih rešitev za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje za komercialne in industrijske stavbe je Daikin postavil temelje za svoj uspeh že leta 1982 z uvedbo prvega sistema VRV (Variable Refrigeration Volume) na svetu na Japonskem. Ta inovacija je prvič zagotovila energetsko učinkovito in prilagodljivo rešitev za individualno klimatizacijo prostorov v majhnih in srednje velikih zgradbah. Leta 2024 je Daikin dopolnil svoj portfelj za ključne naročnike in komercialne stranke z novo, energetsko učinkovito toplotno črpalko VRV 5, ki dopolnjuje ponudbo VRV 5 za rekuperacijo toplote in serije S. Vendar pa Daikin zdaj presega dobavo opreme in skupaj s partnerji ponuja celovite pakete rešitev, vključno z inženiringom, vodenjem projektov, upravljanjem kakovosti in servisom.

Podatki iz leta 2020 kažejo, da so proizvodna industrija, komercialne stavbe, ustanove in gospodinjstva odgovorni za 27,5 % izpustov toplogrednih plinov v EU. To je predvsem posledica razširjene uporabe plinskih kotlov kot glavnega vira toplote v večini stavb, vključno s poslovnimi nepremičninami. Od njih so močno odvisna tudi proizvodna podjetja. »Cilji EU za razogljičenje trga toplote in nestanovitnost na trgu cen plina so v zadnjih letih močno povečali zanimanje za trajnostne komercialne rešitve, kot so toplotne črpalke. Pri Daikinu lahko pomagamo prihraniti do 71 % emisij CO2  s celovitimi energijsko učinkovitimi rešitvami HVAC,« poudarja Haas.

Krožno gospodarstvo za hladilna sredstva

Od leta 2019 je Daikin tudi pionir v krožnem gospodarstvu hladilnih sredstev. Z “L∞P by Daikin” so izdelki VRV s predelanimi hladilnimi sredstvi na trgu v skladu z okoljsko vizijo 2050, kar se je zdaj razvilo v celovit program za predelavo in ponovno uporabo hladilnih sredstev za ohranjanje dragocenih virov.

“Tako v letu 2024, ki je leto obletnice, kot tudi pozneje bomo nadaljevali Daikinovo 100-letno zgodovino inovacij. Zahvaljujemo se našim zaposlenim, številnim partnerjem in strankam za njihovo zaupanje v našo tehnologijo in storitve ogrevanja, hlajenja ter prezračevanja,” pravi Lievens.

Zapeljite se v časovni kapsuli tukaj.

Raziščite skoraj 100 Daikinovih zgodb tukaj.

100 let skupine Daikin  

Zgodbo skupine Daikin so vedno oblikovale prelomne ideje, tehnološke inovacije in predani ljudje. Začelo se je leta 1924, ko je mladi japonski inženir Akira Yamada s 15-člansko ekipo v Osaki ustanovil podjetje za proizvodnjo hladilnikov za letalske motorje. Danes, 100 let pozneje, skupina Daikin Industries Ltd. Prinaša na svetovne trge rešitve za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje, čiščenje zraka in hlajenje, ki so pripravljene za prihodnost. Več kot 96.000 zaposlenih v 173 državah nadaljuje zapuščino vodilnih tehnologij podjetja za napredek nizkoogljičnega ogrevanja in hlajenja, hkrati pa zagotavlja najvišjo raven udobja. V poslovnem letu 2022 (1. april 2022 – 31. marec 2023) je skupina Daikin po vsem svetu dosegla 28,2 milijarde € prihodkov od prodaje.

Daikin Europe N.V. 

Daikin Europe N.V. je hčerinska družba globalne skupine Daikin Industries in vodilni ponudnik tehnologije ogrevanja, hlajenja, prezračevanja, čiščenja zraka in hlajenja (HVAC&R) v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Daikin oblikuje, proizvaja in nudi na trgu širok portfelj izdelkov, servisnih storitev in rešitev na ključ za stanovanjske, komercialne in industrijske namene. Do danes ima Daikin Europe več kot 13.700 zaposlenih v več kot 57 konsolidiranih podružnicah. Ima 14 proizvodnih obratov v Belgiji, na Češkem, v Nemčiji, Italiji, Španiji, Avstriji, Združenem Kraljestvu, Turčiji, Združenih arabskih emiratih in Kraljevini Savdski Arabiji. Sedež skupine Daikin Europe je v Ostendu v Belgiji. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1972, proizvodnja v Evropi pa se je začela leta 1973.

Daikin Airconditioning Central Europe

Daikin Airconditioning Central Europe je bilo ustanovljeno leta 1999 s sedežem na Dunaju v Avstriji kot hčerinsko podjetje Daikin Europe N.V.. Portfelj podjetja obsega izdelke in rešitve za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje, čiščenje zraka in hlajenje. Več kot 560 zaposlenih in 2500 partnerjev je odgovornih za prodajne in servisne aktivnosti v 16 državah srednje in vzhodne Evrope (Avstrija, Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Madžarska, Kosovo, Črna gora, Moldavija, Severna Makedonija, Poljska, Romunija, Srbija, Slovaška in Slovenija). Z Your Daikin World na sedežu na Dunaju imata industrija HVAC-R in gradbeni sektor dostop do sodobnega izkustvenega centra za soustvarjanje prilagojenih rešitev za hotele, maloprodajo, pisarne ali velike komercialne aplikacije. Vključuje tudi enega od 9 izobraževalnih centrov v regiji Daikin Central Europe.