Žurnal24 priporoča
  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem
Vsebino omogoča SPAR  / 8. novembra, 2024

Cheescake torta, kateri se bo zmogel upreti le malokdo

Stavimo, da takšne še niste poskusili.

Jesen je v naše kraje stopila z veliko nogo. Temperature zunaj se že spogledujejo z zimskimi, kar pomeni, da večino svojega časa preživim v udobju svojega čisto novega doma. S partnerjem sva se namreč pred kratkim preselila na svoje. Vse lepo in prav, a največjo težavo mi še vedno povzroča peka – natančneje daljša priprava specialitet, še posebno sladkih. V kratkem bo moj partner upihnil 27. svečko, jaz pa ga želim presenetiti z njegovo najljubšo torto, katero mu vsako leto pripravi moja mama. In ker je mami takšna strokovnjakinja, ko govorimo o sladicah, sem se odločila, da jo pocukam za rokav in jo prosim, naj mi končno razkrije vse svoje slaščičarske skrivnosti.

Med pisanjem tega članka štejem 24 let in priznam, da mi je priprava sladic španska vas. Ker pa bi rada, da bi bila najina selitev začetek nečesa lepega, sva skupaj z mamo pripravili (za moje pojme) najboljšo torto na svetu – jabolčno cheescake torto.

Za pripravo sva potrebovali naslednje sestavine:

Piškotno dno:

– 250 g lotus piškotov

– 2 jušni žlici sladke smetane

– 60 g masla

Cheescake krema:

– 350 g kremnega sira Philadelphia

– 200 ml sladke smetane

– 60 g sladkorja v prahu

– 3 čajne žličke vaniljeve paste

– 3 lističi želatine

Jabolčna plast:

– 500 g na koščke narezanih olupljenih jabolk

– sveže iztisnjen sok limone

– 30 g vaniljevega sladkorja

– ščep cimeta

– 2 lističa želatine

Vse sestavine sem kupila v trgovini INTERSPAR in to po zelo ugodni ceni. Ker sem poslovalnico obiskala med vikendom, sem izkoristila tudi 10 % popust.

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24

Te akcije ne smete zamuditi!

Z mamo sva se odločili, da krstiva mojo novo kuhinjo kot se šika. Poleg sestavin sem potrebovala še čisto nov set izdelkov za peko. V poslovalnici INTERSPAR sem med nakupovanjem sestavin zagledala tudi izredno simpatičen set v roza in sivi barvi. Vzela sem metlico za stepanje, lopatko za torto, silikonsko podlogo za testo, silikonsko lopatko in strgalo za testo.

Za set izdelkov sem odštela 26,45 EUR. V obdobju med 6. in 19. novembrom pa si svoj set potrebščin za peko v  trgovinah INTERSPAR lahko zagotovite do kar 30 % ceneje.

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24

Tako enostavna je lahko priprava popolne praznične sladice

Pripravo sladice sva razdelili na tri dele – piškotno dno, cheesecake kremo in jabolčno plast. Začeli sva s pripravo piškotnega dna.

Piškotno dno

Lotus piškote najprej zmeljemo v drobtine in jih skupaj s stopljenim maslom in sladko smetano zmešamo v maso. Pripravimo nastavljiv obod na podlago za torte in v notranjost namestimo acetatno folijo. Ta bo preprečila, da bi se krema prijela oboda. Maso iz piškotov, masla in sladke smetane enakomerno pritisnemo na dno. Midve sva za zares enakomeren sloj uporabili kar strgalo za testo.

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24

Cheescake krema

Kremni sir Philadelphia na hitro stepemo (najlažje kar z električnim mešalnikom). Dodamo mu sladkor v prahu in vaniljevo pasto ter stepamo tako dolgo, da dobimo lepo zmes. Lističe želatine za približno deset minut namočimo v mrzlo vodo. Ko so zmehčani, iz njih iztisnemo vodo in jih na nizki temperaturi stopimo skupaj z žlico kreme. Želatino nato vmešamo v prej pripravljeno zmes. Z lopatko na rahlo vmešamo še stepeno sladko smetano. Pazimo, da krema ostane rahla in zračna. Pripravljeno cheesecake kremo enakomerno nanesemo prek piškotnega dna. Torto za približno dve uri pustimo v hladilniku, da počiva.

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24

Jabolčna plast

Jabolka olupimo in jih narežemo na majhne kocke, ki jih položimo v kozico, prilijemo vodo in sveže iztisnjen limonin sok, vaniljev sladkor in cimet. Premešamo. Jabolka kuhamo na srednji temperaturi približno 20 minut oziroma vse dokler jabolčne kocke niso zmehčane. Nato vmešamo lističe želatine, ki smo jih prej namočili v mrzli vodi. Jabolčne kocke ohladimo in jih razporedimo po strjeni cheesecake kremi. Torto čez noč pustimo v hladilniku, da se strdi in ohladi.

Naslednje jutro …

Priznam, da sem bila tisto noč zelo neučakana, predvsem pa nervozna. Kaj če se mi ponesreči? Kaj bom rekla svojim prijateljem in sorodnikom? Vsi pričakujejo, da bodo dobili kos te mamljive jabolčne dobrote. No, pa je jutro le prišlo in kot majhen otrok, ki drvi do darila pod smrečico na božično jutro, sem jaz stekla do hladilnika. Torto sem tudi okrasila, na koncu pa je izpadla takole (glejte spodnjo fotografijo). Kakšna se vam zdi? Kar v redu za prvo sladico, kajne?

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24

Kontakt

Styria Media si, d.o.o., Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Copyright 2025. Zurnal24 | Styria Media si

Kategorije

  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem

Partnerji

  • Žurnal24.si
  • Vreme.net
  • Med.over.net
  • Style.over.net
  • Mama.over.net
  • Recepti.over.net