Stavimo, da takšne še niste poskusili.
Jesen je v naše kraje stopila z veliko nogo. Temperature zunaj se že spogledujejo z zimskimi, kar pomeni, da večino svojega časa preživim v udobju svojega čisto novega doma. S partnerjem sva se namreč pred kratkim preselila na svoje. Vse lepo in prav, a največjo težavo mi še vedno povzroča peka – natančneje daljša priprava specialitet, še posebno sladkih. V kratkem bo moj partner upihnil 27. svečko, jaz pa ga želim presenetiti z njegovo najljubšo torto, katero mu vsako leto pripravi moja mama. In ker je mami takšna strokovnjakinja, ko govorimo o sladicah, sem se odločila, da jo pocukam za rokav in jo prosim, naj mi končno razkrije vse svoje slaščičarske skrivnosti.
Med pisanjem tega članka štejem 24 let in priznam, da mi je priprava sladic španska vas. Ker pa bi rada, da bi bila najina selitev začetek nečesa lepega, sva skupaj z mamo pripravili (za moje pojme) najboljšo torto na svetu – jabolčno cheescake torto.
Za pripravo sva potrebovali naslednje sestavine:
– 250 g lotus piškotov
– 2 jušni žlici sladke smetane
– 60 g masla
– 350 g kremnega sira Philadelphia
– 200 ml sladke smetane
– 60 g sladkorja v prahu
– 3 čajne žličke vaniljeve paste
– 3 lističi želatine
– 500 g na koščke narezanih olupljenih jabolk
– sveže iztisnjen sok limone
– 30 g vaniljevega sladkorja
– ščep cimeta
– 2 lističa želatine
Z mamo sva se odločili, da krstiva mojo novo kuhinjo kot se šika. Poleg sestavin sem potrebovala še čisto nov set izdelkov za peko. V poslovalnici INTERSPAR sem med nakupovanjem sestavin zagledala tudi izredno simpatičen set v roza in sivi barvi. Vzela sem metlico za stepanje, lopatko za torto, silikonsko podlogo za testo, silikonsko lopatko in strgalo za testo.
Pripravo sladice sva razdelili na tri dele – piškotno dno, cheesecake kremo in jabolčno plast. Začeli sva s pripravo piškotnega dna.
Lotus piškote najprej zmeljemo v drobtine in jih skupaj s stopljenim maslom in sladko smetano zmešamo v maso. Pripravimo nastavljiv obod na podlago za torte in v notranjost namestimo acetatno folijo. Ta bo preprečila, da bi se krema prijela oboda. Maso iz piškotov, masla in sladke smetane enakomerno pritisnemo na dno. Midve sva za zares enakomeren sloj uporabili kar strgalo za testo.
Kremni sir Philadelphia na hitro stepemo (najlažje kar z električnim mešalnikom). Dodamo mu sladkor v prahu in vaniljevo pasto ter stepamo tako dolgo, da dobimo lepo zmes. Lističe želatine za približno deset minut namočimo v mrzlo vodo. Ko so zmehčani, iz njih iztisnemo vodo in jih na nizki temperaturi stopimo skupaj z žlico kreme. Želatino nato vmešamo v prej pripravljeno zmes. Z lopatko na rahlo vmešamo še stepeno sladko smetano. Pazimo, da krema ostane rahla in zračna. Pripravljeno cheesecake kremo enakomerno nanesemo prek piškotnega dna. Torto za približno dve uri pustimo v hladilniku, da počiva.
Jabolka olupimo in jih narežemo na majhne kocke, ki jih položimo v kozico, prilijemo vodo in sveže iztisnjen limonin sok, vaniljev sladkor in cimet. Premešamo. Jabolka kuhamo na srednji temperaturi približno 20 minut oziroma vse dokler jabolčne kocke niso zmehčane. Nato vmešamo lističe želatine, ki smo jih prej namočili v mrzli vodi. Jabolčne kocke ohladimo in jih razporedimo po strjeni cheesecake kremi. Torto čez noč pustimo v hladilniku, da se strdi in ohladi.
Priznam, da sem bila tisto noč zelo neučakana, predvsem pa nervozna. Kaj če se mi ponesreči? Kaj bom rekla svojim prijateljem in sorodnikom? Vsi pričakujejo, da bodo dobili kos te mamljive jabolčne dobrote. No, pa je jutro le prišlo in kot majhen otrok, ki drvi do darila pod smrečico na božično jutro, sem jaz stekla do hladilnika. Torto sem tudi okrasila, na koncu pa je izpadla takole (glejte spodnjo fotografijo). Kakšna se vam zdi? Kar v redu za prvo sladico, kajne?